sziszi Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 W związku z tym, że aktualnie będę zajmował się uzupełnianiem receptur w wiki, prosiłbym o udostępnienie receptur piw z ekstraktów. Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach, aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane. Receptury tego typu są mocno poszukiwane, dlatego z chęcią je umieszczę w jednym miejscu ,tym bardziej że dość ubogim (2 receptury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach, aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane. oj chyba zbyt wiele ich nie ma , powiem więcej moja jeśli się nie mylę jest jedyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Najfajniej by było aby były to piwa nagradzane na konkursach' date=' aczkolwiek inne ciekawe piwa również są mile widziane.[/quote']oj chyba zbyt wiele ich nie ma , powiem więcej moja jeśli się nie mylę jest jedyna teraz to chyba wszyscy raczej robią ze słodów na konkursy, ale może jakieś starsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 no bo jak warzyć to tylko z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Czy mają to być receptury wyłącznie złożone z ekstraktów czy też ekstrakt może w nich być dodatkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Czy mają to być receptury wyłącznie złożone z ekstraktów czy też ekstrakt może w nich być dodatkiem? i jaki duży to może być dodatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Piwa z ekstraktów można zdefioniowac w ten sposób, że nie używa się w nich słodów podstawowych, są one zastapione ekstraktem, co za tym idzie nie ma procesu zacierania. Może wystapić natomiast zacieranie małej części słodów specjalnych, płatków itp (mini-mash), lub namoczenie słodów które nie wymagają zacierania (steeping). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Eeee, to mój porter angielski odpada PS. Ale może znajdę gdzieś jakieś pradawne receptury z mojego browaru, chociarz nie nagradzane . PS2. Mam taką mało skomplikowaną recepturę na piwo miodowe. III miejsce w kategorii miodowych w "III Pomorskim Konkursie Piw Domowych" Zrobiłem je na szybkiego . NA 20 l. 13°Blg. Ekstrakt słodowy jasny WES - 2l. Miód pszczeli wielokwiatowy - 0,8l. Chmiel goryczkowy Marynka (szyszki) ok.8% - 20g. na 60 min. Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszki) ok.4,5% - 40g. na 10 min. Drożdże US-05 Edytowane 7 Czerwca 2010 przez danko fraktal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 no bo jak warzyć to tylko z zacieraniem tak... bardzo wiele to wnosi do tego wątku. Czy Wy kiedyś pojmiecie, że niektórzy nie mają warunków i możliwości (czas, miejsce/przyzwolenie na kilku godzinne ekscesy w kuchni, sprzęt) i chcą skoncentrować się na brew-kitach lub warzeniu z ekstraktów?? Zastanawia, że nikt z "ekstraktowców" ani z "kit-owców" nie wpisuje na forum przy każdej nadarzającej się okazji odpowiedzi typu:"...nie marudź, warz z konserwy!". Tylko "zacieracze" maja takie "myki". A... jeszcze jedno: Wiem, że piwo warzone z procesem zacierania jest lepsze... ... może kiedyś się uda tak uwarzyć. tabacznik i jawor71 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Eeee, to mój porter angielski odpada PS. Ale może znajdę gdzieś jakieś pradawne receptury z mojego browaru, chociarz nie nagradzane . PS2. Mam taką mało skomplikowaną recepturę na piwo miodowe. III miejsce w kategorii miodowych w "III Pomorskim Konkursie Piw Domowych" Zrobiłem je na szybkiego . NA 20 l. 13°Blg. Ekstrakt słodowy jasny WES - 2l. Miód pszczeli wielokwiatowy - 0,8l. Chmiel goryczkowy Marynka (szyszki) ok.8% - 20g. na 60 min. Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszki) ok.4,5% - 40g. na 10 min. Drożdże US-05 ok, super z ekstraktów to z założenia raczej są proste, no chyba, że używa dodatkowo się słodów specjalnych edit: mam pytanko ile waży 2litry ekstraktu? może ktoś ma pustą puszkę 1,8kg i sprawdzi jej pojemność Edytowane 7 Czerwca 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Piwo z ekstraktów wcale nie musi ustępować zacieranemu, nalezy tylko używać świeżych ekstraktów dobrej jakości (np. WES), i nie zaniedbać reszty technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Piwo z ekstraktów wcale nie musi ustępować zacieranemu, nalezy tylko używać świeżych ekstraktów dobrej jakości (np. WES), i nie zaniedbać reszty technologii. w 100% się z tym zgadzam, tyle, że wychodzi drożej, mniejsza z tym zabawa i mniejszy ma się wpływ na recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A może zamiast receptur z konkursów wpisać ?typowe? receptury na konkretne style piwa, które pojawiają się najczęściej w książkach, np. pale ale: 3kg LME, 0.25kg crystal (czy tam caramel), angielski chmiel typu EK Goldings ~ 35 IBU. Może coś takiego by wystarczyło? Gumowy Człowiek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A może zamiast receptur z konkursów wpisać ?typowe? receptury na konkretne style piwa, które pojawiają się najczęściej w książkach, np. pale ale: 3kg LME, 0.25kg crystal (czy tam caramel), angielski chmiel typu EK Goldings ~ 35 IBU. Może coś takiego by wystarczyło? w sumie dobry pomysł, zwłaszcza jeśli użyte zostały słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 edit: mam pytanko ile waży 2litry ekstraktu? może ktoś ma pustą puszkę 1,8kg i sprawdzi jej pojemność Ostatnio zważyłem puszkę z ekstraktem i pustą. Był to ekstrakt jasny WES 1,7kg. Puszka pełna: 1831g, puszka pusta: 120g. Ta sama puszka napełniona wodą: 1368g. Szybkie przeliczenia i mamy: 2litry ekstraktu to ok 2,75kg. Oczywiście dokłaność tych wyliczeń jest zapewne "średnia", bo: - z puszki mogłem niezbyt dokładnie wylać/wypłukać ekstrakt - być może wody do puszki mogłem wlać jeszcze z 10-15g. - o dokładności wagi już tu nie wspominam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Drugie i ostanie piwo robione z puszki. Przepis z lekką modyfikacją (mniej chmielu i imbiru) Imbirowy Ale 10°Blg Ekstrakt słodowy jasny 3,8 kg chmielenie 60 minut: goryczkowy 20 g + aromatyczny 10 g (od początku) w 50 minucie chmiel aromatyczny 10 g + 50 g świeżego, startego imbiru Drożdże Safale s-04 (choć osobiście wolę US-05) Refermentacja 200 g glukozy 22 litry Gęstość początkowa 10°Blg Końcowa 4°Blg Jak dla mnie dawanie więcej niż 50 g imbiru jest karkołomne (dałem wówczas 70 i dopiero po dobrym roku przestawał on dominować). Może warto zastanowić się nad niewielką ilością laktozy (100-150 g), by piwo było nieco słodsze - moim zdaniem powinno to ładnie zagrać z imbirem. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jedyne piwo jakie robiłem z ekstraktów w stylu American Blond Ale (na 19 litrów 12 Blg): Muntons LME Extra Light 3 kg Carared 228g - w siateczce muślinowej zanurzony w 3L wody 70°C na 30 minut Cascade 4% gr. 27g na 60' gotowania Drożdże Wyeast American Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Carared do Blond? To ci wyjdzie blondynka farbowana na brunetke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) No tak, powinien być Crystal 15 Lov, ale wtedy w ofercie były tylko słody Weyermana EDIT: w sumie byłem blisko, w specyfikacji podają: Carared: - barwa: 40-50 EBC (15,6-19,3 Lovibond). ale Weyerman chyba żle przelicza na Lovibond, to już Carahell byłby bliżej do Crystal 15. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) No tak, powinien być Crystal 15 Lov, ale wtedy w ofercie były tylko słody Weyermana EDIT: w sumie byłem blisko, w specyfikacji podają: Carared: - barwa: 40-50 EBC (15,6-19,3 Lovibond). ale Weyerman chyba żle przelicza na Lovibond, to już Carahell byłby bliżej do Crystal 15. ok, będę wpisywał Crystal 15, ale poprosiłbym także o ewentualny ogólnie dostępny zamiennik, może Karapils z Litovel Edytowane 7 Czerwca 2010 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Zamiennik na crystal 15: karamelowy jasny. PS. Zmniejsz trochę ilość, może do 100g, bo 228g to jest 0.5 lbs, to trochę dużo na blonde, to jest już prawie pale ale. Blonde to bardziej jakby ?biały pies?, tzn. w większości podstawowy słód z bardzo małymi dodatkami. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zamiennik na crystal 15: karamelowy jasny. PS. Zmniejsz trochę ilość, może do 100g, bo 228g to jest 0.5 lbs, to trochę dużo na blonde, to jest już prawie pale ale. Blonde to bardziej jakby ?biały pies?, tzn. w większości podstawowy słód z bardzo małymi dodatkami. karmelowy 120 EBC?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Nie jestem pewien co "120 EBC" oznacza. Crystal to jest karamelowy. Crystal 10, 20, są ?jasne?. Te numery, np. Crystal 40, oznacza kolor 40 SRM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 (edytowane) To powinien być słód karmelowy ok. 30 EBC np. Carahell lub Cara 30 (Warminster) Edytowane 7 Czerwca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Nie jestem pewien co "120 EBC" oznacza. Crystal to jest karamelowy. Crystal 10, 20, są ?jasne?. Te numery, np. Crystal 40, oznacza kolor 40 SRM. powinienem sam sobie sprawdzić http://pl.wikipedia.org/wiki/EBC_(barwa_piwa) EBC:SRM=1:0,508 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi