Lubliniak Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Nie znalazłem na forum odpowiedzi na pytanie jak w temacie. Chciałbym zrobić pale ale zakwaszone bakteriami z dodatkiem wiśni. Widzę że drożdżami polecanymi są us05. Mam aktualnie gęstwe po sucharach dedykowanych do seisona nie pamiętam nazwy. Mogę użyć czy US 05 lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Nie ma to znaczenia, użyj jakie Ci wygodniej, ja bym wykorzystał te do seisona bo może coś tam jeszcze wniosą do piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Jak chcesz mieć kwaśnego saisona z wiśniami to użyj drożdże do saisona, jak chcesz mieć kwaśnego czystego pale ale z wiśniami to użyj US-05. Chyba nie ma w tym nic odkrywczego, że drożdże wybiera się zależnie od efektu, który chce się uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 W dniu 24.06.2019 o 00:13, dziedzicpruski napisał: Nie ma to znaczenia, użyj jakie Ci wygodniej, ja bym wykorzystał te do seisona bo może coś tam jeszcze wniosą do piwa . Kolego a jeszcze jedno pytanie bo to mój pierwszy kwas. Dałem probiotyk na dwa dni bez gotowania brzeczki co pewnie było błędem. Po 2 dniach fajna kwaśność delikatna w typie vit c. Zero złych posmaków. Ale jak zacząłem gotować to rzygowiną lekko podjezdzalo. Czytałem że to może być kwas masłowy. Po gotowaniu w smaku ok nos wsadziłem do gara rzygow nie czuć. Na Twoje doświadczenie to będzie coś z tego? Jaki powinien być zapach przy gotowaniu kwaśnej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 17 minut temu, Lubliniak napisał: Ale jak zacząłem gotować to rzygowiną lekko podjezdzalo Nigdy nie gotowałem zakwaszonej brzeczki (robię kwasy probiotyczne ) ale zakwaszona brzeczka ogólnie śmierdzi i smakuje tragicznie (mi ie to najczęściej z girami kojarzy), tak ,ze tym się nie przejmuj ,po fermentacji to zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 No to gitara. A przy okazji masz jakieś doświadczenie z dodawaniem wiśni żeby A, la kriek wyszedł. O ilość mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Z owocami nie pomogę, nigdy nie dodawałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Dzięki stary wyjadaczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Do Berliner Weisse dałem 2kg wiśni mrożonych i jak dla mnie jest solidnie, ale bez przesady. Z tym, że nie robiłem na drożdżach belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antracit Opublikowano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Dawałem jakieś 1,3 kg na 9 litrów gose na dwa tygodnie. Przed dodaniem były tylko umyte i zamrożone. Dały dobry, wyraźny aromat. Były z pestkami, które też później w piwie były, wyczuwalne ale bardzo delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 W dniu 26.06.2019 o 21:34, MistrzSuspensu napisał: Do Berliner Weisse dałem 2kg wiśni mrożonych i jak dla mnie jest solidnie, ale bez przesady. Z tym, że nie robiłem na drożdżach belgijskich. Na ile piwka te 2kg wiśni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 52 minuty temu, Lubliniak napisał: Na ile piwka te 2kg wiśni? A no tak, zapomniałem podać. Około 17L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubliniak Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 W dniu 24.06.2019 o 15:43, Oskaliber napisał: Jak chcesz mieć kwaśnego saisona z wiśniami to użyj drożdże do saisona, jak chcesz mieć kwaśnego czystego pale ale z wiśniami to użyj US-05. Chyba nie ma w tym nic odkrywczego, że drożdże wybiera się zależnie od efektu, który chce się uzyskać. Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku. Do sourów polecane są us05 z tego co czytałem na forum właśnie ze względu na dobrą pracę w niskim pH. Z innej beczki to może doradzisz czy gęstwa po kwasie nadaje się do czegoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 30 minut temu, Lubliniak napisał: Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku. Do sourów polecane są us05 z tego co czytałem na forum właśnie ze względu na dobrą pracę w niskim pH. Z innej beczki to może doradzisz czy gęstwa po kwasie nadaje się do czegoś? No to trzeba było doprecyzować pytanie, bo nic o kwaśnym środowisku nie napisałeś. Niektórzy używają gęstwy po kwasach podobno z dobrym rezultatem. Ja nie używam, szkoda mi ryzykować, z reguły i tak to są US-05, które drogie nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) 34 minuty temu, Lubliniak napisał: Niby nic odkrywczego ale miałem bardziej na myśli czy drożdże do saisona radzą sobie w kwaśnym środowisku. Dadzą rade,wyszedł mi najbardziej niepijalny kwas na nich-okrutnie kwaśny . Tak na marginesie, efekt oddrożdzowy w kwaśnym piwie to marginalna sprawa, nie sądzę , żeby ktoś rozpoznał (a dosadniej- prędzej posrałby się ) czy jest na belgijskich czy zwyczajnych ejlowych,czy lagerowych. Edytowane 3 Lipca 2019 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 13 godzin temu, dziedzicpruski napisał: Tak na marginesie, efekt oddrożdzowy w kwaśnym piwie to marginalna sprawa, nie sądzę , żeby ktoś rozpoznał (a dosadniej- prędzej posrałby się ) czy jest na belgijskich czy zwyczajnych ejlowych,czy lagerowych. Całkowicie się nie zgodzę. W kwasach z dzikimi drozdżami - owszem, bo i tak wszystko co naprodukują drożdże szlachetne dzikusy dalej przerobią. Ale w kwasach tylko na lactobacillusie różnica jest taka sama jak w normalnym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 1 godzinę temu, Oskaliber napisał: Ale w kwasach tylko na lactobacillusie różnica jest taka sama jak w normalnym piwie. A na jakich drożdżach robiłeś kwasy i czułeś efekt oddrożdżowy ?, ja przerobiłem pewnie z 7 może więcej (kwasów zrobiłem pewnie ze 40), bardzo charakterystyczne yorki, do pszennych, do seisona ,dosyć charakterystyczne do kolsza, ringwoody, kvejki i HH, i ni cholery, nie ma żadnych różnic, a przynajmniej takich które wskazałyby na konkretny szczep, piwa robię głownie nastawione na efekt pracy drożdży i zwracam na to uwagę, ostatnio piję kwasa na gwoździach identyczny na zwykłych ejlowych i za chiny ludowe nikt nie jest w stanie powiedzieć na jakich to drożdżach bo oba smakuja prawie identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 8 minut temu, dziedzicpruski napisał: A na jakich drożdżach robiłeś kwasy i czułeś efekt oddrożdżowy ?, Robiłem głównie na US-05 albo na dzikusach, ale piłem całkiem sporo np. na kveikach czy saisonowych, gdzie ich wpływ był ewidentny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: ale piłem całkiem sporo np. na kveikach czy saisonowych, gdzie ich wpływ był ewidentny. Spoko, ale naprawdę chciałbym widzieć jak identyfikujesz te moje, no chyba, że ja nie potrafię zrobić tak, ze mają jakiś wpływ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Co rozumiesz przez "jak identyfikujesz"? O Twoich mi ciężko coś powiedzieć, bo przecież ich nie piłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 No, identyfikujesz rodzaj drożdży których użyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Pozwole sobie dodac, ze uwarzylem kwasy na us-05, na kveikach i na drozdzach saisonowych i ewidentnie czuc na jakim szczepie byly robione piwka. Zwlaszcza saisonowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 No i które piwo było najsmaczniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się