SynMojegoStarego Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 W butelkach pojawiła się błonka, taka delikatna, piwo w smaku i zapachu w normie. Odfermentowanie na poziomie 92%. Zastanawiam się czy jak zostawię piwo w butelkach na kilka miesięcy i będę je regularnie odgazowywał to otrzymam z tego jakiegoś kwasa w stylu belgijskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 A jak zrobić się ma ten kwas jak piszesz, ze smak ma normalny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Może się z tego zrobić wszystko albo nic. Na dobrego kwasa w stylu belgijskim szansa raczej niska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: A jak zrobić się ma ten kwas jak piszesz, ze smak ma normalny ? ...a no tak, że jest tam jakaś błonka... a w zdrowym piwie błon nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Może się z tego zrobić wszystko albo nic. Na dobrego kwasa w stylu belgijskim szansa raczej niska. "Przyjaciele" zbrojni zza oceanu zalecają przy infekcjach butelkowych trzymać takie piwo kilka miesięcy by uzyskać kwas. Pytałem, bo może w naszym kraju ktoś popełnił takie praktyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 4 minuty temu, SynMojegoStarego napisał: "Przyjaciele" zbrojni zza oceanu zalecają przy infekcjach butelkowych trzymać takie piwo kilka miesięcy by uzyskać kwas. Nie wiesz czym masz zainfekowane piwo. Kwaśność produkuje tylko pewna pula organizmów. Równie dobrze może z tego zrobić się piwo skrajnie apteczne, a w ogóle nie kwaśne. Albo skrajnie siarkowe, a w ogóle nie kwaśne. Albo skrajnie rozpuszczalnikowe, a w ogóle nie kwaśne. Albo możesz mieć infekcję jakimś organizmem, który produkuje błonę albo w ogóle nie wpływa na smak. Opcji jest mnóstwo. Najrozsądniej będzie oczywiście to zostawić i zobaczyć co wyjdzie, bo już przecież nie masz nic do stracenia, ale nie robiłbym sobie nadziei, że nagle z tego powstanie jakiś super lambik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Chyba lepiej wylać i nie czekać na efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 6 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Chyba lepiej wylać i nie czekać na efekty. Lepiej raczej szybko spijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się