xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Narazie zaczynam z tym hobby 1.Nie wiem co to jest za substancja wokół kranika 2. Ile optymalnie dodać g drożdży do 20 brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Zdjęcia mało wyraźne, jak dezynfekujesz sprzęt? Ilosc drożdży zależy od ilości brzeczki, to podałeś 20 litrów ale o jakim ekstrakcie jest brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 A może autorowi postu chodziło ile ma dodać drożdży do dwudziestej brzeczki. Ja do swojej dwudziestej brzeczki dodałem litrowy starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Czy to może byś jakaś infekcja ? Brzeczka ma 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 I dodam że pomimo tej substancji moja fermentacja się zaczęła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Niezbyt ostre te zdjęcia, ale może to po prostu piana z droższy wyłazi przez nieszczelności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Z bliska wygląda to jak jakiś grzyb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) Może kranik masz nieszczelny, następuje wyciek brzeczki, którą, z uwagi na dostęp tlenu, łatwo atakuje pleśń. Edytowane 10 Lipca 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xDDD123321 Opublikowano 10 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 I co w takiej sytuacji mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Nie wiem czy dobrze widzę ale jeśli ten kranik jest przykręcony i ta uszczelka usyfiona jest wewnątrz wiadra z brzeczką to będą to po prostu osady białkowe / chmieliny. Pewnie zbyt lekko dokręciłeś kranik i się dostały "pod uszczelkę". W takiej sytuacji bym nie panikował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 To chyba będzie zdjęcie na zewnątrz, czyli trochę słabo przykręcony kranik. Ale jak już jest poruszany temat kranika to polecam go odkręcić od wiaderka po jednej warce i zobaczyć ile jest tam syfu. A dokładnie ile tego jest na gwincie pod nakrętką. Ja stosuję różne nakrętki plastikowe, te co mają więcej gwintu czyli z reduktorem osadu i te mniejsze bodajże 0,5 cm. I za każdym razem coś się tam zostanie po warce. I nie ważne jak się dezynfekuje to zawsze zostaną tam jakieś pozostałości. Ja zawsze fermentuję we wiaderku bez kranika, dopiero na cichą (pobranie gęstwy) przelewam do wiaderka z kranikiem. Zawsze przed przelaniem odkręcam kranik i go czyszczę i dezynfekuję. pawel_lublin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Osady i piwo, które wchodzi pod zakrętkę kranika. Przykręć mocniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się