ronson Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Cześć, Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06 Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa. Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem. Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę. Miał ktoś kiedyś coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 38 minut temu, ronson napisał: Cześć, Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06 Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa. Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem. Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę. Miał ktoś kiedyś coś podobnego? Tak, czasem tak się zdarza, nie tylko na WB-06 Jak blg nie będzie już spadać, to spokojnie możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Na tych drożdżach to jest normalna sytuacja - tzn. nie "spadają" jak np. US-05 Pozostaje sprawdzać czy BLG spada więc dobrze kombinujesz. Jak na tą chwilę masz 2,5 BLG to raczej do 0 już nie zejdzie, ale to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze. Opadnie to? Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 5 minutes ago, Jancewicz said: A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja? Przelewałem do nowego wiadra, żeby rozmieszać z roztworem cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 54 minuty temu, ronson napisał: A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze. Opadnie to? Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent. Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 1 minute ago, korzen16 said: Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera. Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. W smaku bardzo dobre, brak oznak infekcji. Przed otwarciem nie schłodziłem piwka, a miałem już tak, że po refermentacji bez schłodzenia wychodziły a po schłodzeniu (i nawet ponownym ogrzaniu) nic się nie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Godzinę temu, ronson napisał: Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 24 minutes ago, korzen16 said: Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie. Właśnie czasu nie ma, więc raczej szybko Dzięki za odpowiedź, bardzo się bałem o to piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się