ronson Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 Cześć, Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06 Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa. Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem. Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę. Miał ktoś kiedyś coś podobnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 22, 2019 Share Posted July 22, 2019 38 minut temu, ronson napisał: Cześć, Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06 Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa. Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem. Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę. Miał ktoś kiedyś coś podobnego? Tak, czasem tak się zdarza, nie tylko na WB-06 Jak blg nie będzie już spadać, to spokojnie możesz butelkować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted July 24, 2019 Share Posted July 24, 2019 Na tych drożdżach to jest normalna sytuacja - tzn. nie "spadają" jak np. US-05 Pozostaje sprawdzać czy BLG spada więc dobrze kombinujesz. Jak na tą chwilę masz 2,5 BLG to raczej do 0 już nie zejdzie, ale to jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze. Opadnie to? Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 5 minutes ago, Jancewicz said: A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja? Przelewałem do nowego wiadra, żeby rozmieszać z roztworem cukru Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 54 minuty temu, ronson napisał: A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze. Opadnie to? Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent. Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 1 minute ago, korzen16 said: Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera. Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. W smaku bardzo dobre, brak oznak infekcji. Przed otwarciem nie schłodziłem piwka, a miałem już tak, że po refermentacji bez schłodzenia wychodziły a po schłodzeniu (i nawet ponownym ogrzaniu) nic się nie działo Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Godzinę temu, ronson napisał: Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted July 26, 2019 Author Share Posted July 26, 2019 24 minutes ago, korzen16 said: Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie. Właśnie czasu nie ma, więc raczej szybko Dzięki za odpowiedź, bardzo się bałem o to piwko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts