Jump to content

Czapa drożdży po fermentacji

Recommended Posts

Cześć,

Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06

Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa.

Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem.

Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę.

Miał ktoś kiedyś coś podobnego?

hefe1.jpg

hefe2.jpg

38 minut temu, ronson napisał:

Cześć,

Hefeweizen, 13.5 BLG (wiem, trochę za dużo jak na hefeweizena), fermentacja - 16 dni w 19-20 stopniach, drożdże WB-06

Chciałem dzisiaj rozlewać, a na piwie jeszcze spora czapa drożdżowa.

Pobrałem próbkę do zbadania BLG, wyszło 2.5 (tyle ile z FFT), w smaku bardzo dobre, żadnych niepokojących smaków nie wyczułem.

Czekam 3 dni i znowu zbadam próbkę.

Miał ktoś kiedyś coś podobnego? 

Tak, czasem tak się zdarza, nie tylko na WB-06 :)

Jak blg nie będzie już spadać, to spokojnie możesz butelkować.

A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze.

Opadnie to?

Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent.

67287098_431052170813590_6812713348669374464_n.jpg.45f680f528b359a119c64ca8510c10fc.jpg

A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja?

5 minutes ago, Jancewicz said:

A filtrowałeś / oddzielałeś piwo od drożdży przed butelkowaniem? Czy też robiłeś rozlew bezpośrednio z wiadra, w którym zachodziła fermentacja?

Przelewałem do nowego wiadra, żeby rozmieszać z roztworem cukru

54 minuty temu, ronson napisał:

A mieliście kiedyś coś takiego? Piwo wczoraj rozlane, w kilku butelkach na górze utworzyła się czapa drożdży, taka sama jak w fermentorze.

Opadnie to?

Zależy mi na tym bo piwka chciałem dać na prezent.

67287098_431052170813590_6812713348669374464_n.jpg.45f680f528b359a119c64ca8510c10fc.jpg

Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera.

1 minute ago, korzen16 said:

Opadnie, ale to chwilę potrawa i będzie dużo osadu na dnie. Po refermentacji daj piwo do niskiej tempeartury, najlepiej w okolicach kilku stopni powyżej zera.

Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. W smaku bardzo dobre, brak oznak infekcji. Przed otwarciem nie schłodziłem piwka, a miałem już tak, że po refermentacji bez schłodzenia wychodziły a po schłodzeniu (i nawet ponownym ogrzaniu) nic się nie działo

Godzinę temu, ronson napisał:

Otworzyłem dwie butelki 0.3 i wszystkie wyszły. 

Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie.

24 minutes ago, korzen16 said:

Bo w butelce jeszcze dużo śmieci pływa . Po opadnięciu wszystkiego będzie lepie. Dlatego musisz sklarować piwo w butelce. Więc albo w normalnej temperaturze ale długo, albo do zimnego i będzie szybciej. Tak czy inaczej w butelce musi być klarownie.

Właśnie czasu nie ma, więc raczej szybko :D Dzięki za odpowiedź, bardzo się bałem o to piwko