neron Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Witam serdecznie! Na moja pierwszą warkę wybrałem brewkit "John Bull - Brown Ale" z BA. Fermentacja burzliwa przeszła wzorowo. Po 7 dniach miałem 4°Blg i zlałem do butelek. Przed zakapslowaniem, do każdej butelki dodałem po jednej miarce ekstraktu słodowego w proszku. Zostawiłem na 4 dni w ciepłym miejscu (ok 22*), a następnie przeniosłem do piwnicy. Po ok tygodniu, z ciekawości otwarłem jedna butelkę i tu moje zdziwienie. Piwo w smaku jest ok, ale praktycznie nie ma w nim gazu. Jak myślicie co zrobiłem źle? Czy ekstraktu słodowego powinienem dać więcej niż cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Piszesz, że dodałeś 1 miarkę, tzn ile plus minus Naparstek, łyżeczkę ? Tydzień jednak, to jeszcze stosunkowo krótko. Ja osobiście jeszcze poczekałbym chwilę i zobaczył co się dzieje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Jak myślicie co zrobiłem źle? Czy ekstraktu słodowego powinienem dać więcej niż cukru? Powinieneś. Z drugiej strony ekstrakt jest trudniejszy do zjedzenia dla drożdżaków, więc może to tylko dłużej potrwać. Co prawda piwowarstwo domowe to nie apteka, ale jednak przy refermentacji posługujemy się nie miarkami, tylko gramami na 1l. lub na 0,5l. lub na 20l. Polecam bardzo fajny kalkultor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Neron cierpliwości, jak napisali poprzednicy miarka nie jest żadną konkretną miarką. W tej chwili nic tylko warzyć nową warkę, tej daj spokój jeszcze z miesiąc i bedzie dobrze. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Jak myślicie co zrobiłem źle? Czy ekstraktu słodowego powinienem dać więcej niż cukru? Powinieneś. Z drugiej strony ekstrakt jest trudniejszy do zjedzenia dla drożdżaków' date=' więc może to tylko dłużej potrwać. Co prawda piwowarstwo domowe to nie apteka, ale jednak przy refermentacji posługujemy się nie miarkami, tylko gramami na 1l. lub na 0,5l. lub na 20l. Polecam bardzo fajny kalkultor. Po zapoznaniu się z kalkulatorem "Kopyra" postanowiłem poszukać czegoś w naszych jednostkach miar. Udało się: http://www.mybrewcollection.com/tools/BrewTools/bp0.html Edytowane 19 Lutego 2008 przez hrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Coś mi nie wyszło z linkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Po zapoznaniu się z kalkulatorem "Kopyra" postanowiłem poszukać czegoś w naszych jednostkach miar. Udało się: http://www.mybrewcollection.com/tools/BrewTools/bp0.html Kalkulator nie jest mój, ale nasze jednostki akceptuje. Trzeba jedynie za ilością litrów dodać literkę "L", a za temperaturą literkę "C". Ale kalkulatory "hrapka" też dobre, bo jest parę innych przydatnych. Wspólnym wysiłkiem do dobrobytu. PS:Żeby zrobić ładnie link robisz tak {url=tutaj wklejasz link}tutaj wpisujesz co chcesz{/url}. Jak zastąpisz nawiasy {} nawiasami [] to będzie wyglądało tak: tutaj wpisujesz co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Masz rację Kopyr! Obsługuje nasze jednostki. Starość nie radość... człowiek ślepnie! Dzięki za linkowe porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Powinieneś. Z drugiej strony ekstrakt jest trudniejszy do zjedzenia dla drożdżaków, więc może to tylko dłużej potrwać. Co prawda piwowarstwo domowe to nie apteka, ale jednak przy refermentacji posługujemy się nie miarkami, tylko gramami na 1l. lub na 0,5l. lub na 20l. Miarki, o których pisałem kupiłem w BA ("Miarki do cukru lub glukozy (refermentacja w butelkach)"). Trudno mi powiedzieć ile gramów ekstraktu słodowego wejdzie w jedna miarke, po prostu wybrałem tą, która była przeznaczona dla butelek 0,5l . Uzbroje się w cierpliwość i sprawdzę za kilka dni czy jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Uzbroje się w cierpliwość i sprawdzę za kilka dni czy jest różnica. Największy ból początkujących... Brak cierpliwości... Moja rada. Jeśli wyniosłeś piwo do piwnicy zapomnij o nim przez najbliższe 3 miesiące od butelkowania. Wcześniej (zwłaszcza przy górnej fermentacji) nie ma co otwierać butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Największy ból początkujących... Brak cierpliwości... Moja rada. Jeśli wyniosłeś piwo do piwnicy zapomnij o nim przez najbliższe 3 miesiące od butelkowania. Wcześniej (zwłaszcza przy górnej fermentacji) nie ma co otwierać butelek. Czy chcesz człowieka wykończyć psychicznie? Też jestem zdania, że lepiej poczekać, ale uważam, że zwłaszcza na początku warto co jakieś 2-3 tygodnie spróbować buteleczkę, żeby: raz - zobaczyć jak piwo dojrzewa, dwa - samemu przekonać się kiedy piwo jest najlepsze. A tak w ogóle to uważam, ze właśnie lagery potrzebują dłuższego leżakowania niż górniaki. Takie np. pszeniczne jest do picia już czasami po 2 tygodniach od rozlewu. Dlaczego, więc neron ma się katować i czekać na nie wiadomo co. Co do samego rozlewu, moja rada jest taka - rozpuść surowiec do refermentacji w wodzie. Spasteryzuj go. Następnie wlej go na dno fermentora z kranikiem, zrób obciąg z cichej do tego fermentora. Staraj się, żeby piwo się nie pieniło, ale wpraw je w fermentorze w ruch wirowy, żeby dokładnie wymieszać roztwór z młodym piwem. Następnie jedynie rozlewasz do butelek, bez miarek, bez znaczenia czy butelka ma 0,5l., 0,33l. czy 0,75l, bez kłopotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neron Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Co do samego rozlewu, moja rada jest taka - rozpuść surowiec do refermentacji w wodzie. Spasteryzuj go. Następnie wlej go na dno fermentora z kranikiem, zrób obciąg z cichej do tego fermentora. Staraj się, żeby piwo się nie pieniło, ale wpraw je w fermentorze w ruch wirowy, żeby dokładnie wymieszać roztwór z młodym piwem. Następnie jedynie rozlewasz do butelek, bez miarek, bez znaczenia czy butelka ma 0,5l., 0,33l. czy 0,75l, bez kłopotu. Właśnie nastawiłem moją drugą warkę i przy rozlewie skorzystam z Twojej rady. Ile gram ekstraktu słodowego powinienem dodać do 20 litrowej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Ile gram ekstraktu słodowego powinienem dodać do 20 litrowej warki? Zerknij do kalkulatorów, do których linki są podane wyżej. Tak na pałę mówiąc, to jak dasz 200g suchego ekstraktu na 20l. piwa będzie ok. Jeżeli nasycenie miałoby być wysokie, to raczej więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 Może warto doprecyzować: suchego ekstraktu jasnego. Fermentowalność ekstr. ciemnych jest gorsza. Niby szczegół, ale może zaskoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 witam mam pytanie czy stosowales sie do przepisu co jest dolaczony z puszka czy nie tez mam ten brewkit i niewiem jak sie do tego zabrac prosze o pomoc czy mam to gotowac czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 witam mam pytanie czy stosowales sie do przepisu co jest dolaczony z puszka czy nie tez mam ten brewkit i niewiem jak sie do tego zabrac prosze o pomoc czy mam to gotowac czy co? po to jest przepis żeby sie do niego stosowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rupek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 hmm... ale "Ale" musi być słabo nagazowany... Taki urok tego piwa... [; pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Odświeżajac temat dziś otwarłam butelkę Coopers Lager z puchy potraktowaną 4g cukru w celu nagazowania tego piwa Piwo było butelkowane 02-02-2014.Po otwarciu pojawiła sie piana na 1mm,po czym po paru sek .opadła.Nagazowanie ...-po pierwszych kilku łykach wyczuwalne,po kilku minutach juz nie czułam go wcale -zwykły chmielony kompocik... Czy tak wygląda nagazowanie w piwach domowych?,czy tak mają tylko piwa z brew kitów?,Czy generalnie to nagazowanie powinno się utrzymywać dłużej?,czy to taka uroda piw domowych? Ile najwięcej moge sypnąc tego cukru do jednej butelki [lub syropu cukrowego na 0,5l]by piwo było dobrze nagazowane [nauczona na koncerniakach]i nie spowodowało granatów?{mówię o piwach jasnych typu pale -ale] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania był już na forum. Do obliczania ilości surowca do refermentacji należy użyć kalkulatora. Użyj wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Betiglo - w jakich temperaturach piwo było przechowywane? Czy na pewno było prawidłowo zakapslowane? Może kapsle były niedociśnięte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Odświeżajac temat dziś otwarłam butelkę Coopers Lager z puchy potraktowaną 4g cukru w celu nagazowania tego piwa Piwo było butelkowane 02-02-2014.Po otwarciu pojawiła sie piana na 1mm,po czym po paru sek .opadła.Nagazowanie ...-po pierwszych kilku łykach wyczuwalne,po kilku minutach juz nie czułam go wcale -zwykły chmielony kompocik... Czy tak wygląda nagazowanie w piwach domowych?,czy tak mają tylko piwa z brew kitów?,Czy generalnie to nagazowanie powinno się utrzymywać dłużej?,czy to taka uroda piw domowych? Ile najwięcej moge sypnąc tego cukru do jednej butelki [lub syropu cukrowego na 0,5l]by piwo było dobrze nagazowane [nauczona na koncerniakach]i nie spowodowało granatów?{mówię o piwach jasnych typu pale -ale] 4 gramy to dużo, ile stało piwo w butelkach? Postaw w ciepłym miejscu za 2 tygodnie, a będziesz miał dość gazu, a po 3 miesiącach po takiej ilości cukry może samo wyskakiwać z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Odświeżajac temat dziś otwarłam butelkę Coopers Lager z puchy potraktowaną 4g cukru w celu nagazowania tego piwa Piwo było butelkowane 02-02-2014.Po otwarciu pojawiła sie piana na 1mm,po czym po paru sek .opadła.Nagazowanie ...-po pierwszych kilku łykach wyczuwalne,po kilku minutach juz nie czułam go wcale -zwykły chmielony kompocik... Czy tak wygląda nagazowanie w piwach domowych?,czy tak mają tylko piwa z brew kitów?,Czy generalnie to nagazowanie powinno się utrzymywać dłużej?,czy to taka uroda piw domowych? Ile najwięcej moge sypnąc tego cukru do jednej butelki [lub syropu cukrowego na 0,5l]by piwo było dobrze nagazowane [nauczona na koncerniakach]i nie spowodowało granatów?{mówię o piwach jasnych typu pale -ale] Beata, skoro piwo stało w butelkach ponad miesiąc i nie jest nagazowane to nie jest to normalny objaw. Ilość cukru wskazuje że powinno być mocno nagazowane. Ja do swojej jedynej puchy (też lager) dałem 3 g i było b. dobrze nasycone. Szukaj problemu w złym kapslowaniu może. Ja przy jednej warce miałem kapsle które były jakby twardsze niż inne i tu parę piw było prawie bez gazu. Zobacz inną losowo wybraną butelkę, może to właśnie pojedynczy przypadek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Myślę ,ze nie jest to pojedynczy przypadek,właśnie przed chwilą otworzyliśmy drugą butelkę -piana niby jest ładna po agresywnym wlewaniu ,ale utrzymuje się krótko i ten gaz niby jest po otwarciu butelki ,ale też krótko...Dlatego pytam ,czy to jest taki urok tych piw domowych? Kapslowane są chyba dobrze [kapslownicą Eterna],bo piwo po odwróceniu się nie wylewa to chyba i gaz nie uchodzi... ps.gdybyś chciał go ocenić to mogę Ci jakoś podrzucić butelkę-pisz na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Popatrz na fotki piw w moich postach (zapiskach) Wszystkie mają ładną pianę i nasycenie jakie zakładałem. Musiałaś gdzieś popełnić błąd przy tym piwie. Oczywiście mogę go spróbować...ja podrzucę Ci jedno z moich to porównasz nasycenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Beti było butelkowane z syropem cukrowym czy sypałaś do butelek? I powiedz w jakiej temperaturze to trzymasz. Jeśli poniżej ok. 16C to niewielka ilość drożdży wcale nie musi sobie poradzić w miesiąc. Zresztą czort wie co za drożdże tam były. Daj te butle w ciepełko i jeśli są dobrze zakapslowane to przy 4g bedziesz miała aż nadto CO2. Ja po brewkitcie, zależnie od stylu, nie sypie więcej niz 5g/L. Po tygodniu w cieple mam gazu jak u Ruskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się