zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dziś był wieczór próbowania nowych piwek. Tragiczna Pomyłka przypadkiem okazała się całkiem fajnym Altbierem. Ciut za ciemny i nieco zbyt nachmielony (30g Spalt Select na 5 minut to za dużo na zbyt krótko, powinno być raczej 20g na 10 minut), ale bardzo przyjemnie się pije. Kolońskie v2.0 jest jeszcze bardzo młode, ma 2 tygodnie i na pewno jeszcze nie jest gotowe do konsumpcji. Ale ma to coś, co chciałem osiągnąć, czyli delikatnie słodowy finisz. Bardzo możliwe, że za jakieś 2-3 tygodnie dojdzie do siebie, bo na razie goryczka jest zbyt wyraźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Przywieź to Kolońskie do Infama, obadamy ten finisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Prawdę mówiąc nie bardzo mam czym innym się pochwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 #18 Gryczane v1.1 poszło do butelek, 120g cukru do refermentacji (50g demerary trzcinowej + 70g sacharozy), planowane nagazowanie 2.5 v/v. Odfermentowało do 3°Blg, co daje mu 5.3% ABV. 38x0.5l + 1x0.33l. #19 Nazimek zostało przelane na cichą, zeszło do 4.5°Blg - z 16°Blg, więc to chyba dobry wynik. Będzie stało co najmniej tak długo, aż nazbieram butelek i skrzynek, a to może potrwać, stan skrzynek: 0, stan butelek: 6 (słownie: sześć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jak chcesz mogę Ci przywieźć trochę butelek na panel u Infama, ale bez skrzynek i wyłącznie zielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Nie miałbym jak zabrać. A w 2 tygodnie opróżnię wystarczającą ilość. Chyba... Tymczasem #20 Harmagiedon w końcu jednak ruszył na dobre, w całej piwnicy capi jajami jak się patrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Z obawy o słaby start (albo w ogóle żaden) rozklepałem wczoraj saszetkę Bohemianów. Jeżeli nie wystartują, to pilsik będzie fermentowany suchymi W34/70. Warzenie dopiero za 9 dni, a mnie już nosi po kuchni. Temperatura w fermentowni 11°C, w leżakowni 12°C, co oznacza że moje pierwsze marcowe (#20 Harmagiedon, który kończy fermentację i w przyszłym tygodniu zostanie przelany do klarowania) zapowiada się na nie do końca udane - było mu raczej za ciepło. #11 się kończy, zostało 2 butelki. Po 2 miesiącach dojrzewania w butelkach zaczyna być bardzo przyjemnym, jakkolwiek nieco ciężkawym piwem (dużo słodu karmelowego). Odstawię je gdzieś na bok, spróbuję za kolejne 2 miesiące. To było pierwsze piwo, jakie zrobiłem na drożdżach California Lager (#19 Nazimek jest ostatnim) i potwierdzam, że to bardzo przyjemne drożdżaki, choć piwo wymaga bardzo długiego dojrzewania, co najmniej 8 tygodni. W przyszłym sezonie też je sobie sprokuruję. Generalnie nic się nie dzieje, tylko piwa ubywa ze skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Przyniosłem do domu #20 na przerwę diacetylową przed jutrzejszym przelewaniem na klarowanie. Nie odpuściłem sobie i powąchałem - nareszcie mam piwo, które pachnie piwem, a nie jakimiś kwiatami czy owocami. Co mnie bardzo ucieszyło, podobnie pachnie #19, który jest w środku klarowania. Bohemiany spały, spały, ale wreszcie ruszyły. Dziś zrobiłem pierwszy starter ~1.5l, za parę dni kolejny, ~3.5l, w niedzielę zacieram pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 #20 Harmagiedon po prawie 3 tygodniach fermentowania został przelany na odpoczynek - zeszło do 2.5°Blg. Kolor jasno-bursztynowy, zapach słodowy, świeży, już bym się go napił. Gęstwa Munich Lager zebrana, stoi sobie grzecznie w lodówce. Wykorzystam te drożdże około Nowego Roku, więc do tej pory jeżeli ktoś potrzebuje - zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Słód na #21 odważony (nazwy jeszcze nie ma, w każdym razie będzie to Pils v1.0). Skończył się pilzneński Castle, teraz będzie obrabiany słód z Bogutyna. Na razie tyle widzę, że strasznie zakurzony, w niedzielę okaże się jak się z niego piwo robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 dobrze by mu zrobiła wialnia jeśli masz warunki ku temu, ponieważ osobiście nie mam, jak to muszę korygować receptury dając nieco więcej (kurz zawyża wagę w stosunku do ilości słodu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Dzień po terminie realizacji mojego zamówienia na "Brewing Classic Styles" empik stwierdził, że go nie zrealizuje i anulował zamówienie. Szmaciarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Dzień po terminie realizacji mojego zamówienia na "Brewing Classic Styles" empik stwierdził, że go nie zrealizuje i anulował zamówienie. Szmaciarze. dokłądnie tak samo zrobili ze mną. Dostałem kupon na 10% zniżki więc zamówiłem jeszcze raz tym razem 4 książki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Dzień po terminie realizacji mojego zamówienia na "Brewing Classic Styles" empik stwierdził' date=' że go nie zrealizuje i anulował zamówienie. Szmaciarze.[/quote']dokłądnie tak samo zrobili ze mną. Dostałem kupon na 10% zniżki więc zamówiłem jeszcze raz tym razem 4 książki Dostałem kupon na 10zł. Niech się wypchają, miesiąc im zajęło stwierdzenie, że nie dadzą rady tej książki sprowadzić. Drugi raz nie dam im szansy. Tragiczna Pomyłka i Gryczane v1.0 jednak nie nadają się do picia - posmaki ściągające są tak silne, że czuć je jeszcze po pół godzinie od wypicia piwa. Szkoda mi trzymać je do wiosny, żeby zużyć na grilla, więc popłynie w kanał żeby zwolnić butelki i skrzynki. Tragicznej Pomyłki wiele już nie ma, więc szkoda mała, ale Gryczane dopiero co dojrzało. Tymczasem Jasne Niepełne v1.0 jest już znośne, po 6 tygodniach w butelkach. Jeszcze trochę i będzie całkiem dobre. Chłodnica zmontowana i przetestowana, jutro warzenie pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 (edytowane) #21 Pils v1.0 uwarzon. Piwo będzie nosiło intrygującą nazwę Łodygowe, ponieważ warzone było podczas wizyty naszego kolegi, pseudo Łodyg. 26.12.2010 ? piwo w stylu 02A Pils Niemiecki Zasyp: - słód pilzneński (Castle Malting) 2.00kg - słód pilzneński (Optima via Bogutyn Młyn) 1.60kg - słód wiedeński (Weyermann) 0.40kg - słód zakwaszający (Weyermann) 0.04kg Chmiele i dodatki do gotowania: - Hallertauer Tradition gran. 2010 (5.2% a-k) 30g - Tettnanger gran. 2009 (3.5% a-k) 20g - mech irlandzki 5g Drożdże: starter WY2124 Bohemian Lager? Zacieranie: - 68?C zasyp słodów - 65-60?C 20' - 73-71?C 60' - 76?C mash out 10' Filtracja / wysładzanie: wysładzanie 3x4.5l (do objętości ~25l), nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Chmielenie / gotowanie: - 75' - H. Tradition 30g 60' - Tettnanger 20g 20' - mech irlandzki 5g 10' Wybicie 23l 12°Blg, wydajność 72%, po oddzieleniu osadów mam 21l fermentującego piwa. Przy okazji był chrzest bojowy chłodnicy - nie wiem jak sobie radziłem bez niej do tej pory, 15 minut i było po wszystkiemu, o 16 odpaliłem gaz, o 23 zadałem drożdże i miałem już posprzątane. Uch, czad! Edytowane 27 Grudnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 No i pils raczej w pioch. Temperatura otoczenia w piwnicy ~10°C, a termometr naklejony na wiadrze pokazuje... 17°C! Fermentacja zasuwa jak dzika no i nie ma się czemu dziwić, w takiej temperaturze to weizena można fermentować. Coś czuję, że w przyszłym roku nie dam się namówić na lagery, szkoda moich nerwów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 No i pils raczej w pioch. Temperatura otoczenia w piwnicy ~10°C, a termometr naklejony na wiadrze pokazuje... 17°C! Nie wierzę, żeby tak się sam nagrzał; w jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 zadane w ~24°C, zanim ruszyły na dobre schłodziło się jeszcze do ~15°C. Lagu było ok. 4h. Jeżeli termometr kłamie, to niewiele, wiadro jest wyczuwalnie sporo cieplejsze od stojącego obok z dojrzewającym innym piwem. Te Bohemiany to zawsze takie żwawe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 zadane w ~24°C, zanim ruszyły na dobre schłodziło się jeszcze do ~15°C. Lagu było ok. 4h. Jeżeli termometr kłamie, to niewiele, wiadro jest wyczuwalnie sporo cieplejsze od stojącego obok z dojrzewającym innym piwem. Te Bohemiany to zawsze takie żwawe? Spróbuj schłodzić fermentor. Owiń mokrym ręcznikiem. Pils będzie do wypicia ale na konkurs raczej juz nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Tym naklejanym termometrom to można w ogóle wierzyć? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 24°C to bardzo dużo. Niektórzy zadają lagery na ciepło, ale wyobrażam sobie, ze jest to raczej 16-18°C. Ja staram się schłodzić do 7*, max to 10-12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Tym naklejanym termometrom to można w ogóle wierzyć? :rolleyes: Dziś pokazuje 11°C, więc nie mam powodu żeby mu nie ufać. 24°C to bardzo dużo. Niektórzy zadają lagery na ciepło, ale wyobrażam sobie, ze jest to raczej 16-18°C. Następnym razem nie będę się tak spieszył z zadawaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Brzeczkę na lagera można szczepić nawet i w temperaturze 20 °C, pod warunkiem wszelako, że w ciągu następnych 12 godzin ulegnie ona schłodzeniu do 12-13 °C. Rzecz w tym, że w tym czasie nie ma jeszcze w komórkach substratów do tworzenia nadmiernych ilości estrów (Chris White). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Brzeczkę na lagera można szczepić nawet i w temperaturze 20 °C, pod warunkiem wszelako, że w ciągu następnych 12 godzin ulegnie ona schłodzeniu do 12-13 °C. Rzecz w tym, że w tym czasie nie ma jeszcze w komórkach substratów do tworzenia nadmiernych ilości estrów (Chris White). To by się dało zrobić, myślę, trzeba by zostawić w temperaturze otoczenia ~3-5*. Bałbym się jednak trochę, czy drożdże nie dostają kręćka jak im temperatura spadnie o 10* przez pół dnia, czy nie zaczną flokulować albo wyrzucać jakieś złe substancje (Protainase A). Edytowane 29 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale nie robię sobie szczególnych nadziei. A tymczasem #19 Nazimek poszedł do butelek (37x0.5 + 4x0.33). Odfermentował sobie do 4°Blg, co daje mu 6.6% alkoholu. Refermentacja: syrop ze 116g cukru białego w 0.5l wody, celuję w nagazowanie ~2.5 v/v. Zatrułem się wczoraj jakimś psim żarciem, więc nawet nie spróbowałem co to piwo sobą reprezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się