zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Jakoś mi nie podeszło żyto w jasnym piwie. Przytłaczające jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 #85 10,5 przelane na cichą przy 3°Blg, głównie w celu zebrania drożdży. Jakoś szkoda mi było świeżych W34/70. Pogodę mamy tak jesienną tej zimy, że postanowiłem nie inwestować za dużo wysiłku w lagery - będą same lekkie jasne piwka do kegów, przynajmniej dopóki coś się nie zrobi z pogodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Kolejny lekki lager do kega, będzie tego więcej, bo w tym roku mam 5 kegów do zapełnienia, a nie 4. #86 L2 z dnia 04.01.2013 Zasyp: słód plizneński (Castle Malting) 2.90kg słód wiedeński (Weyermann) 0.50kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: H.Tradition gran. 2012 5.5% a-k 48g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (II pok., ok. 300ml rozruszanej gęstwy) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (13l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 30' 73-71°C - 45' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25l Gotowanie: 80' Chmielenie: 60' - H. Tradition 34g 10' - mech irlandzki 3g 10' - H. Tradition 14g Wybicie 23l 10.5°Blg (spodziewane: 22l 11°Blg). Zadane drożdżami 05.01.2013 rano w temp. 11°C, fermentacja w temp. 13°C (temp. otoczenia ~10-11°C). W wiadrze 21.5l. Drożdże, pomimo że było ich mało jak na lagera (~300ml gęstwy rozruszanej ~500ml brzeczki), ruszyły bardzo szybko i już po południu na brzeczce utworzyła się porządna warstwa piany. Brzeczka jak zwykle sikowato-żółta, ale tym razem klarowna jak trzeba. Moim zdaniem słód pilzneński CM ma za wysokie pH i wymaga korekty przy zacieraniu jasnych piw. Oto właśnie dlaczego wolę dostać porządną metryczkę do worka ze słodem, a nie robić doświadczenia, słód się skończył (zostało ok. 0.7kg), a ja się właśnie dowiedziałem dlaczego miałem z nim problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 I jeszcze jeden lekki lager do kega na lato. Dobrze że ostatni, bo już mi się to zaczynało nudzić. #87 L3 z dnia 11.01.2013 Zasyp: słód pilzneński (Soufflet i Castle Malting) 3.20kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.40kg Chmiele: Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 70g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (II pok.) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody): 55-54°C - 5' 65-61°C - 15' 73-71°C - 55' (+4l wody) 76°C -5' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 24.5l Gotowanie: 80' Chmielenie: 60' - Lubelski 50g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Lubelski 20g Wybicie 22l 11.5°Blg, rozcieńczone do 11°Blg. Drożdże zadane 12.01.2013 rano w temp. 9°C. Fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 11°C). W wiadrze 21l. Było jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 W #84 Zagrodowe Jasne Zimowe pojawił się słaby posmak jałowca, ale aromat wyczuwalny jest jedynie retronosowo. Następna próba będzie ze 120g szyszkojagód do brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 #85 poszło do kega z 65g cukru i strzałem 2 bar do zaryglowania. Skończyło fermentować na 2.5°Blg, z czego wychodzi mu jakieś 4% alkoholu. Smak i zapach przywołują wspomnienia tego, jak smakowało mi piwo jakieś 20-25 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 #86 L2 przelałem do klarowania ostatecznego i odebrałem drożdże na piątkowy pilsik. Na dzień dzisiejszy ma 2°Blg i wygląda normalnie, pachnie ładnie słodowo. Coś mi się zdawało że sporo odfermentowało, ale spojrzałem w notatki i tak miało być, trochę bardziej po niemiecku niż po czesku. Drożdże Budvar Lager niechętnie opadają, na powierzchni długo utrzymuje się cienka warstwa pianki, ale efekt końcowy dają dobry. Jak na razie bardziej mi się podobają od Czech Pils, które miałem w zeszłym sezonie, zdają się mieć więcej tego oldskulowego charakteru lagerów, który przywołuje wspomnienia piwa pitego tak ze 25 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Wczorajsza robota. #88 Pilsik z dnia 25.01.2013 Zasyp: słód pilzneński (Soufflet) 3.80kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.40kg Chmiele: Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 90g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (III pok.) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 15' 73-71°C - 45' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Gotowanie: 85' Chmielenie: 60' - Lubelski 70g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Lubelski 20g Wybicie 23.5l 12.5°Blg. Drożdże zadane 26.01.2013 rano w temp. 9°C, fermentacja w temp. 12°C (otoczenie 9-10°C). W wiadrze mam 21.5l. Zafermentowanie całkiem szybkie, po południu już pojawiła się piana na powierzchni. Pierwszy raz użyłem (świadomie) słodu Soufflet i jestem zachwycony. Czyściutki, jednolity, praktycznie wszystkie ziarna jednakowe. Przełom konkretny. Może jedynie pH mogłoby być nieco niższe (po 15' zacierania było 5.6 więc zrobiłem małą korektę kwasem mlekowym do 5.4). Ale ogólnie to jest super ziarno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 #87 L3 przelane na cichą przy 2°Blg. Hmm... Kolejny słód, do którego trzeba zmieniać przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) #86 L2 poszło do kega z 65g cukru białego i strzałem 1.8 bar do zaryglowania. Skończyło fermentację na 2°Blg, pewnie ma coś koło 4.5% alkoholu. Jest niezwykle przyjemne, wytrawne ale z wyraźną słodowością, goryczka raczej z tych niskich. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 #87 L3 poszło do kega z 65g cukru białego i strzałem 1.8 bar do zaryglowania. Skończyło fermentować na ~1.8°Blg, co je czyni najmocniej odfermentowanym moim piwem ostatnio, ale przecież nie będę z tego powodu załamywał rąk, gdy piwo jest dobre. A jest, świetny lekki lagerek mi wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 No, taki lekki to on nie jest, 4.9% alko z 11°Blg. Ale jak znam życie, to będzie wchodził latem jak złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 No, raczej ewidentnie lekki, to jeszcze piwo pełne nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 A w piątek zostało uwarzone... #89 Piękność Dnia z dnia 08.02.2013 Zasyp: słód pilzneński (Soufflet) 2.30kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 1.00kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 1.00kg słód karmelowy jasny (Weyermann Caramunich I) 0.40kg słód karmelowy ciemny (Special B) 0.10kg słód karmelowy ciemny (Weyermann Caraaroma) 0.08kg słód barwiący (Weyermann Carafa III Special) 0.10kg Chmiele: Tradition gran. 2012 5.5% a-k 34g Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 14g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (III pok.) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 15' 73-71°C - 45' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Gotowanie: 80' Chmielenie: 60' - Tradition 34g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Lubelski 14g Wybicie 23l 13.5°Blg. Zadane drożdżami 09.02.2013 rano w temp. 9°C, fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 11°C). W wiadrze mam 21l. Gdzieś mi zniknęło pół stopnia ekstraktu. Nie wydaje mi się, żebym się pomylił przy ważeniu słodów, ale kto to wie. W każdym razie, miało być 14°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 #88 Pilsik zostało przelane na klarowanie przy 2°Blg. Coś mi ostatnio mocno odfermentowane piwa wychodzą, nie mogę się ogarnąć ze słodem pilzneńskim w moim magazynie. Drożdże zebrane, miały pójść do koźlaka, ale coś ciepło się robi i pewnie skończy się na jakiejś bursztynowej 13, albo nawet i to nie. W tym roku zima przyszła późno i jakoś krótko trwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Kegi w niedzielę pojechały sobie leżakować w zimnie, a ja wciąż nie wiem co warzyć w weekend. Prognoza na pogodynka.pl zapowiada ocieplenie od przyszłego tygodnia, więc koźlak na pewno nie. Polotmava 11-tka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Ja myślę o Marcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Na 100% temperatura podjedzie mi do 11°C w piwnicy, na 13°Blg to jednak będzie za ciepło. Coś bym bursztynowego zrobił, bo mi się jasne lagery przejadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 bo mi się jasne lagery przejadły. Chyba przepiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 bo mi się jasne lagery przejadły. Chyba przepiły Pite to one będą dopiero latem, teraz to mi się już nie chce ich robić. Zwłaszcza z przeznaczeniem w butelki, skoro mam sporo dobrych w sklepie w akceptowalnej cenie (2.90 za Lagerowe?, dla mnie w sam raz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ostatni lager tego sezonu. Za 2 tygodnie już prawdopodobnie będzie pierwsze blond ale na Nottinghamach. #90 Książęce Czerwony Lager z dnia 22.02.2013 Zasyp: słód monachijski ciemny (Castle Malting) 1.60kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 1.40kg słód pilzneński (Soufflet) 1.20kg Caramunich I (Weyermann) 0.40kg Special B (Castle Malting) 0.05kg Chmiele: Tradition gran. 2012 5.5% a-k 48g Drożdże: Wyeast 2000 Budvar Lager (IV pok.) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody): 55-54°C - 10' 65-61°C - 15' 73-71°C - 50' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Gotowanie: 80' Chmielenie: 60' - Tradition 34g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Tradition 14g Wybicie 23l 12.5°Blg. Zadane drożdżami 23.02.2013 rano w temp. 10°C, fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 10°C). W wiadrze mam 21l. I znów pół stopnia gęstości za mało, miało być 13°Blg. HGW OCB. Zaczynam podejrzewać termometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Chmielenie: 60' - Tradition 34g 10' - mech irlandzki 3g 10' - Tradition 14g Dobrze rozumiem? Chmieliłeś 80min. czyli 1'-60' tradition i 70'-80' mech i tradition czy tradition na 20' przed końcem i mech + tradition na 10' przed końcem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Myślę, że się zgoda nie obrazi, że się wtrącę - pierwszy tradition wrzucony w 20 minucie gotowania, - mech i druga porcja tradition w 70 minucie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Myślę, że się zgoda nie obrazi, że się wtrącę - pierwszy tradition wrzucony w 20 minucie gotowania, - mech i druga porcja tradition w 70 minucie, Mój błąd, podany czas minus całkowity daje nam minuty wrzucenia... Jak to mówi mój kierownik: "Przecież to są banalne sprawy..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Wydawało mi się, że to "normalny" sposób zapisywania chmielenia? Ale Porter ma rację, to jest odpowiednio 60' i 10' od końca gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się