leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 przy mojej ostatniej 9'ce II-gie pokolenie nottinghamów zakończyło burzliwą po 2 dniach, chyba, że dałeś mało gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Około 100ml. Ale spieszyć się z nimi nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 #93 PA poszło do butelek z syropem ze 122g cukru (2.4v/v). Od ostatniego pomiaru nic mu nie drgnęło i dalej ma 3.8°Blg, co mu daje 5% alkoholu. Na kolana nie rzuca, ale jest typu takiej codziennej przyjemności. Goryczka myślałem że będzie większa, a tymczasem jest dość stonowana, choć większe zastrzeżenia mam do jej charakteru - smakuje dość nieprzyjemnie, bo pozostawia taką cierpkość, która mi się jednoznacznie kojarzy z Marynką. No ale ma jeszcze czas, żeby się trochę ułożyć. Kolor, jak się spodziewałem, jest wyraźnie ciemniejszy od zakładanego, miało być "złoto", a jest "ciemne złoto". Oczywiście, "litrę" odstawiłem w dużej flaszce na bok, wypijemy sobie w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Marynka to zło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Dzisiaj zrobiłem sobie 3 słoiczki syropu inwertowanego No.2 według tego przepisu. 1. 1 litr wody zagotować. 2. Surowce: 1 kilogram demerary, 100g glukozy, 2ml kwasu mlekowego 80% 3. Gdy woda się zagotuje, powoli wsypywać demerarę i glukozę, aż się wszystko rozpuści. 4. Odparowywać wodę, aż temperatura zacznie rosnąć powyżej 100°C 5. Utrzymywać temperaturę 115-118°C przez 90-120 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru. Nie dolewać wody, a jedynie sterować wyłączaniem i włączaniem grzania. Pamiętać o dużej bezwładności termicznej. 6. Efekt. Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 #95 Beeftown's Original przelałem sobie na klarowanie przy 2.5°Blg. Całonocne zacieranie dało efekt w postaci nieco wyższej fermentowalności brzeczki, ale znowu nie aż tak bardzo wyższej, żeby wyszło poza standardowy zakres - spodziewałem się 3°Blg, jest tyle, ile inni zwykle osiągają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 W dzisiejszym świętowaniu uczestniczyły Kloster Scheyern Kloster Gold Hell, Monschof Urtypisch Schwarzbier i Novopacke Svetle Vycepni. Dobrze dobrane do 26 części Morderstw w Midsomer: Malowane Krwią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 #95 Beeftown's Best poszło się klarować przy 3°Blg. Szału nie ma, ale pachnie ładnie, słód amber dał fajny opiekany zapach w stylu słodu brown, ale nieco mniej intensywny. Essexy propagowane od niedzieli dziś poszły do lodówki, jutro drugi stopień startera. Zastanawiałem się co warzyć w piątek i padło na golden ale hojnie nachmielone Boadiceą. Bardzo mi posmakowało piwko Wild Swan z Thornbridge i spróbuję trafić w coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 #96 Beeftown's Mild przelane na cichą przy 3°Blg. Długo go trzymać nie będę, za jakiś tydzień pójdzie do kega. Wygląda i pachnie normalnie. Nie wytrzymałem i spróbowałem dziś PA, bo się ładnie wyklarowało w butelkach i strasznie mnie korciło. Goryczka anemiczna, 40g Lubelskiego w aromacie nie czuć ani trochę. Chyba mi chmielenie tego piwa nie wyszło, albo rację mają piwowarzy Albionu twierdząc, że Nottinghamy to nie są najlepsze drożdże do wyraziście chmielonych piw. Ale i takie się wypije, bo przecież nie jest z tych najgorszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 U mnie pierwsze wyszło fajnie , ale zostało mi kilka but. Drugie jeszcze we fermentorze i o wiele gorsze, mętne jakieś. Skosztujemy w Żywcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Essexy poszły na 2-gi stopień propagacji w starterze. Powąchałem sobie przefermentowany starter i aż mi się w nosie zakręciło, fantastyczna owocowość, taka świeża i intensywna, prawie jak z pszenicznych drożdży. Jeżeli to są normalne objawy dla tych drożdży, to już je lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Essexy dają sporo owocności, ale banany (na szczęście) znikają podczas fermentacji. Piwa wychodzą bardzo dobre, takie "tradycyjne" ale. Jak dla mnie najlepsze do stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Banany to raczej nie były, już prędzej powiedziałbym, że morele? A może agrest? HGW, na pewno coś krajowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 U mnie w PA dały agrest i czarną porzeczkę (chociaż to może być od pilgrim'a), ale w starterze dla mnie dawały bananami, może kwestia ilości i napowietrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 #97 Albion Gold z dnia 10.05.2013 Zasyp: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.30kg słód pszeniczny (Weyermann) 0.40kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Boadicea gran. 2012 6.9% a-k 70g Drożdże: WLP022 Essex Ale (I pok.) rozmnożona kultura od Leszcza, dzięki Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (10l wody): 67-66°C - 90' 75°C - 15' (+8l wody) Wysładzanie i filtracja: 2x6l do obj. ok. 26l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Boadicea 20g 15' - Boadicea 20g 10' - mech irlandzki 3g 5' - Boadicea 30g Wybicie 22.5l 11°Blg. Zadane drożdżami 11.05.2013 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 19-20°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 22l. Podobno Boadicea nie daje jakiegoś oszałamiającego aromatu, ale mnie się zapach brzeczki nastawnej podobał, lekko cytrusowy i kwiatowy. Rzeczywiście, nie był jakoś mocny, ale to piwo to nie APA, żeby aromat chmielowy był na przedzie. Brzeczka mętna jak nieszczęście. Mam nadzieję, że to przypadek, a nie okresowe przełączenie źródła zasilania wodociągu na SUW Grabie Stare... Nadchodzące numerki 98 i 99 to będą porter na zamówienie żony i ESB. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, to na setkę będzie OMS wzorowany na Maclay'sie z 1909r (tym z siemieniem i lukrecją). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Essexy raźno wzięły się do roboty i w 12 godzin po zadaniu prawie wywaliły pokrywkę od wiadra, bo zapomniałem rozszczelnić po zniesieniu do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 u mnie mimo rozszczelnienia wyłaziły z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Wczoraj wieczorem #95 Beeftown's Original poszło do kega z 2 czubatymi łyżkami glukozy i strzałem 2 bar do zaryglowania. Nie chciało mi się ważyć dokładnie cukru, więc sypnąłem na oko, tak żeby było dobrze. Zostało na 2.5°Blg, czyli ma ok. 3.7% alkoholu. W smaku czuć podwyższoną wytrawność, przez to wchodzi bardzo dobrze i jest przyjemnie orzeźwiające. Goryczka konkretna, lekko kłująca i pozostaje na chwilę, ale do Żywca powinna się ułożyć w coś fajnego. Jako chmiel goryczkowy Sybilla wniosła trochę bałkańskiej dzikości i egzotyki, z zachowaniem jednak europejskiego charakteru, jednak 1g/l na aromat okazało się jednak za mało. Aromatu chmielowego nie stwierdziłem, na pierwszym planie jest wyraźnie opiekany zapach od słodu amber. Co też powinno złagodnieć przez ten miesiąc dojrzewania. To piwo zamierzam polewać w Żywcu w piątek, mild będzie na sobotę, gdy średni poziom goryczki w piwach na "wyspie" będzie znacząco wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 #94 Beeftown's Best poszło do butelek z syropem ze 118g glukozy (2.1v/v). Fermentacja się skończyła na 3°Blg i piwo ma teraz 4.4% alkoholu. Nottinghamy to jednak nudne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 #96 Beeftown Mild poszło se poleżeć do kega przy 2.8°Blg. Do refermentacji 40g glukozy i strzał 2 bar do zaryglowania. Z moich obliczeń wychodzi, że ma ok. 3.6% alkoholu i jakkolwiek liczyłem na mniej, to nie jest całkiem źle. W tym tygodniu wreszcie porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 W niejakim nawiązaniu do poprzedniego postu (i wcześniejszego o bitterze): Zakupiony specjalnie z myślą o Birofiliach, z tego będzie polewane. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Kiedyś moja prababcia nalewała z takiego zsiadłe mleko do talarków :beer: Sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Ekstra! Mogę spytać, gdzie takie cudo zakupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Zakupiony specjalnie z myślą o Birofiliach, z tego będzie polewane Pomysł przedni, taki sam wala się gdzieś na strychy, a teraz dostanie drugą szansę :okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Pełno tego na alledrogo. Modne są teraz, widziałem np. firmowy z browaru Adnams. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się