Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Eliza Orzeszkowa powraca w wielkim stylu!

 

Aussie Blond

warzone 2013-07-26

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.30kg
  • słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.30kg
  • słód karmelowy ~25 EBC (Castle Malting) 0.20kg

Chmiele:

  • Hallertauer Tradition (PL) gran. 2012 5.5% a-k 10g
  • Galaxy gran. 2012 14% a-k 50g

Drożdże:

  • Wyeast 1581-PC Belgian Stout I pok. (starter 1.5l)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g

Schemat zacierania:

  • 67-64°C - 100' (11l wody, 5g gipsu)
  • 76°C - 15' (+7l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 10g Tradition
  • 15' - 12g Galaxy
  • 5' - 23g Galaxy
  • 0' - 15g Galaxy

Wybicie 23.5l 11°Blg. Zadane drożdżami 27.07.2013 rano w temp. 22°C. Fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 21.5l.

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że już po głównej fermentacji, temperatura podjechała do 22°C, ale już spadła do 20°C. Bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie, bo to mój pierwszy eksperyment z mieszaniem chmielu z nowego świata z belgijskimi drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jednak na to, że Dzik nie pojedzie na konkurs do Kłodzka. Nie ułożył się i jest zbyt ordynarny, prawdopodobnie przez swoją wytrawność i spory dodatek cukru. Jeszcze sprawdzę za tydzień, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Potencjał ma, ale na razie nic więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#101 Aussie Blond przelane przy 2.5°Blg. Wygląda i pachnie normalnie, żadnych tropikalnych klimatów w nim nie czuć. Czyżby te całe chmiele z antypodów to miała być ściema?

 

Drożdże Belgian Stout całkiem nieźle się zbijają na dnie. Za tydzień pójdzie do kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#102 Belgijskie Gorzkie

warzone 2013-08-09

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.10kg
  • słód monachijski jasny (Castle Malting) 1.00kg
  • słód biscuit (Castle Malting) 0.30kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Brewer's Gold gran. 2011 7.4% a-k 20g
  • Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 20g

Drożdże:

  • WY1581-PC Belgian Stout II pok. (gęstwa, 300ml)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g
  • gips 5g

Schemat zacierania:

  • 67-65°C - 90' (12l wody + 5g gipsu)
  • 76°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l

Czas gotowania: 80

Schemat chmielenia:

  • FWH - 20g Brewer's Gold
  • 15' - 20g Sybilla
  • 10' - mech irlandzki 3g

Wybicie 24l 11.8°Blg. Zadane drożdżami 10.08.2013 w temp. 22°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze 22.5l. Miało być BPA 13°Blg, ale coś mi mało odparowało, więc będzie zwykły tylko ciut mocniejszy bitter na belgijskich drożdżach.

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ten weekend planuję 3 warki, w piątek wieczorem poprawkę z BPA, następnie przez noc zatrzeć dubbla i ugotować go do południa w sobotę, a w sobotę wieczorem powtórka Aussie Blond już normalnym trybem. Będzie sporo żonglowania garnkami, dobrze że żony nie ma w domu. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem sobie 3 słoiczki syropu inwertowanego No.2 według tego przepisu.

 

1. 1 litr wody zagotować.

 

IMG_4679.JPG

 

2. Surowce: 1 kilogram demerary, 100g glukozy, 2ml kwasu mlekowego 80%

 

IMG_4680.JPG

 

3. Gdy woda się zagotuje, powoli wsypywać demerarę i glukozę, aż się wszystko rozpuści.

 

IMG_4681.JPG

 

4. Odparowywać wodę, aż temperatura zacznie rosnąć powyżej 100°C

 

IMG_4682.JPG

 

5. Utrzymywać temperaturę 115-118°C przez 90-120 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru. Nie dolewać wody, a jedynie sterować wyłączaniem i włączaniem grzania. Pamiętać o dużej bezwładności termicznej.

 

IMG_4683.JPG

 

6. Efekt.

 

IMG_4684.JPG

 

 

Czy kwas mlekowy mogę czymś innym zastąpić? Czy glukozę i cukier trzcinowy mogę zastąpić zwykłym cukrem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dostępny w sklepach piwowarskich, np tu, ale opłacalny zakup tylko na alledrogo, ja zamawiam tu

 

[edit]

ja się boisz, że nie spożywczy, to tu masz spożywczy

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.