zgoda Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Drożdże Wyeast Belgian Stout z datą produkcji 20 luty 2012 jednak napuchły, więc piątkowa blondynka będzie trochę belgijska. Może wyjść ciekawe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Eliza Orzeszkowa powraca w wielkim stylu! Aussie Blond warzone 2013-07-26 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.30kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.30kg słód karmelowy ~25 EBC (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Hallertauer Tradition (PL) gran. 2012 5.5% a-k 10g Galaxy gran. 2012 14% a-k 50g Drożdże: Wyeast 1581-PC Belgian Stout I pok. (starter 1.5l) Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 67-64°C - 100' (11l wody, 5g gipsu) 76°C - 15' (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 10g Tradition 15' - 12g Galaxy 5' - 23g Galaxy 0' - 15g Galaxy Wybicie 23.5l 11°Blg. Zadane drożdżami 27.07.2013 rano w temp. 22°C. Fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 21.5l. Edytowane 28 Lipca 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Ilości pozostałych słodów to tajemnica? Bo napisałeś tylko ilość pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Ilości pozostałych słodów to tajemnica? Bo napisałeś tylko ilość pilzneńskiego. Hmm, byłem pewien że wpisałem wszystko. Dzięki za czujność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Wygląda na to, że już po głównej fermentacji, temperatura podjechała do 22°C, ale już spadła do 20°C. Bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie, bo to mój pierwszy eksperyment z mieszaniem chmielu z nowego świata z belgijskimi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Wygląda jednak na to, że Dzik nie pojedzie na konkurs do Kłodzka. Nie ułożył się i jest zbyt ordynarny, prawdopodobnie przez swoją wytrawność i spory dodatek cukru. Jeszcze sprawdzę za tydzień, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Potencjał ma, ale na razie nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 #101 Aussie Blond przelane przy 2.5°Blg. Wygląda i pachnie normalnie, żadnych tropikalnych klimatów w nim nie czuć. Czyżby te całe chmiele z antypodów to miała być ściema? Drożdże Belgian Stout całkiem nieźle się zbijają na dnie. Za tydzień pójdzie do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) #102 Belgijskie Gorzkie warzone 2013-08-09 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.10kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 1.00kg słód biscuit (Castle Malting) 0.30kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Brewer's Gold gran. 2011 7.4% a-k 20g Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 20g Drożdże: WY1581-PC Belgian Stout II pok. (gęstwa, 300ml) Dodatki inne: mech irlandzki 3g gips 5g Schemat zacierania: 67-65°C - 90' (12l wody + 5g gipsu) 76°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 20g Brewer's Gold 15' - 20g Sybilla 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 24l 11.8°Blg. Zadane drożdżami 10.08.2013 w temp. 22°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze 22.5l. Miało być BPA 13°Blg, ale coś mi mało odparowało, więc będzie zwykły tylko ciut mocniejszy bitter na belgijskich drożdżach. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Nie jestem szczególnie dumny z moich ostatnich dokonań piwowarskich. Robię głupie błędy, chyba z rutyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 #101 Aussie Blond wlałem do kega i paru butelek. Skończyło na 2.5°Blg i ma 4.7% alkoholu. Chmiel z antypodów to jednak nie jest ściema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Schemat chmielenia: FWH - 20g Brewer's Gold czy to oznacza pierwszą minutę gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 FWH - 20g Brewer's Gold czy to oznacza pierwszą minutę gotowania? Znacznie wcześniej. FWH, to First Wort Hopping - czyli dodanie chmielu do brzeczki przedniej od razu po rozpoczęciu filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Znacznie wcześniej. FWH, to First Wort Hopping - czyli dodanie chmielu do brzeczki przedniej od razu po rozpoczęciu filtracji. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 W ten weekend planuję 3 warki, w piątek wieczorem poprawkę z BPA, następnie przez noc zatrzeć dubbla i ugotować go do południa w sobotę, a w sobotę wieczorem powtórka Aussie Blond już normalnym trybem. Będzie sporo żonglowania garnkami, dobrze że żony nie ma w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 W ten weekend planuję 3 warki,...... żony nie ma w domu. I wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 dobrze że żony nie ma w domu Szczęśliwiec!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dzisiaj zrobiłem sobie 3 słoiczki syropu inwertowanego No.2 według tego przepisu. 1. 1 litr wody zagotować. 2. Surowce: 1 kilogram demerary, 100g glukozy, 2ml kwasu mlekowego 80% 3. Gdy woda się zagotuje, powoli wsypywać demerarę i glukozę, aż się wszystko rozpuści. 4. Odparowywać wodę, aż temperatura zacznie rosnąć powyżej 100°C 5. Utrzymywać temperaturę 115-118°C przez 90-120 minut, aż do uzyskania pożądanego koloru. Nie dolewać wody, a jedynie sterować wyłączaniem i włączaniem grzania. Pamiętać o dużej bezwładności termicznej. 6. Efekt. Czy kwas mlekowy mogę czymś innym zastąpić? Czy glukozę i cukier trzcinowy mogę zastąpić zwykłym cukrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Możesz użyć innego kwasu, ale nie wiem ile. A cukier musi być taki, jak w przepisie, nierafinowany trzcinowy i glukoza. Tanią demerarę widziałem ostatnio w Lidlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dzięki. Doczytałem się, że używa się też np. soku z cytryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jak będzie za mało, to się nie zinwertuje. Jak za dużo, to będzie czuć. A kwas mlekowy 80% jest już spraktykowany i dostępny łatwo. Nie wspominając o szerokiej użyteczności przy robieniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 i dostępny łatwo Gdzie go można dostać? Nigdy z nim się nie spotkałem, ale może dlatego, że nigdy nie szukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) dostępny w sklepach piwowarskich, np tu, ale opłacalny zakup tylko na alledrogo, ja zamawiam tu [edit] ja się boisz, że nie spożywczy, to tu masz spożywczy Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Usiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ja się boisz, że nie spożywczy a powinienem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 żadna różnica ale niektórzy dadzą dużo więcej, za taki napis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wczoraj przelałem na cichą #102, obecnie 3.5°Blg. I spróbowałem sobie #101 z resztkowej butelki. Diacetyl jak ta lala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się