Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Szybko i gładko poszło.

 

#114 Golden Delicious

warzone 10.01.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pale (DMGP/Strzegom) 3.80kg

Chmiele:

  • Sybilla gran. 2013 6.5% a-k 102g

Drożdże:

  • Wyeast 1728 Scottish Ale (V pok.)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (11l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • 10' - 102g Sybilla

 

Wybicie 23 litry 11°Blg. Zadane drożdżami 11.01.2014 około południa w temp. 16°C, fermentacja w temp. 16°C (otoczenie 13°C). W wiadrze mam tylko 20.5 litra, bo było strasznie dużo osadów po gotowaniu.

 

Brzeczka miała kolor złotawy, z lekkim zielonkawym zabarwieniem. Goryczka umiarkowana (wg. BS2 powinno być ok. 28 IBU), aromat chmielowy wyraźny, ziołowo-kwiatowy, smak łagodny, lekko żywiczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie szukałem przepisu na jakieś złote piwko dla żony - przekonałeś mnie! :D

 

Pierwszy raz wiadro po fermentacji musiałem myć Domestosem, tyle było osadu.

Ja przechowuję zalane NaOH. Pomaga.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wiadomo co z tego wyjdzie, pierwszy raz w ten sposób chmieliłem, już nie wspominając o tym, że Sybillą. Piwo które próbowałem naśladować jest chmielone Brewer's Gold i jest robione z jaśniejszego słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie to miałem na myśli -> https://de.wikipedia....org/wiki/Flönz

Nie wiedziałem, że oni też maja ten wynalazek.

Do tej pory nie spotkałem krzyżaka, który znałby kaszankę, a po jej spróbowaniu się w niej nie zakochał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wrzucę Sybillę/Lubelski w stosunku 40/60 albo 70/30

 

Ale na dniach będę butelkował stouta i australijskiego czerwonego lagera, obydwa z hop burstem - napiszę, jak to wyszło.

 

Jeśli będzie fajnie, a na dodatek to kolejne piwo chmielone tylko na 10' też da fajne efekty, to następne takie golden ale nachmielę tylko na 0' i whirpool :D (w końcu muszę coś robić z tymi kilogramami chmielu z różnych akcji...)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#113 Przednówek poszło do butelek ze 107g cukru białego. Skończyło fermentować na 3.5°Blg, co mu daje 5.3% alkoholu.

 

Kolor złoty, pachnie słodkawo, ale bardzo "piwnie". W smaku bardzo gładkie, odrobinę śliskie na języku. Zapowiada się nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#115 L1

warzone 24.01.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 2.80kg
  • słód wiedeński (Weyermann) 0.80kg

Chmiele:

  • Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 60g

Drożdże:

  • Saflager W34/70 I pok. (uwodnione, 1 saszetka)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 75' (10 l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l

Czas gotowania: 75'

Schemat chmielenia:

  • 60' - 40g Lubelski
  • 10' - 20g Lubelski

 

Wybicie 23 litry, 10.5°Blg. Zadane drożdżami rano w temp. 11°C, fermentacja w temp. 12°C (otoczenie 9°C). W wiadrze tylko 19.5 litra, bo nie miałem czasu na zbieranie z osadów. Ponownie piękny przełom, brzeczka nastawna idealnie klarowna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#114 Golden Delicious poszło do butelek z syropem ze 116g cukru białego (2.4v/v).

 

Smak nieprzekonywujący, nieco cierpki i trochę ściągający. Zapachu chmielowego mówiąc krótko brak. Null. Ze 100g chmielu wrzuconego na 10', to jakieś siano dałoby więcej aromatu. Może jak się nagazuje to coś wyjdzie, ale nie robię sobie wielkich nadziei.

 

Wyleczyłem się z polskich chmieli aromatycznych. Ićpanfhuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Albo rację ma Darko że sprzedają nam szmelc, albo ten chmiel jest rzeczywiście gówniany. Skłaniam się raczej ku opcji pierwszej, bo Sybilla sprzed 2 lat jednak miała zapach, sprzed roku też choć też mniej intensywny.

 

Dla porównania kupię w normalnym sklepie i zrobię coś podobnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak nieprzekonywujący, nieco cierpki i trochę ściągający. Zapachu chmielowego mówiąc krótko brak. Null. Ze 100g chmielu wrzuconego na 10', to jakieś siano dałoby więcej aromatu. Może jak się nagazuje to coś wyjdzie, ale nie robię sobie wielkich nadziei.

A nie nawdychałeś się wcześniej ClO2? Dość skutecznie zaburza percepcję zapachu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że to ostatni lager tego sezonu. Temperatura w piwnicy regularnie rośnie i za tydzień prawdopodobnie osiągnie 13°C.

 

#116 L2

warzone 07.02.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 2.60kg
  • słód wiedeński (Weyermann) 0.80kg
  • Carapils (Weyermann) 0.40kg

Chmiele:

  • Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 74g

Drożdże:

  • Saflager W34/70 (II pok., gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90'
  • 75°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 50g Lubelski
  • 10' - 24g Lubelski

 

Wybicie 22l 11°Blg. Zadane drożdżami 08.02.2014 w temp. 11°C, fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 10-11°C). W wiadrze 20.5l.

 

Brzeczka klarowna wzorowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.