zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 #113 Przednówek przelane na cichą przy 3.5°Blg. Pachnie fantastycznie. Pierwszy raz wiadro po fermentacji musiałem myć Domestosem, tyle było osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Szybko i gładko poszło. #114 Golden Delicious warzone 10.01.2014 Surowce fermentowalne: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.80kg Chmiele: Sybilla gran. 2013 6.5% a-k 102g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale (V pok.) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (11l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 10' - 102g Sybilla Wybicie 23 litry 11°Blg. Zadane drożdżami 11.01.2014 około południa w temp. 16°C, fermentacja w temp. 16°C (otoczenie 13°C). W wiadrze mam tylko 20.5 litra, bo było strasznie dużo osadów po gotowaniu. Brzeczka miała kolor złotawy, z lekkim zielonkawym zabarwieniem. Goryczka umiarkowana (wg. BS2 powinno być ok. 28 IBU), aromat chmielowy wyraźny, ziołowo-kwiatowy, smak łagodny, lekko żywiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Właśnie szukałem przepisu na jakieś złote piwko dla żony - przekonałeś mnie! Pierwszy raz wiadro po fermentacji musiałem myć Domestosem, tyle było osadu. Ja przechowuję zalane NaOH. Pomaga. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jeszcze nie wiadomo co z tego wyjdzie, pierwszy raz w ten sposób chmieliłem, już nie wspominając o tym, że Sybillą. Piwo które próbowałem naśladować jest chmielone Brewer's Gold i jest robione z jaśniejszego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Właśnie to miałem na myśli -> https://de.wikipedia....org/wiki/Flönz Nie wiedziałem, że oni też maja ten wynalazek. Do tej pory nie spotkałem krzyżaka, który znałby kaszankę, a po jej spróbowaniu się w niej nie zakochał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ja wrzucę Sybillę/Lubelski w stosunku 40/60 albo 70/30 Ale na dniach będę butelkował stouta i australijskiego czerwonego lagera, obydwa z hop burstem - napiszę, jak to wyszło. Jeśli będzie fajnie, a na dodatek to kolejne piwo chmielone tylko na 10' też da fajne efekty, to następne takie golden ale nachmielę tylko na 0' i whirpool (w końcu muszę coś robić z tymi kilogramami chmielu z różnych akcji...) Edytowane 13 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jak Ci wyszło tyle IBU? Mi przy 105 g BS2 pokazał 18. Chlorek wapnia tyle zmienia? santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jakoś potajemnie mi to wyliczył. Konkretnie 26.7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 #113 Przednówek poszło do butelek ze 107g cukru białego. Skończyło fermentować na 3.5°Blg, co mu daje 5.3% alkoholu. Kolor złoty, pachnie słodkawo, ale bardzo "piwnie". W smaku bardzo gładkie, odrobinę śliskie na języku. Zapowiada się nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 #114 Golden Delicious przelane do sklarowania przy 2.5°Blg. Ładnie odfermentowało, liczę na to, że będzie wytrawne i rześkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 #115 L1 warzone 24.01.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 2.80kg słód wiedeński (Weyermann) 0.80kg Chmiele: Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 60g Drożdże: Saflager W34/70 I pok. (uwodnione, 1 saszetka) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 75' (10 l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l Czas gotowania: 75' Schemat chmielenia: 60' - 40g Lubelski 10' - 20g Lubelski Wybicie 23 litry, 10.5°Blg. Zadane drożdżami rano w temp. 11°C, fermentacja w temp. 12°C (otoczenie 9°C). W wiadrze tylko 19.5 litra, bo nie miałem czasu na zbieranie z osadów. Ponownie piękny przełom, brzeczka nastawna idealnie klarowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Fermentuje sobie w 11°C, bardzo spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 #114 Golden Delicious poszło do butelek z syropem ze 116g cukru białego (2.4v/v). Smak nieprzekonywujący, nieco cierpki i trochę ściągający. Zapachu chmielowego mówiąc krótko brak. Null. Ze 100g chmielu wrzuconego na 10', to jakieś siano dałoby więcej aromatu. Może jak się nagazuje to coś wyjdzie, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Wyleczyłem się z polskich chmieli aromatycznych. Ićpanfhuj. lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 W ostatnim wyrazie zabrakło hasztagu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 No popatrz, mam podobne odczucia co do mojego podobnego piwa. Ale ja zabutelkowałem niemal tydzień temu, zobaczymy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Albo rację ma Darko że sprzedają nam szmelc, albo ten chmiel jest rzeczywiście gówniany. Skłaniam się raczej ku opcji pierwszej, bo Sybilla sprzed 2 lat jednak miała zapach, sprzed roku też choć też mniej intensywny. Dla porównania kupię w normalnym sklepie i zrobię coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Moja była sprzed 2 lat. To co, za jakiś czas poczta polska, czy kurier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Będziesz na walnym w Cieszynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Smak nieprzekonywujący, nieco cierpki i trochę ściągający. Zapachu chmielowego mówiąc krótko brak. Null. Ze 100g chmielu wrzuconego na 10', to jakieś siano dałoby więcej aromatu. Może jak się nagazuje to coś wyjdzie, ale nie robię sobie wielkich nadziei. A nie nawdychałeś się wcześniej ClO2? Dość skutecznie zaburza percepcję zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Może i się nawdychałem, ale pity chwilę potem Grand Prix pachniał już normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 zgoda: a jest już data? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 zgoda: a jest już data? 22 marca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 17stego wracam z Walii, także mam jakieś 20% szans na dotarcie. Jednym słowem: nie widzę tego. A Ty dalej trzymasz się tego, że piw nie wysyłasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 #115 L1 przelane do klarowania przy 3.5°Blg. Zaleciało siarką po otwarciu wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Wygląda na to, że to ostatni lager tego sezonu. Temperatura w piwnicy regularnie rośnie i za tydzień prawdopodobnie osiągnie 13°C. #116 L2 warzone 07.02.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 2.60kg słód wiedeński (Weyermann) 0.80kg Carapils (Weyermann) 0.40kg Chmiele: Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 74g Drożdże: Saflager W34/70 (II pok., gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 75°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - 50g Lubelski 10' - 24g Lubelski Wybicie 22l 11°Blg. Zadane drożdżami 08.02.2014 w temp. 11°C, fermentacja w temp. 13°C (otoczenie 10-11°C). W wiadrze 20.5l. Brzeczka klarowna wzorowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się