Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

#130 Porter poszło do butelek z syropem ze 110g cukru białego (2.1v/v). Skończyło na 3.8°Blg, co mu daje 5.7% alko.

 

Akcent palony słabiutki, zobaczymy jak się rozwinie. Byłem niedawno zadowolony z BRY-97, ale Northwest Ale są jeszcze fajniejsze. Bardzo ładnie fermentują, stabilnie i przewidywalnie. Profil niby nie tak czysty jak us-05, ale bardzo dobrze zbalansowany. Spróbuję jeszcze zrobić na nich coś mocniej nachmielonego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykorzystuję urlop.

 

#132 NZ Blonde

warzone 12.08.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 2.90kg
  • słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g
  • Rakau gran. 2013 10.3% a-k 40g
  • Motueka gran. 2013 7.2% a-k 40g

Drożdże:

  • BRY-97 3 pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (8l wody)
  • 75°C - 15' (+8l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 10g Iunga
  • 10' - 15g Motueka + 15g Rakau
  • 0' - 25g Motueka + 25g Rakau

 

Wybicie 23 litry 9.5°Blg. Drożdże zadane 12.08.2014 wieczorem w temp. 21°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze mam 20 litrów - nie chciało mi się odbierać resztek z chmielin. Brzeczka nastawna potwornie mętna, pomimo pięknego przełomu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dry stout na Hubertusa w zaprzyjaźnionej stajni. Żadnej ekstremy, bo będą go pić "zwykli ludzie".

 

#133 Hubertus

warzone 14.08.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 2.20kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.50kg
  • słód barwiący (DMGP/Strzegom) 0.20kg
  • jęczmień palony (DMGP/Strzegom) 0.20kg
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 0.80kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 20g
  • Lomik gran. 2013 4.5% a-k 20g

Drożdże:

  • BRY-97 3 pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (11l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 20g Iunga
  • 15' - 20g Lomik

 

Wybicie 23.5l 10.5°Blg. Drożdże zadane 14.08.2014 wieczorem w temp. 21°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze mam 20.5 litra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#134 Down Under IPA

warzone 22.08.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 5.00kg
  • słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg
  • słód pszeniczny (Weyermann) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 28g
  • Motueka gran. 2013 7.2% a-k 60g
  • Rakau gran. 2013 10.3% a-k 60g
  • Vic Secret gran. 2013 15.7% a-k 30g

Drożdże:

  • WY1332 Northwest Ale 3 pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • gips 6g (do zacieru)
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (12.5l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 28g Iunga
  • 10' - 15g Rakau + 15g Motueka + 10g Vic Secret
  • 0' - 15g Rakau + 15g Motueka + 10g Vic Secret
  • 5d - 30g Rakau + 30g Motueka + 10g Vic Secret na zimno

 

Wybicie 23.5l, 15°Blg. Drożdże zadane 23.08.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 22.5 litra (planowane: 21.5 litra 15.5°Blg).

 

Z powodu pomyłki przy ważeniu słodu piwo to będzie jaśniejsze, zamiast karmelowego 150 EBC wsypałem karmelowy 50 EBC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#134 Down Under IPA rozlałem do butelek ze 122g cukru białego w syropie (2.4v/v). 3.5°Blg końcowe daje mu 6.3% alko.

 

Męt straszny, zawieszone drobinki chmielu powodowały bardzo nieprzyjemny chropowaty posmak. Zapach mało charakterystyczny, głównie cytrusowy. Jest szansa, że za 3 tygodnie się dowiem, bo chyba będę miał opłacony przelot na 1 weekend w trakcie zesłania.

 

W każdym razie we czwartek machnę jeszcze jakieś piwesio, zostało 70g Vic Secret.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#135 Victoria's Secret

warzone 11.09.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (Soufflet) 3.50kg
  • słód pszeniczny (Weyermann) 0.30kg
  • słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g
  • Vic Secret gran. 2013 15.7% a-k 70g

Drożdże:

  • WY1332 Northwest Ale IV pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (10l wody)
  • 75°C - 15' (+7l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 10g Iunga
  • 10' - 30g Vic Secret
  • 0' - 40g Vic Secret

 

Wybicie 24l 11.5°Blg. Drożdże zadane 12.09.2014 rano w temp. 18°C, fermentacja w temp. 19-20°C (otoczenie 16-17°C). W wiadrze 21.5 litra. Męt straszliwy po gotowaniu.

 

Nie miałem czasu odbierać resztek z chmielin, bo się spieszyłem na zlot browar.bizu. Warki tej w ogóle miało nie być, ale jednak to było silniejsze ode mnie, musiałem coś uwarzyć przed wyjazdem. Za 3 tygodnie mam nadzieję wpaść na weekend i wtedy rozleję je w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Te nowozelandzkie chmiele to jest jakieś koszmarne gówno, razem z Galaxy i Vic Secret. Okropne, kocie aromaty, goryczka jak z liścia łopianu, tfu, co za szmelc.

A myślałem, że tylko dla mnie to kocie szczyny i marmolada. Nie rozumiem często występującego porównania do amerykańców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.