zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jak sądzę to są te same drożdże. Gdzieś tam pewnie jeszcze są Nottinghamy i Windsory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (piwo miało temperaturę 27°C!), ooo, to coś jak u EDIego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Kup Gozdawa U.S. West Coast. Podobieństwo Cię zadziwi No to żeś mnie zadziwił Jacek. Zakupiłem toto eksperymentalnie, ale tuż po zakupie opinie marne usłyszałem. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (piwo miało temperaturę 27°C!), ooo, to coś jak u EDIego Takie życie latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zakupiłem toto eksperymentalnie, ale po zakupie opinie marne usłyszałem. Nie dawaj wiary plotkom Zrobiłeś coś na nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) No jeszcze nie. Miałem je oddać i zamienić na US-y ale teraz... EDIT; Jacek coś więcej na ich temat? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 #130 Porter poszło do butelek z syropem ze 110g cukru białego (2.1v/v). Skończyło na 3.8°Blg, co mu daje 5.7% alko. Akcent palony słabiutki, zobaczymy jak się rozwinie. Byłem niedawno zadowolony z BRY-97, ale Northwest Ale są jeszcze fajniejsze. Bardzo ładnie fermentują, stabilnie i przewidywalnie. Profil niby nie tak czysty jak us-05, ale bardzo dobrze zbalansowany. Spróbuję jeszcze zrobić na nich coś mocniej nachmielonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Wykorzystuję urlop. #132 NZ Blonde warzone 12.08.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 2.90kg słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g Rakau gran. 2013 10.3% a-k 40g Motueka gran. 2013 7.2% a-k 40g Drożdże: BRY-97 3 pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (8l wody) 75°C - 15' (+8l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 10g Iunga 10' - 15g Motueka + 15g Rakau 0' - 25g Motueka + 25g Rakau Wybicie 23 litry 9.5°Blg. Drożdże zadane 12.08.2014 wieczorem w temp. 21°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze mam 20 litrów - nie chciało mi się odbierać resztek z chmielin. Brzeczka nastawna potwornie mętna, pomimo pięknego przełomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Dry stout na Hubertusa w zaprzyjaźnionej stajni. Żadnej ekstremy, bo będą go pić "zwykli ludzie". #133 Hubertus warzone 14.08.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 2.20kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.50kg słód barwiący (DMGP/Strzegom) 0.20kg jęczmień palony (DMGP/Strzegom) 0.20kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0.80kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 20g Lomik gran. 2013 4.5% a-k 20g Drożdże: BRY-97 3 pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (11l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: FWH - 20g Iunga 15' - 20g Lomik Wybicie 23.5l 10.5°Blg. Drożdże zadane 14.08.2014 wieczorem w temp. 21°C, fermentacja w temp. 22°C (otoczenie 19°C). W wiadrze mam 20.5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 #134 Down Under IPA warzone 22.08.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 5.00kg słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg słód pszeniczny (Weyermann) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 28g Motueka gran. 2013 7.2% a-k 60g Rakau gran. 2013 10.3% a-k 60g Vic Secret gran. 2013 15.7% a-k 30g Drożdże: WY1332 Northwest Ale 3 pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') gips 6g (do zacieru) chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12.5l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 28g Iunga 10' - 15g Rakau + 15g Motueka + 10g Vic Secret 0' - 15g Rakau + 15g Motueka + 10g Vic Secret 5d - 30g Rakau + 30g Motueka + 10g Vic Secret na zimno Wybicie 23.5l, 15°Blg. Drożdże zadane 23.08.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 22.5 litra (planowane: 21.5 litra 15.5°Blg). Z powodu pomyłki przy ważeniu słodu piwo to będzie jaśniejsze, zamiast karmelowego 150 EBC wsypałem karmelowy 50 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 #134 Down Under IPA Man At Work? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Widzę, że lubisz lungę i FWH :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Bardzo neutralna, krótka goryczka. Generyczna i czysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #132 poszło do kega z 80g cukru białego. Skończyło na 2°Blg, co mu daje 4.2% alko. Będzie na zlot browar.biz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Przerwa w warzeniu do końca października, wylatam na projekt do UK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 A może będziesz miał blisko http://www.experiencenottinghamshire.com/whats-on/robin-hood-beer-and-cider-festival-2014-p454801 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Co tydzień jest jakiś festiwal, a znajomych dawno nie widzianych nie brakuje w Londku i w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 #133 poszło do kega z 80g cukru. Skończyło na 3°Blg, czyli ma około 4.2% alko. Kolejne piwko na zlot, bo nie będzie już kiedy wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 #134 Down Under IPA poszło na cichą z chmielem. Teraz ma 3.5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 #134 Down Under IPA rozlałem do butelek ze 122g cukru białego w syropie (2.4v/v). 3.5°Blg końcowe daje mu 6.3% alko. Męt straszny, zawieszone drobinki chmielu powodowały bardzo nieprzyjemny chropowaty posmak. Zapach mało charakterystyczny, głównie cytrusowy. Jest szansa, że za 3 tygodnie się dowiem, bo chyba będę miał opłacony przelot na 1 weekend w trakcie zesłania. W każdym razie we czwartek machnę jeszcze jakieś piwesio, zostało 70g Vic Secret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 #135 Victoria's Secret warzone 11.09.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (Soufflet) 3.50kg słód pszeniczny (Weyermann) 0.30kg słód karmelowy 30 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g Vic Secret gran. 2013 15.7% a-k 70g Drożdże: WY1332 Northwest Ale IV pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (10l wody) 75°C - 15' (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: FWH - 10g Iunga 10' - 30g Vic Secret 0' - 40g Vic Secret Wybicie 24l 11.5°Blg. Drożdże zadane 12.09.2014 rano w temp. 18°C, fermentacja w temp. 19-20°C (otoczenie 16-17°C). W wiadrze 21.5 litra. Męt straszliwy po gotowaniu. Nie miałem czasu odbierać resztek z chmielin, bo się spieszyłem na zlot browar.bizu. Warki tej w ogóle miało nie być, ale jednak to było silniejsze ode mnie, musiałem coś uwarzyć przed wyjazdem. Za 3 tygodnie mam nadzieję wpaść na weekend i wtedy rozleję je w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Te nowozelandzkie chmiele to jest jakieś koszmarne gówno, razem z Galaxy i Vic Secret. Okropne, kocie aromaty, goryczka jak z liścia łopianu, tfu, co za szmelc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aosoth Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Te nowozelandzkie chmiele to jest jakieś koszmarne gówno, razem z Galaxy i Vic Secret. Okropne, kocie aromaty, goryczka jak z liścia łopianu, tfu, co za szmelc. A myślałem, że tylko dla mnie to kocie szczyny i marmolada. Nie rozumiem często występującego porównania do amerykańców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Mam nadzieję, że to tylko rocznik 2014 taki był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 A nie 2013? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się