korzen16 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 44 minuty temu, xXx napisał: Nacinanie młóta długim nozem pomaga. Nie zawsze - wczoraj mi nie pomogło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Wyszło nastawnej jakieś 27l / 16 brix.Przy wysładzaniu problemem nie było młóto tylko ta bazuka. Po jej zdemontowaniu wszystko poszło jak należy.Następne czego się nie spodziewałem to oddzielenie chmielin od brzeczki, woreczek nylonowy zapchany co minutę. Ogólnie cała operacja nieco ponad 7 godzin Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Oddzielanie chmielin to dość trudny temat każdy ma dwoje sposoby ja na początku używałem pończochy a teraz nadal jej używam lecz w parze z hop spiderem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Zainwestuj w Hop Spidera, nada Ci sie rowniez przy chmieleniu na zimno. Ewentualnie do gotowania mozesz uzywac woreczkow, ktore nie sa drogie a wielokrotnego uzytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Godzinę temu, Typhon napisał: Następne czego się nie spodziewałem to oddzielenie chmielin od brzeczki Najprostszy sposób to whirpool, ale trzeba liczyć się ze stratami nawet do kilku litrów z warki (w zależności od ilości chmielenia). Można bawić się w odzyskiwanie brzeczki z chmielin, ale to trochę upierdliwe. Albo jak pisze Hanys93 HOP Spider - tu można ściągnąć brzeczkę niemal do zera, ale wypadałoby dołożyć kran do gara warzelnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Wstawiłem do lodówki, w jakiej temperaturze fermętowac? Drożdże us05 Myślałem o 18°C. Tylko teraz się zastanawiam czy wystarczy że ustawie 18C° w lodówce? Nie chcę nic wrzucać do piwa, wolał bym mierzyć bez ingerencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 14 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Następnym razem będę mądrzejszy. Na stówę potrzebny hopspider o którym piszecie. Na pewno tej bazuki już nie zamontuje. Gdybym to wiedział to zapewne zaoszczędził bym dobrą godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 17 - 18 stopni bedzie idealne na start dla US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 8 godzin temu, Typhon napisał: Wstawiłem do lodówki, w jakiej temperaturze fermętowac? Drożdże us05 Myślałem o 18°C. Tylko teraz się zastanawiam czy wystarczy że ustawie 18C° w lodówce? Nie chcę nic wrzucać do piwa, wolał bym mierzyć bez ingerencji. Wystarczy, jak przykleisz sondę do fermentora i ją czymś zaizolujesz, np. kawałkiem styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 15 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 17 - 18 stopni bedzie idealne na start dla US-0517,3°C tak temp utrzymuje się w baniaku. Przykleiłem czujnik w osłonie styropianu. Rano jak zajrzałem to była delikatna piana po ok 11godz od żądania drożdży. Nie mam rurki więc nie wiem czy bulka. Kilka godzin temu jak przyklejałem to czujnik to zruszylem i piana opadła na tą chwilę jej nie ma.Ten proces jest taki delikatny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 W dniu 15.09.2019 o 15:16, Typhon napisał: 17,3°C tak temp utrzymuje się w baniaku. Przykleiłem czujnik w osłonie styropianu. Rano jak zajrzałem to była delikatna piana po ok 11godz od żądania drożdży. Nie mam rurki więc nie wiem czy bulka. Kilka godzin temu jak przyklejałem to czujnik to zruszylem i piana opadła na tą chwilę jej nie ma. Ten proces jest taki delikatny? Temperatura jest okej. Nie grzeb, nie otwieraj, daj temu spokoj i bedzie dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Temperatura jest okej. Nie grzeb, nie otwieraj, daj temu spokoj i bedzie dobrze Nie zaglądam, dziś już widać przez fermentor kilku centymetrową pianę a w lodówce fajny zapaszek Utrzymywać cały czas taka temperaturę?Tak na marginesie to myślałem że będzie ciężej utrzymać daną temp, jednak tyle litrów robi swojej i nie skacze to tak strasznie.Sterownik który mam nie nadaje się do niczego. Wyłącza lodówkę przy ustawionej temperaturze ale jak podskoczy to już jej nie włączy. Chyba trafiony mi się trafił, choć patrząc co jest w środku to w ogóle strach to do kontaktu podpinać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Ja bym trzymal ta temp. caly czas. Wszystko zalezy jakie piwa lubisz i o jakie posmaki Ci chodzi. Ale jesli to pierwsze piwo to zrob na probe w tych 17 stopniach i wtedy sam zobaczysz czy Ci odpowiada mniej czy bardziej estrowe. Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 1 godzinę temu, Typhon napisał: Wyłącza lodówkę przy ustawionej temperaturze ale jak podskoczy to już jej nie włączy Masz na pewno wersję sterownika do chłodzenia? Te rt2 w domyśle są do grzania. No i zależy jaka masz histereze ustawioną, nie wiem czy da się w nim normalnie ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Masz na pewno wersję sterownika do chłodzenia? Te rt2 w domyśle są do grzania. No i zależy jaka masz histereze ustawioną, nie wiem czy da się w nim normalnie ustawić. Tak jest to wersja na chłodzenie, jest to oznaczone. Nie ma możliwości ustawiania histerezy. Ale jak przyszedłem po godzinie może dwóch to temp skoczyła do 20°C jeszcze nie miałem sondy zaizolowanej więc to była otoczenia. Każde otwarcie lodówki to był skok o 2 stopnie. Regulator nie reagował, nawet jak wyciągnąłem sondę na zewnątrz na dłuższą chwilę. Mam dodatkowy termometr jako zabezpieczenie przed właśnie takimi sytuacjami. Jedzie już do mnie STC-1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 To faktycznie coś zwalone jest w nim, na allegro sprzedawca pisze że do 6 stopni może ustawić w nim histereze (za opłatą). W każdym razie stc 1000 jest spoko. Mam w dwóch lodowkach i na razie po ponad pół roku pracy bez zarzutu PrZ KoS 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Nie lubię US 05, jednak kiedy ich używałem najniższą temp utrzymywałem 15stopni. Podczas fermentacji temperatura wewnątrz wiadra i tak jest wyższa o te 2 stopnie. Jeśli dopiero bawisz się w browarzenie polecam s04 można je jeszcze niżej prowadzić mój rekord to 13 stopni (oczywiście otoczenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Witam Panowie, dziś mija 9 dzień fermetacji, cały czas temp utrzymuje się na poziomie 17-18 stopni. Czy to już odpowiedni moment aby zmierzyć blg? Na cichą nie będę zlewał. Zostało mi jeszcze chmielenie na zimno dwie doby przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 23 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 Poczekaj jeszcze 5 dni tak, żeby było dwa tygodnie i dopiero sprawdź BLG. Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Panowie od poniedziałku do dziś mam 5 brix. Nic się nie ruszyło. Zastanawiam się dlaczego tak dużo zostało? Początkowej miałem 16.Butelkować? Jaką bezpieczną wartość cukru dodać na litr?Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 13 minut temu, Typhon napisał: Panowie od poniedziałku do dziś mam 5 brix. Nic się nie ruszyło. Zastanawiam się dlaczego tak dużo zostało? Początkowej miałem 16. Butelkować? Jaką bezpieczną wartość cukru dodać na litr? Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Brix? Mierzysz refraktometrem prawdopodobnie, przeliczyłeś wynik? Teoretycznie jeśli nie ekstrakt nie spada, to można butelkować, choć 13 dni na 16°? Osobiście przetrzymuję dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 27 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Brix? Mierzysz refraktometrem prawdopodobnie, przeliczyłeś wynik? Teoretycznie jeśli nie ekstrakt nie spada, to można butelkować, choć 13 dni na 16°? Osobiście przetrzymuję dłużej.Nie balingometrem, który dziś pękł w rękach Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 28 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Dziś poszedł chmiel ma zimno. Za dwa dni butelkuje. Na samą myśl przerażają mnie te chmieliny. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Pamiętaj aby je oddzielić i nie zlać razem z piwem do butelek Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Pamiętaj aby je oddzielić i nie zlać razem z piwem do butelek Spoko, tyle wiem Rozmawiasz z jednym z największych browarów w Zielonej Górze Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się