Dawid Pawlik Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Witam ! 2 dni temu nastawilem piwko w domu (Finlandia Premium lager) Wszystko według instrukcji, zamiast cukru dodany słód z WES-a . Cały czas nastaw miał około 23-24° niestety dziś rano spojrzałem znów na fermentatora i ma 28° , przestał pracować. Wstawiłem to do lodówki i czekam co będzie gdy się schłodzi do tych 25°. Da radę to uratować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Dawid Pawlik napisał: Witam ! 2 dni temu nastawilem piwko w domu (Finlandia Premium lager) Wszystko według instrukcji, zamiast cukru dodany słód z WES-a . Cały czas nastaw miał około 23-24° niestety dziś rano spojrzałem znów na fermentatora i ma 28° , przestał pracować. Wstawiłem to do lodówki i czekam co będzie gdy się schłodzi do tych 25°. Da radę to uratować?? 1. Zamiast pisac nowy temat trzeba bylo napisac to w ostrym dyzurze. Ludzie obserwuja ten temat i odpisuja szybciej. 2. Przegrzane piwo to miales od samego poczatku. Poprostu po tym czasie w tej temp piwo masz juz przefermentowane. Mozesz sie przygotowac na aromaty rozpuszczalnika i piwo po ktorego butelce czeka Cie kac gigant. 3. Nic juz nie zrobisz. Wyciagnij wnioski na przyszlosc. 4. Jesli masz lodowke to na jaka cholere fermentowales to w temp pokojowej w upaly? Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez Lasek jakas dziwna interpunkcja mi wyszla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Lager - temperatury fermentacji w zakresie 7-11°CPrzegrzane piwo powiadasz? A jak na instrukcji do tego lagera było napisane? W jakich temperaturach fermentować?Musisz się jeszcze sporo nauczyć czytaj dużo i wyciągaj wnioski. W razie wątpliwości pytaj. Lepiej 3 razy zapytać niż raz zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Pawlik Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Bo to jest domową lodówką z której musiałem teraz wszystko wyciągnąć by schłodzić nastaw. A poza tym skoro temperatura w fermentatorze miała cały czas ok 23° to czemu twierdzisz ze od poczatku bylo przegrzane ? 3 minuty temu, Robert87 napisał: Lager - temperatury fermentacji w zakresie 7-11°C Przegrzane piwo powiadasz? A jak na instrukcji do tego lagera było napisane? W jakich temperaturach fermentować? Musisz się jeszcze sporo nauczyć czytaj dużo i wyciągaj wnioski. W razie wątpliwości pytaj. Lepiej 3 razy zapytać niż raz zepsuć Temperatura w instrukcji między20 a 25 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 4 minuty temu, Robert87 napisał: Lager - temperatury fermentacji w zakresie 7-11°C W tych zestawach temperatura jest podawana w zakresie do dwudziestu kilku stopni. Więc Dawid Pawlik w zasadzie się wyrabiał. Lager to na pewno nie będzie, ale piwo tak. Pewnie estrowe z zawartością wyższych alkoholi. Schłodzenie już nie pomoże bo jest po fermentacji. Poczekaj jeszcze z tydzień aż Blg będzie stałe i jak nie podłapiesz żadnej infekcji, a piwo będzie miało "pijalny smak" to zabutelkuj i potraktuj swoje warzenie jako wprawkę do kolejnych warzeń. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Pawlik Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 2 minuty temu, korzen16 napisał: W tych zestawach temperatura jest podawana w zakresie do dwudziestu kilku stopni. Więc Dawid Pawlik w zasadzie się wyrabiał. Lager to na pewno nie będzie, ale piwo tak. Pewnie estrowe z zawartością wyższych alkoholi. Schłodzenie już nie pomoże bo jest po fermentacji. Poczekaj jeszcze z tydzień aż Blg będzie stałe i jak nie podłapiesz żadnej infekcji, a piwo będzie miało "pijalny smak" to zabutelkuj i potraktuj swoje warzenie jako wprawkę do kolejnych warzeń. Ok. Dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 9 minut temu, Dawid Pawlik napisał: Bo to jest domową lodówką z której musiałem teraz wszystko wyciągnąć by schłodzić nastaw. A poza tym skoro temperatura w fermentatorze miała cały czas ok 23° to czemu twierdzisz ze od poczatku bylo przegrzane ? Temperatura w instrukcji między20 a 25 stopni Instrukcja jest poprostu do dupy. Piwo z lagerem poza nazwa nie ma nic wspolnego. A w takich temp to mozna fermentowac saisony i kveiki. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A poza tym skoro temperatura w fermentatorze miała cały czas ok 23° to czemu twierdzisz ze od poczatku bylo przegrzane ? Temperatura w instrukcji między20 a 25 stopni Bo robiłeś lagera na drożdżach górnej fermentacji w temperaturach kveikowych! Lager fermentuje w okolicach 10° (albo i niższej). Jak już ktoś pisał - przeczytaj choć trochę wiki.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 To to żaden lager jak napisane żeby fermentować w takich temperaturach.Szczerze mówiąc to tak jak kolega wcześniej wspomniał - może byc ciężko przy piciu tego piwa (aromaty rozpuszczalnika, takiego nitro) i po wypiciu... Kac morderca nawet po 1 butelczynie... Kolego jeśli chcesz zrobić lagera latem to musisz mieć lodówkę albo co najmniej wykopana ziemianke / zimna piwnice (9°C). Bez tego nie da rady. Ja nie mam lodówki (póki co) i nie warze latem żadnego piwa, bo nie mam warunków na chłodzenie brzeczki po warzeniu i fermentację w odpowiednich warunkach. Woda w kranie ma 14°C więc chłodzenie do 17°C trwało by wieki i zużyło hektolitry wody. A w pokoju w upalne dni mam 28°C. Gdy na zewnątrz jest 23°C to u mnie w mieszkaniu też tyle jest... W takich warunkach możesz użyć drożdży kveik, ale to chyba nie o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Pawlik Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Panowie, instrukcja jest oryginalna jak i sam brewkit podobno godny polecenia. Nie rozumiem nic, oznacza to że wprowadzają człowieka w błąd czy jak ? Tak bardzo się starałem i tu taka niespodzianka nie fajna ... A poza tym w pokoju mam 23 stopnie a w fermentatorze było 28 , jak.to.mozliwe ? Przez to że pracuje temperatura się podniosła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Zacznij z tego miejsca. Lewo kolumna Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 1 minutę temu, Dawid Pawlik napisał: Panowie, instrukcja jest oryginalna jak i sam brewkit podobno godny polecenia. Nie rozumiem nic, oznacza to że wprowadzają człowieka w błąd czy jak ? Tak bardzo się starałem i tu taka niespodzianka nie fajna ... A poza tym w pokoju mam 23 stopnie a w fermentatorze było 28 , jak.to.mozliwe ? Przez to że pracuje temperatura się podniosła? Tak, dokladnie wprowadzaja w blad. Jest gdzies temat na forum o tym, to tak jak fermentacja 7+7 i inne bzdury. W interesie producenta jest zeby sprzedaz byla jak najwieksza, wiec nie komplikuja instrukcji takimi informacjami jak optymalna temp fermentacji. Piszcza, ze mozesz fermentowac w 20-25 bo to temp pokojowa. Wiec nie zniechecasz sie na poczatku szukaniem chlodnego miejsca lub lodowka. Fermentacja jest reakcja egzotermiczna, drozdze zrac produkuja cieplo przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 4 minuty temu, Lasek napisał: Tak, dokladnie wprowadzaja w blad Nie do końca. W nazwie jest lager, ale dodają drożdże górnej fermentacji, stąd taki zakres temperatur. Problemem jest te 28°C, wcześniej było z grubsza OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 1 minutę temu, korzen16 napisał: Nie do końca. W nazwie jest lager, ale dodają drożdże górnej fermentacji, stąd taki zakres temperatur. Problemem jest te 28°C, wcześniej było z grubsza OK. 25 z grubsza OK? Dla jakich drozdzy albo jak bardzo z grubsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) 23 minuty temu, Lasek napisał: 25 z grubsza OK? Dla jakich drozdzy albo jak bardzo z grubsza? To jego pierwsze piwo - miej litość Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Niestety, sporo osób pada ofiarą marketingu producentów brewkitów i fermentuje lagery drożdżami górnej fermentacji w ca 20 stopniach (lub nawet wyżej). To oczywiście nadal jest piwo, i często będzie lepsze niż koncerniak - ale nazywanie go lagerem jest nadużyciem. Z drugiej strony, ja tam nie jestem ortodoksem, piwo ma mi smakować, a jak się nazywa to mniej istotne.Zatem teraz masz już piwo porządnie przefermentowane, odczekaj jeszcze z tydzień, aby drożdże posprzątały po sobie i butelkuj. Tylko daj temu piwu tak z miesiąc, a może i dwa - trochę może wygładzić te ostre nuty zapachowe i smakowe.Możesz sobie poczytać o tym, jak temperatura wpływa na profil smakowy piwa, każde drożdże są inne, ale zasadniczo - im wyższa temperatura fermentacji, tym więcej wyższych alkoholi, fenoli i estrów. Są style piwa, dla których nie jest to wadą - no ale jednak nie dla lagerów. Te obecne temperatury mnie już męczą, a moja piwnica też się nagrzała - mam w niej 22 stopnie, to nawet na typowe drożdże ale'owe górnej fermentacji jest za dużo. Fermentuję zatem piwo belgijskie oraz cydr Życzę kolejnych warek, to naprawdę wciąga. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 19 minut temu, Muchor napisał: Tylko daj temu piwu tak z miesiąc, a może i dwa - trochę może wygładzić te ostre nuty zapachowe i smakowe. Ty też - toż to jego pierwsze piwo. Czekać miesiąc na efekt - "Panie premierze jak tu żyć" Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Ty też - toż to jego pierwsze piwo. Czekać miesiąc na efekt - "Panie premierze jak tu żyć"No tak, ale sądzę, że jeżeli poczeka dwa razy dłużej (a przecież temperatury zaraz spadną i będzie można zapuścić kolejne piwo), to będzie dwa razy lepiej smakować Najważniejsze, to podnieść kolegę na duchu - ja też jestem początkujący i wiem, że niektóre komentarze potrafią dopiec. A powinny przecież wspierać. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 14 minut temu, Muchor napisał: Najważniejsze, to podnieść kolegę na duchu - ja też jestem początkujący i wiem, że niektóre komentarze potrafią dopiec. A powinny przecież wspierać. Dokładnie tak. Dostanie w czapkę to się zniechęci, a nie o to chodzi Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 (edytowane) Robiłem w wakacje dwie warki na różnych drożdżach (WB-06 i US-05), obie stały w piwnicy o temperaturze otoczenia 25-26 stopni i obie wyszły bardzo dobre. Nie ma żadnych niepożądanych aromatów, smaków, wszystko takie jak być powinno. Co więcej, ta APA jest jedną z najlepszych, jakie w życiu piłem. Drożdże pracowały dobre kilka (5-7) dni. To tak tylko w ramach wtrącenia do dyskusji, że "za gorąco, nie wyjdzie, dej se spokój, poczytaj"... Po sobie wiem, że gdybym miał przestrzegać wszystkich rad i instrukcji, to pewnie nigdy bym nie zaczął zabawy z piwem. Zasady zasadami, a życie życiem ? Także głowa do góry, pierwsza własna warka zawsze świetnie smakuje Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez tortoise Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 10 minut temu, tortoise napisał: Co więcej, ta APA jest jedną z najlepszych, jakie w życiu piłem. Na pocieszenie powiem, że z każdą kolejną warką twój entuzjazm będzie spadał, i każde kolejne, własne piwo będzie smakowało coraz miej. Niestety taka karma, ale za to radość z warzenie nie przemija - w moim przypadku to zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że więcej frajdy mam z warzenia i całego procesu, niż późniejszego delektowania się własnym trunkiem. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 13 minut temu, korzen16 napisał: Na pocieszenie powiem, że z każdą kolejną warką twój entuzjazm będzie spadał, i każde kolejne, własne piwo będzie smakowało coraz miej. Akurat w tym przypadku udało mi się zrobić piwo w 100% dopasowane do mnie, nie jest to efekt "że moje" 14 minut temu, korzen16 napisał: zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że więcej frajdy mam z warzenia i całego procesu, niż późniejszego delektowania się własnym trunkiem. Wydaje mi się, że już tak mam. Frajdę sprawia mi uwarzenie, otwarcie pierwszej butelki i rozdawanie piwa znajomym, sam stosunkowo niewiele pijam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 2 godziny temu, tortoise napisał: Robiłem w wakacje dwie warki na różnych drożdżach (WB-06 i US-05), obie stały w piwnicy o temperaturze otoczenia 25-26 stopni i obie wyszły bardzo dobre. Nie ma żadnych niepożądanych aromatów, smaków, wszystko takie jak być powinno. Chyba troche zaszalałeś Oczywiście, że się uda i będzie super smaczne, ale po kilku pierwszych warkach (wszystkie na US05 dla testów) wyciągnąłem wnioski, że wszystkei NEIPA, APA itp które były fermentowane w temp 23-24stC dają truskawą, która przykrywa chmielenie na zimno, a po łyku jak się odbije to rozpuszczalnik. Na początku tez myslalem, że jest ok, do momentu jak nie kupiłem Cool Baga i przy fermentacji 16-18stC zrobiłem piwo od początku do końca jak trzeba. Drożdże poprawnie zadane, brzeczka poprawnie schlodzona, wtedy piwo wyszło zupełnie inne Czuć chmiel tak jak trzeba Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 4 godziny temu, tortoise napisał: Robiłem w wakacje dwie warki na różnych drożdżach (WB-06 i US-05), obie stały w piwnicy o temperaturze otoczenia 25-26 stopni i obie wyszły bardzo dobre. Nie ma żadnych niepożądanych aromatów, smaków, wszystko takie jak być powinno. Co więcej, ta APA jest jedną z najlepszych, jakie w życiu piłem. To miałeś dwa razy szczęście, mi raz uciekła temperatura, tak że otoczenia była 23 stopnie więc piwa podczas fermentacji jakieś 26-27 stopni było i niestety wyższe alkohole czuć. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się