Hanys93 Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Witam Panowie, czy ktos moglby mi doradzic jak i w jakiej ilosci dodawac prazonego kokosa? Nigdy sie nie bawilem z dodatkami takich rzeczy do piwa, a chcialbym w ramach eksperymentu dojsc do smaku Coco Brown od Kona Brewing. Z gory dzieki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Poszukaj filmik z którejś kuźni piwowarów na yt, zwycięzca zrobił milk stouta z prażonym kokosem i wytłumaczył cały proces. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 Nie piłem piwa, o którym piszesz, ale generalnie jeśli chodzi o kokosa, to kupujesz wióry (bez żadnych dodatków/konserwantów), wrzucasz na patelnię i prażysz często mieszając. Jak prażysz to rzecz jasna bez żadnych dodatkowych olejów. Potem aplikujesz na cichą. Warto wcześniej (po uprażeniu) wrzucić go na kilka warstw ręczników papierowych i powyciskać nadmiar tłuszczu. Warto również wpakować go w jakąś rajstopę i czymś obciążyć. Tylko trzeba pamiętać, żeby zbyt gęsto nie upychać, bo jak zewnętrzne warstwy napęcznieją to do wewnętrznych w ogóle nie dojdzie piwo i nic się z niego nie wypłucze. Jeśli chodzi o ilość to oczywiście zależy od konkretnego piwa i balansu z pozostałymi składowymi. Pół kilo na 20 litrów jest sensownym punktem początkowym, od którego można zacząć kombinowanie. Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 19 godzin temu, Oskaliber napisał: Nie piłem piwa, o którym piszesz, ale generalnie jeśli chodzi o kokosa, to kupujesz wióry (bez żadnych dodatków/konserwantów), wrzucasz na patelnię i prażysz często mieszając. Jak prażysz to rzecz jasna bez żadnych dodatkowych olejów. Potem aplikujesz na cichą. Warto wcześniej (po uprażeniu) wrzucić go na kilka warstw ręczników papierowych i powyciskać nadmiar tłuszczu. Warto również wpakować go w jakąś rajstopę i czymś obciążyć. Tylko trzeba pamiętać, żeby zbyt gęsto nie upychać, bo jak zewnętrzne warstwy napęcznieją to do wewnętrznych w ogóle nie dojdzie piwo i nic się z niego nie wypłucze. Jeśli chodzi o ilość to oczywiście zależy od konkretnego piwa i balansu z pozostałymi składowymi. Pół kilo na 20 litrów jest sensownym punktem początkowym, od którego można zacząć kombinowanie. Mialem w planie uzyc prazonych platkow kokosowych z kategorii BIO, ktore sa bez konserwantow. Piwo robilbym na podstawie swojego sprawdzonego przepisu na ciemnego lagera, jest tam odrobina Carahell i Carafy II Spezial na mash out. Piwo ma lekka slodycz, nieprzesadnie ciemna barwe i bardzo delikatna palonosc. W planie jest kokos gdzies w tle, ale absolutnie nie dominujacy. Myslalem zeby na lager, gdzies tydzien przed rozlewem zarzucic tam ze 100g tego kokosa w hop spiderze. Platki sa prazone i pakowane w prozniowej atmosferze, wiec wychodze z zalozenia ze moge bezposrednio zadac. Co sadzisz osobiscie o tej ilosci 100g w formie platkow, a mojego celu czyli kokos delikatnie w tle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) Moim zdaniem za mało. Ale nie wiem jak te gotowce są mocno uprażone. Pół kilo dało mi takiego umiarkowanego kokosa. Niektórzy może i by nawet powiedzieli, że w tle. Dla mnie był raczej łatwo zauważalny, ale w żadnym wypadku nie dominujący. Na Twoim miejscu bym szedł gdzieś w 300-500g. Chociaż teraz zauważyłem, że Ty masz płatki, a nie wióry. Powierzchnia kontaktu mniejsza, więc może trzeba by dać nawet więcej. No i jeśli nie są zauważalnie brązowe to raczej są kiepsko uprażone, a to dosyć wyraźnie wzmacnia aromat. Edytowane 10 Września 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 11 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Te platki sa raczej dosyc jasne, wiec widocznie dosyc lekko uprazone. Bede sie w takim razie za twoja rada kierowal w ilosci 0,5 kg na 20l. Zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyzej bede wiedzial na przyszlosc. Dzieki wielkie za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 W dniu 10.09.2019 o 21:07, Oskaliber napisał: Moim zdaniem za mało. Ale nie wiem jak te gotowce są mocno uprażone. Pół kilo dało mi takiego umiarkowanego kokosa. Niektórzy może i by nawet powiedzieli, że w tle. Dla mnie był raczej łatwo zauważalny, ale w żadnym wypadku nie dominujący. Na Twoim miejscu bym szedł gdzieś w 300-500g. Chociaż teraz zauważyłem, że Ty masz płatki, a nie wióry. Powierzchnia kontaktu mniejsza, więc może trzeba by dać nawet więcej. No i jeśli nie są zauważalnie brązowe to raczej są kiepsko uprażone, a to dosyć wyraźnie wzmacnia aromat. Aaa, zapomnialem jeszcze jedno dopytac. Jakie masz doswiadczenia jesli chodzi o piane w piwach z uzyciem kokosa? Coco Brown od Kona Brewing mial ja dosyc slaba. Polecalbys dorzucic cos pszenicy i zaczynac od 62 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 No jest z reguły dosyć słaba i ciężko coś na to zaradzić. Tak jak mówiłem wcześniej, warto po uprażeniu powyciskać nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych, ale mimo wszystko raczej nie oczekuj piany jak w normalnym piwie. Możesz coś tam z pszenicą pokombinować, ale nie wiem czy to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Okej, no zobaczymy jakie te platki prazone beda. Dodatkowo dodam nieco pszenicy i zaczne od 62 stopni. Powinno byc okej. Dzieki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 @Hanys93 możesz coś napisać jak wyszło to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 18 godzin temu, smola napisał: @Hanys93 możesz coś napisać jak wyszło to piwo? NIe wiem co dokładnie Cie interesuje ale jak chcesz kokosa to polecam chipsy kokosowe. Prażyłem w piekarniku kilka dosłownie minut w 150°C, trzeba uważać by nie zczarniały na krawędzi tylko się zbrązowiły. U mnie do RISa 8l, dałem aż 1kg takich chipsów i był potężny aromat kokosanki. Mimo tego że to RIS i to z kokosem to piana była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Chciałbym uwarzyć coś jak Bojan kokosowe, tak aby w smaku i w aromacie kokos był dominujący. Żonie to piwo bardzo smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się