Skocz do zawartości

Zakażenie piwa wodą z rurki fermentacyjnej


dav23

Rekomendowane odpowiedzi

O wiele większa szansa na wpadnięcie czegoś (muchy, robaki, kurz) do wiadra ( i zakażenie) jest przy otwartym/uchylonym wieku niż przez dostanie się wody z rurki, zwłaszcza na początku, kiedy woda jest świeża.

Przy przenoszeniu wyciągnąć rurkę, zatkać czystym (np palcem)  otwór, a ryzyko się zmniejszy.

Można też stosować wężyk, którego koniec jest w pojemniku z wodą, raczej nie ma szans na zassanie, prędzej na rozlanie wody przy przenoszeniu.

 

Cytat

Apropo muszek macie jakieś sprawdzone sposoby? Jest ich tak dużo ze niestety nie daje rady już 

W okresie ich największej aktywności powstrzymuję się od warzenia... Chyba że masz odizolowane od świata pomieszczenie.

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Juniorek napisał:

Apropo muszek macie jakieś sprawdzone sposoby? Jest ich tak dużo ze niestety nie daje rady już 

 

Jest wątek w tym temacie

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Juniorek napisał:

Pytanie jak jest rozwiązane to w tamkofermentorach? 

 

To zalezy, bywa roznie. Czasem sa tez rurki, tylko nieco wieksze i tez napelnia sie ja woda. Cisnienie mozesz sobie dowolnie regulowac.

 

W domowym browarnictwie, rurki uwazam za duze lepsze rozwiazanie niz sama pokrywa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.