konradodo Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Witam wszystkich, Potrzebuję porady odnośnie warzenia z w.w. brewkitu. Będzie to moja pierwsza warka ever, wobec czego pewnie moje pytanie będzie super laickie. Producent podaje, aby cały roztwór (1,7 kg brewkit,1 kg cukru i woda) miał 23 litry, co może dać maks. 5.2 % alk. Pytanie brzmi: czy mogę zrobić roztwór o mniejszej objętości i uzyskać wyższą zawartość alkoholu? Czy ma to w ogóle sens? Jak wyliczyć proporcje, aby piwo finalnie miało ok. 9 % alk. i jaki będzie miało baling? Pozdrawiam Konrad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Godzinę temu, konradodo napisał: czy mogę zrobić roztwór o mniejszej objętości i uzyskać wyższą zawartość alkoholu? Tak. Godzinę temu, konradodo napisał: Czy ma to w ogóle sens? Nie w kontekście 9%. Plus użyj druga puszkę ekstraktu zamiast cukru białego. Edytowane 19 Września 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradodo Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) 8 minut temu, zasada napisał: Tak. Nie w kontekście 9%. Plus użyj druga puszkę ekstraktu zamiast cukru białego. Ok, czyli mająć 2 x 1.7 kg ekstraktu w jakiej ilości wody musiałbym go rozpuścić, żeby uzyskać, powiedzmy, 22 blg? Wiesz może jak wygląda wzór na obliczenie tego? Edytowane 19 Września 2019 przez konradodo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Wzoru nie mam, znajdziesz go w wikipedii tutejszej. Korzystam z kalkulatora dla androida: wort. Wychodzi jakieś 9 litrów. Ale jak mówię, nie rób pierwszego piwa o takim BLG. Poczytaj trochę, pierwsze zrób normalnie, zbierz drożdże i drugie mocniejsze puść na nich. Inaczej będzie Ci trudno cokolwiek osiągnąć. Saszetka drożdży z brewkitu kilkanaście BLG nie uciagnie poprawnie dwa razy mocniejszego nastawu. Edytowane 19 Września 2019 przez zasada Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Musisz pomiar zrobić. Zacznij od dwóch puszek i 10l wody. Zrób pomiar i dolej wody jak będzie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) tyle, żeby stosunek wagowy cukru do całości wynosił 0.22, czyli: 2*1.7*0.8 (zakładam 80% suchej masy w ekstrakcie) = 2.72 (cukru) 2.72/0.22 = 12.36 (masa całego nastawu) 12.36 - 2*1.7 = 8.96 (masy wody do dolania, masa wody z ekstraktu już uwzględniona) Edytowane 20 Września 2019 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Po pierwsze, skoro jest to twoje pierwsze piwo nie porywaj sie na wysokie Plato. Po drugie piwa o wysokiej zawartosci alkoholu musza byc zbalansowane innymi niuansami, czytaj slody, chmielenie, typ zacierania. Po trzecie do mocnego piwa nie sypie sie sucharow z zestawu, tylko musza byc to juz drozdze "przeleciane" na slabszym piwie, odpowiedni szczep i odpowiednio namnozone bo na 100% bedzie nowy temat typu : "piwo stanelo na 10 blg pomocy co robic". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 16 godzin temu, zasada napisał: Saszetka drożdży z brewkitu kilkanaście BLG nie uciagnie poprawnie dwa razy mocniejszego nastawu. Uciągnie, bo sumaryczna ilość cukrów w brzeczce się nie zmieni. Inna sprawa że to nadal zły pomysł robić takie piwo jako pierwsze. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 12 godzin temu, dirk gently napisał: Uciągnie, bo sumaryczna ilość cukrów w brzeczce się nie zmieni. Inna sprawa że to nadal zły pomysł robić takie piwo jako pierwsze. Sumaryczna ilosc cukru sie nie zmieni, ale gestosc juz tak. A jak wiesz alkohol to wrog drozdzy. Szczegolnie malej ilosci drozdzy w slabej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 W dniu 20.09.2019 o 21:31, Hanys93 napisał: Sumaryczna ilosc cukru sie nie zmieni, ale gestosc juz tak. A jak wiesz alkohol to wrog drozdzy. Szczegolnie malej ilosci drozdzy w slabej kondycji. Może uściślę: wymagana liczba komórek jest taka sama niezależnie czy masz 20 litrów 10Blg czy 10 litrów 20Blg. Natomiast oczywiście fermentacja tego drugiego piwa będzie trudniejsza, dlatego napisałem że i tak wybór takiego piwa na pierwsze jest nieszczęśliwym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Dodatkowo trzeba mieć naprawde zimne pomieszczenie aby temperatura fermentacji na początku była niska.Ja też bym zrobił inne piwko dlatego że porter pije się po kilku lub nastu miesiącach a początkujący chce od razu Idź w pszenice i kup inne drożdze niż w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się