zielona herbata Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Cześć Jestem z Warszawy, kilka dni temu zamówiłem sobie zestaw Pilsner Coopersa. Troche bez sensu bo nie doczytałem w jakiej temperaturze się to piwo robi. Wareczka od 3 dni siedzi w temperaturze 23-24* i powoli sobie bulgocze. Boję się troche, że nie wyczyściłem dobrze sprzętu, ponieważ użyłem do tego tylko płynu do mycia naczyń(tak było napisane w instrukcji) a dopiero teraz zacząłem coś czytać na ten temat. Mam takie pytanie a właściwie dwa. Czy kwaśny smak jest bardzo wyczuwalny w przypadku zepsucia się piwa i czy butelki można zdezynfekować spirytusem salicylowym? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Cześć ! Witaj na forum Jeżeli ładnie bulgocze, tzn że drożdże pracują i mają się dobrze, tym się nie przejmuj. Co do odkażania spirytusem salicylowym, to szczerze mówiąc mnie zaskoczyłeś. W pierwszym odruchu chciałem napisać, że nie, ale w zasadzie nie umiem tego specjalnie uzasadnić. Musi się tu wypowiedzieć osoba doświadczeniem chemicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Dezynfekcja jest kluczowa, żeby usunąć jakieś bakterie i grzyby, które żerują na np. resztkach brzeczki. W twoim wypadku sprzęt był czysty, więc powinno ci to ujść na sucho. Do dezynfekcji fermentorów polecam ACE. Do butelek osobiście używam pirosiarczynu potasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielona herbata Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Pirosiarczyn już zamówiony ale chyba nie dojdzie na czas Dlatego musze wiedzieć czy spiryt salicylowy będzie dobry, bo akurat mam go dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Dla pewności butelki wymyj płynem do naczyń, potem dobrze przemyj wodą, a dla pewności jeszcze do piekarnika 150-180* na 10 minut. Sposób najprostrzy i najszybszy. Przynajmniej na początek. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielona herbata Opublikowano 21 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Tu jest kolejny problem bo niemam piekarnika Butelki wymyłem płynem i gorącą wodą ale w kilku byla pleśń i niewiem czy moge ich użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 Tu jest kolejny problem bo niemam piekarnika Butelki wymyłem płynem i gorącą wodą ale w kilku byla pleśń i niewiem czy moge ich użyć. Myślę, że pasuje abyś się zaopatrzył w jakiś sensowny środek dezynfekujący. Płyn i gorąca woda to za mało niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielona herbata Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Ok, dotarł pirosiarczyn sodu Zrobiłem z niego rostwór i nalewam do butelek. Wcale nie śmierdzi jak to niektórzy piszą edit: mam tylko pytanie co do osadu jaki po sobie zostawia piro. Trzeba przetrzeć to czymś, przepłukać woda czy zostawić tak jak jest? Edytowane 22 Lutego 2008 przez zielona herbata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Ja wlewam oczywiście do umytych butelek po troszkę piro. zamieszam i wlewam do następnej. Butelkę odwracam dnem do góry i zostawiam do następnego dnia. Bez płukania nalewam piwo i gotowe. Jeszcze mi się nie zdarzyło ( odpukać w niemalowaną klawiaturę) żeby był jakiś niewypał. Są takie białe naloty, ale ja się tym nie przejmuję. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się