Oleynick Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Hej, wczoraj około północy, odpaliłem swój pierwszy w życiu starter drożdżowy i poszedłem spać. Dziś rano wstaję i wygląda tak: Pracował zaledwie przez 8 godzin a pojawiła się znaczna piana. Bazując na wiki piana miała być oznaką końca pracy, ale on ma jeszcze 5° BLG z 9° od których zaczynał. Więc domyślam się, że to jeszcze nie koniec. Tak więc, pytania mam następujące: - Jak rozpoznać na 100% czy jest koniec? Mierzenie BLG to dobry pomysł? Jeżeli tak, to do jakiego poziomu powinno zejść? 0°? 1°? - Czy ta piana nie przeszkadza czasem w utlenianiu startera? Powinienem starać się jej pozbyć, czy zostawić? - Jak mocny powinien być wir przy mieszadle? Taki aż do dna czy wystarczy żeby solidnie się mieszało? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Ze starterem jest wszystko w porządku. Nie mierz mu blg - nigdy, nie zaglądaj do środka - nigdy. Teoretycznie koniec jest jak piana opadnie, Filip z Fermentum Mobile zaleca kręcić zawsze 48 godzin (niezależnie kiedy piana opadła). Piana nie utleni tego ponieważ drożdże się namnażają i zjadają O2 i wydalają CO2, także nad tą pianą zaraz robi się poduszka z CO2. A nawet gdyby miało się jakimś cudem utlenić i dostać do brzeczki później to jest to kropla w morzu. Wir powinien być lekki, tylko tyle żeby się mieszało i nie opadało na dno. Oleynick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DanielN Opublikowano 22 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) W dniu 22.09.2019 o 08:56, Oleynick napisał: Pracował zaledwie przez 8 godzin a pojawiła się znaczna piana. Bazując na wiki piana miała być oznaką końca pracy, ale on ma jeszcze 5° BLG z 9° od których zaczynał. Więc domyślam się, że to jeszcze nie koniec. Tak więc, pytania mam następujące: @Oleynick raczej nie powinno się mierzyć odfermentowania startera, możesz go przez przypadek zakazić. Startery warto pokręcić przynajmniej 14-16 godzin. Jeżeli bardzo mocno Ci zmętnieje to to znaczy, że w zasadzie jest gotowy do użycia. Nawet jeżeli zostanie jeszcze coś ekstraktu to dojedzą go już fermentorze. Starer polecam zadawać w całości. Jeszcze tak dygresyjnie. Po ostatnich lekturach, startery domowe nie powinny być napowietrzane powyżej 24 godzin. Po takim czasie najczęściej nie ma już cukrów do jedzenia. Drożdże powinny już mieć wystarczający zapas tlenu i jego dalsze dostarczanie może stresować drożdże. Warto wyłączyć karuzelę po 24 godzinach (takie dmuchanie na zimne) jeżeli starter musi postać dzień dwa dłużej. W dniu 22.09.2019 o 08:56, Oleynick napisał: - Jak rozpoznać na 100% czy jest koniec? Mierzenie BLG to dobry pomysł? Jeżeli tak, to do jakiego poziomu powinno zejść? 0°? 1°? Mętność jest tym wyznacznikiem. Drożdże danego szczepu nie namnożą się więcej aniżeli pozwala im objętość w jakiej pracują. Jeżeli starter Ci bardzo mocno zmętniał. To najczęściej wypada około 12-18 godziny (zależy od temperatury, szczepu, kondycji). Dla pewności poczekaj jeszcze te 3 godziny (taki jest średni czas podziału komórki) i można zadawać. Tutaj praktyka Ci podpowie. Po kilku starterach będziesz wiedział, że to już. Na starcie możesz po prostu dłużej poczekać i też będzie dobrze. Pomiaru ekstraktu w starterze się nie wykonu. Dlatego że tam chodzi o namnażanie a nie o fermentację. W dniu 22.09.2019 o 08:56, Oleynick napisał: - Czy ta piana nie przeszkadza czasem w utlenianiu startera? Powinienem starać się jej pozbyć, czy zostawić? Nie. Co więcej stater powinien mieć dostarczane powietrze. Mieszadło w tym pomaga na trzy sposoby sposoby. Ciągłe mieszanie pomaga lepiej rozpuścić tlen. Drgania powierzchni spowodowane przez wir pozwalają szybciej wypchnąć CO2 i delikatnie zaciągać powietrze. Po trzecie ruch w brzeczce to lepsza dystrybucja pożywania i drożdże o wiele bardziej ochoczo się namnażają. Tak dygresyjnie. Część osób dodaje środki zmniejszające pianę, to głównie widywałem na forach zza wielkiej wody, dlatego że chcą w mniejszej kolbie mieć większy starter. W dniu 22.09.2019 o 08:56, Oleynick napisał: - Jak mocny powinien być wir przy mieszadle? Taki aż do dna czy wystarczy żeby solidnie się mieszało? Wir powinien sięgać do 1/4 - 1/2 wysokości cieczy. Ruchy lustra cieczy będą wystarczające, by tlen z powietrza się rozpuszczał. Potem pojawiająca się piana dodatkowo w tym pomoże, bo zwiększy się powierzchnia. Powtarzam się, starter ma na celu równą dystrybucję pokarmu oraz ciągłe powolne dostarczanie tlenu, by nowo powstałe komórki mogły sobie syntezować sterole. To pozwoli błonie komórkowej na uzyskanie super sprężystości. A to właśnie błona decyduje 'co wchodzi' i 'co wychodzi' z komórki. Silna błona, to mocny opór przed stresem osmotycznym, który robimy wlewając starter do fermentora. A to tylko jeden z kilku sposobów, na który możemy zestresować drożdże w domowym browarze. W dużych browarach sposobów na pastwienie się nad tymi biednymi grzybami jest jeszcze więcej Dygresyjnie, czy ty w swoim mieszadle masz jakiś bardziej porządny regulator napięcia aniżeli tylko rezystor? Po rozmiarach rezystora mam wrażenie, że regulujesz spadkiem napięcia na potencjometrze. To się musi grzać, no chyba, że to Twój sposób na 'mieszadło magnetyczne z płytą grzewczą'. Mam nadzieję, że pomogłem. Edytowane 24 Września 2019 przez DanielN Błąd ortograficzny. koholet, buk0, pawel_lublin i 7 innych 7 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleynick Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 @DanielN @Henx Dzięki za pomoc chłopaki, drożdże ruszyły, że aż miło patrzeć ? DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 W dniu 22.09.2019 o 09:47, DanielN napisał: Potem pojawiająca się piana dodatkowo w tym pomorze bo zwiększy się powierzchnia. Chyba pojadę na Pomorze. Może jod mi pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. x1d Opublikowano 24 Września 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 30 minut temu, andy1856 napisał: Chyba pojadę na Pomorze. Może jod mi pomoże. W przypadku kolegi, który na podstawie swoich wpisów na tym forum mógłby wydać książkę jakoś tak głupio się czepiać literówki... Cheatek, koholet, Oleynick i 3 innych 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Godzinę temu, andy1856 napisał: Chyba pojadę na Pomorze. Może jod mi pomoże. @andy1856 mylić się jest rzeczą ludzką. Nie mam problemu z przyznaniem się do błędów i ich poprawieniem. Super by było jakbyś zgłaszał takie babole w wiadomości prywatnej. Nie tworzą się off-topy, które niewiele wnoszą. Z miłą chęcią zrobię edycję z odpowiednią adnotacja. 50 minut temu, x1d napisał: W przypadku kolegi, który na podstawie swoich wpisów na tym forum mógłby wydać książkę jakoś tak głupio się czepiać literówki... Błąd to błąd, trzeba poprawić i tyle. Są osoby które to razi, trzeba to szanować/tolerować nie zawsze trzeba to akceptować. Tyle w temacie. @x1d trochę też przesadzasz. Wszystko co wiem jest tylko odtwórcze. Jak mnie coś zaciekawi to po prostu się dziele. wariat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 3 godziny temu, DanielN napisał: @andy1856 mylić się jest rzeczą ludzką. Nie mam problemu z przyznaniem się do błędów i ich poprawieniem. Super by było jakbyś zgłaszał takie babole w wiadomości prywatnej. Nie tworzą się off-topy, które niewiele wnoszą. Z miłą chęcią zrobię edycję z odpowiednią adnotacja. Błąd to błąd, trzeba poprawić i tyle. Są osoby które to razi, trzeba to szanować/tolerować nie zawsze trzeba to akceptować. Tyle w temacie. @x1d trochę też przesadzasz. Wszystko co wiem jest tylko odtwórcze. Jak mnie coś zaciekawi to po prostu się dziele. Czuję się wywołany do tablicy, więc proszę o wyrozumiałość za kolejny OT. Staram się reagować na błędy ortograficzne w tekstach. Nie reaguję na powszechne błędy gramatyczne, składniowe czy interpunkcyjne, bo wtedy tych OT byłaby cała masa. Myślę, że od autorów cieszących się zasłużoną estymą na forum można wymagać więcej. Zapewne autorzy sami wyłapaliby swoję błędy, gdyby weryfikowali swoje wpisy. Myślę też, że kolega DanielN trochę przesadził w stwierdzeniu, iż takich reakcji na błędy ortograficzne nie należy akceptować. Smutne. Co jest złego w tym, że wytknąłem błąd ortograficzny we wpisie, który przeczytało kilkaset osób? Być może część z nich nawet nie wie, jak powinno się poprawnie odmieniać słowo pomoc i być może dzięki mojemu komentarzowi będą wiedzieć więcej. Nie jestem purystą językowym, ale jak mnie coś zaciekawi, to po prostu się tym dzielĘ. To mój ostatni wpis w tym wątku. Przepraszam za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 29 minut temu, andy1856 napisał: dzielĘ. To i ja wytknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) 3 godziny temu, andy1856 napisał: Staram się reagować na błędy ortograficzne w tekstach. Nie reaguję na powszechne błędy gramatyczne, składniowe czy interpunkcyjne, bo wtedy tych OT byłaby cała masa. @andy1856 rozważałeś użycie opcji 'zgłoś zawartość' lub wiadomość prywatną? Jak już wspomniałem, nie mam problemów z poprawianiem błędów i dawanie odpowiednich adnotacji. Mielibyśmy mniej off-topa. 3 godziny temu, andy1856 napisał: Myślę, że od autorów cieszących się zasłużoną estymą na forum można wymagać więcej. Zapewne autorzy sami wyłapaliby swoję błędy, gdyby weryfikowali swoje wpisy. Trochę to zabawne, nie uważasz? Nie jestem też żadnym autorem, kolejny raz powtarzam, to tylko praca odtwórcza oraz streszczenia. 3 godziny temu, andy1856 napisał: Myślę też, że kolega DanielN trochę przesadził w stwierdzeniu, iż takich reakcji na błędy ortograficzne nie należy akceptować. Smutne. Całego tego wypisu bym nie popełnił gdyby nie to zdanie. Obawiam się, że nie zrozumiałeś mnie. Pozwól, że dam Ci przykład. Twój wpis bym zupełnie zignorował, gdyby nie kolejny popełniony przez @x1d. Bardzo miło, że ktoś staje w obronie, ale wolę to zrobić sam. Zatem toleruję takie wpisy jak Twój, ale ich nie akceptuję. Tolerancja(1) nie oznacza akceptacji (3). Zatem szanuję, ale wolałbym abyś zgłaszał to na PW. Właśnie tak wiele osób wskazywało mi błędy w moich większych wpisach i wszystkim się to opłacało. Dyskusja pod wpisem była merytoryczna, nie odrywała od tematu. Kolejni czytelnicy mieli poprawione błędy wraz z adnotacjami. A osoby zgłaszające błędy też coś otrzymywali pocztą. Zauważ również, że to było cytowanie wpisu @x1d i to zdanie było skierowanie do niego. Mam nadzieję, że teraz kontekst i meritum nie pozostawia niedomówień. 3 godziny temu, andy1856 napisał: Co jest złego w tym, że wytknąłem błąd ortograficzny we wpisie, który przeczytało kilkaset osób? Być może część z nich nawet nie wie, jak powinno się poprawnie odmieniać słowo pomoc i być może dzięki mojemu komentarzowi będą wiedzieć więcej. Niby nic, ale robi się off-top. Zgłoszenie na PW dałoby dokładnie taki sam efekt, to tylko moje subiektywne zdanie z którym nie musisz się zgadzać. Forum służy do wymiany zdań/poglądów/doświadczeń. 3 godziny temu, andy1856 napisał: To mój ostatni wpis w tym wątku. Przepraszam za uwagę. Jak najbardziej szanuje. Proszę tylko o chwilę refleksji, nic więcej. Z mojej strony również to wszystko. I tak na koniec, życzę Ci miłego wieczoru. Mam nadzieję, że jeszcze w przyszłości obiektywnie poczytasz moje wpisy. W planach wpis w nawiązaniu do serii artykułów o banku drożdży piwowarskich w domowych warunkach. Taka rewizja po 3 latach zabawy. Też chcę popełnić takie 'czytadło' o stresie drożdży. PS: @x1d, wybacz 'wołania', są w imię zasady nic o nas bez nas. Edytowane 24 Września 2019 przez DanielN Dodanie PS, to się zawsze robi na końcu ;) vmario i alert 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się