borekpriv Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Może to dla doświadczonych piwowarów banalne pytanie ale ciekawi mnie jedna sprawa , mam nikłe doświadczenie ale sporo czytam. Na razie zrobiłem 2 warki 1dna z brewkitu , druga z ekstraktu niechmielonego i częściowym zacieraniem słodu (przepisy Jancewicz). I w obydwu warkach wyczuwam goździki. Ale mało tego , mój brat też zaczyna i u niego też wyczuwam goździki , śmieje się ze mnie. Myślałem nad tym , i wydaje mi się że chyba tu winna temperatura fermentacji burzliwej , wszystkie były w temperaturze 20-21 stopni , czy się mylę?. Ostatnie pszeniczne , goździki i banany :).Niestety jeszcze nie mam termostatu , powinien dojść na dniach.Więc proszę o odpowiedź Pierwsze moje to Silesian Lager(brewkit) , drożdże no name a drugie to Przeniczne z ekstraktu z zacieraniem słodu LINK Brata Vienna Lager (brewkit) i Mexican Carveza (brewkit). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Zastosuj inne drożdze niż te z zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borekpriv Opublikowano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Do pszenicznego zastosowałem WB-05 , ale czy to normalne że ja wyczuwam a inni nie ? ,3/4produkcji rozdałem i tylko ja je wyczuwam inni nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 W klasycznym piwie pszenicznym (weizenie) goździki to podstawowa składowa smaku koło bananów. Więc jak fermentujesz drożdżami do pszenicy, to się nie dziw, że masz goździki. Jeśli mimo wszystko je wyczuwasz mimo nie stosowania drożdży pszenicznych, to jest też możliwość, że to infekcja dzikimi drożdżami. To, że inni nie czują mnie specjalnie nie dziwi. Większość laików nie poznaje tego aromatu. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 11 godzin temu, borekpriv napisał: druga z ekstraktu niechmielonego i częściowym zacieraniem słodu (przepisy Jancewicz). A co to była za receptura i jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borekpriv Opublikowano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Drożdże WB-05 receptura Drożdże inne niż w oryginalnej recepturze i tu akurat pasują te smaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Tak jak już koledzy wyżej stwierdzili, aromaty goździkowe są przede wszystkim wynikiem użytych drożdży przy konkretnej temperaturze fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się