Niyaki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości piw niepasteryzowanych i pasteryzowanych. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że porównuje piwa niepasteryzowane z niefiltrowanymi etc. Chodzi o porównanie tych piw i wyróżnieniu ich czynników, które świadczą o jakości oraz zdrowotności. Chciałem się zapytać, czy moglibyście pomóc mi z literaturą. Chodzi mi o artykuły, może jakieś czasopisma, w których znalazłbym coś ciekawego na temat piw niepasteryzowanych, niefiltrowanych i innych. Jakieś książki i tego typu rzeczy też oczywiście będą pomocne. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować w tym temacie, bo dość ciężko jest znaleźć tego typu artykuły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Spróbuj skontaktować się z Dorota Chrapek z homebrewing.plWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną. Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży. Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi. Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niyaki Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) 3 minutes ago, Grzegorz Żukowski said: Dosyć ogólny temat określający porównanie pasteryzowanych z resztą. Piwa niepasteryzowane komercyjnych browarów są mikrofiltrowane. Warka jest przepuszcana przez membranę, przez którą nawet bakterie się nie przecisną. Masz też refermentację, czyli nagazowywanie piwa za pomocą drożdży. Piwa pszeniczne, chociażby Paulaner, (pewnie też wiele innych styli też) są pasteryzowane i refermentowane drożdżami lagerowymi. Musiałbyś faktycznie porozmawiać z ludźmi, którzy zawodowo pracują w browararze. Nie podałeś skąd jesteś. Myślę, że możesz też poprosić o pomoc pobliski browar. Nie spotkałem się, żeby firmy nie zechciały udzielić jakiegoś wsparcia Ogólnie rzecz biorąc, to wykonałem już posiew na drożdże oraz bakterie mlekowe, zawartość glutenu ilościowo oraz nieilościowo oraz zawartość polifenoli w piwach. Największą różnice widać w zawartości polifenoli. Studiuje w Poznaniu, więc największym browarem jest Lech, ale chciałbym jednak znaleźć coś regionalnego. Cała myśl przewodnia tematu, to mikrobiologia. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Niyaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Z tych, co na szybko mi przyszły do głowy, to Miłosław, Grodzisk Wielkopolski i dalej Świebodzin. Na pewno jest w Gdyni laboratorium PPNT badające piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 W okolicy jest jeszcze Browar Sady, Bojanowo, Niepomucen, Largus i pewnie jeszcze jakieś o których nie mam pojęcia. W samym Poznaniu masz też restauracyjne - Brovaria i Ułan Browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niyaki Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Okej, dziękuje bardzo za pomoc. Będę szukał kontaktu do tych browarów i może uda się czegoś dowiedzieć. Uważacie, że browary nie będą miały problemu z zaoferowaniem pomocy? Zastanawiam się tylko do kogo lepiej kierować się w kontakcie mailowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Ogólnie w browarach z reguły pracują ludzie życzliwi i skorzy do współpracy więc nie powinno być problemu. Znajdź jakikolwiek kontakt, a oni już Cie przekierują do odpowiedniej osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Artykuł mało wyczerpujący temat jak na pracę naukową, ale autor może podsunąć literaturę: http://www.beerfreak.pl/pasteryzacja-i-inne-sposoby-konserwacji-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się