mkay2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Witam. Po pierwszy raz planuję uwarzyć lagera, więc proszę o poprawę zarówno receptury oraz przebiegu warzenia. Receptura na 22-23 gotowego (ważne!) piwa: Słód: pilznieński 4 kg Chmiel: Marynka 50 g Drożdże: (tutaj mam problem z dobraniem): suche Saflager S - 23 lub W34/70, płynne: jakie dobre by były, które wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość? Może: Wyeast 2308 Munich Lager? Jeżeli chodzi o zacieranie, to: 50 stopnie C 10-15 min, 62 stopnie C 50 min no i mash out. Oczywiście planuję użyć mchu irlandzkiego do klarowania (ewentualnie dodatkowo whirflock) Fermentacja: 10 - 12 stopni około 23 dni (użycie lodówki wraz z sterownikiem). Lagerować planuję ok 15 dni również w lodówce. Refermentacja w butelkach, 6-7 gram cukru na litr piwa. Poproszę o uwagi co do całego procesu warzenia: od zacierania po lagerowania. Chciałbym poznać Wasze opinie o tym. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) 42 minuty temu, mkay2 napisał: wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep) Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833 Edytowane 12 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Jakiego rodzaju lagera planujesz? Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni. Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie. Ale jeśli to Twój cel, to OK. Edytowane 12 Listopada 2019 przez andy1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkay2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 22 minuty temu, andy1856 napisał: Jakiego rodzaju lager planujesz? Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni. Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie. Ale jeśli to Twój cel, to OK. 1. Lager "polski" - polski słód, polskie chmiele. 2. BLG ok 12, co do wydajności warzelni, do końca nie umiem obliczać (choćby nie rozumiem wzoru, do obliczania z artykułów na wiki). Co do samego słodu pilznieńskiego, rozważam jeszcze monachijski (typ I). 3. Cel - zrobienie (również nauka i poprawa receptury oraz warzenia piwa) lagera. Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep) Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833 Dziękuję, zastanawiam się nad zrobieniem z sucharów coś w stylu startera drożdżowego (tak, przeczytałem artykuł na wiki.piwo.org), aczkolwiek tę sprawę jeszcze przemyślę. 55 minut temu, Juniorek napisał: Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu Dzięki za info o FM31, co do CaraPils, to myślę, nad monachijski I (chodzi mi o typ). Dokładnie muszę jeszcze przemyśleć recepturę i poprawić w razie czego. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Z sucharów nie robi się starterów. Ja bym sypał jeszcze jakiś chmiel na aromat, żeby wyszło coś pilsowego. Przy takim chmieleniu to trochę bezsmakowy ten lager będzie. No i nie wiem czemu zacieranie tak nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 12 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Na 23 litry potrzebujesz 2 saszetki w34/70. Bez sensu taka długa przerwa w 62st - nie zatrze ci się piwo dobrze. Sugerowałbym np 40' w 62st i 15' w 72st, jeśli już chcesz na wytrawnie, ja np robię 10' w 50st, 35' w 63st i koło 15' w 72st . Możesz słodowość podbić właśnie monachijskim I, tak z 5%, tj tak 500g, albo carapilsem, ale on zaś podbije ci pełnię, a nie koniecznie słodość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Apropo drożdzy proponuje uwarzyć mniejsza warke około 10L później na gęstwie zrób sobie 23L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się