coder Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jak już robimy koncert życzeń, to mogło by być tak, że przy produkcji do 10hl rocznie płaci się zryczałtowaną akcyzę ~500 zł i to by rozwiązało sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 dokumentacja to wiem. pytałem o drugi i trzeci argument w Twoim zdaniu.wybacz sprzęt browarzyciela to nie krajalnica do jajek i jak każdy sprzęt będący w użyciu musi być dopuszczony do działalności (poza domowej, jak w tym przypadku). a na jakiej podstawie UM ma zatwierdzić dane urządzenie. Na słowo? Nie obraź się, ale znasz wielkość tych kosztów, albo czy ktoś już coś takiego robił? W kosztorysie minibrowary.pl to (wraz z kwestiami zw. z UC i przeszkoleniem piwowara 7000 zł netto. Czy to jakiś horendalny koszt? Kiedyś robiłem w pewnej firmie we Wrocku i załatwialiśmy dopuszczenie włoskich kuchenek na rynek polski. Pracowałem tam rok i jeszcze do końca nie było wszystko załatwione. szystko to sa koszta - czas. minibrowary.pl sprzedają firmowy sprzęt i producent dołącza wymaganą dokumentację, uzyskanie np. znaczka CE należy do niego. Pokazałem wcześniej browar, który jest samoróbką. Taki większy domowy. Zrobienie samej dokumentacji technicznej kosztuje więcej niż 7000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Projekty do SanepiduPrzy budowie minibrowaru restauracyjnego niezbędny jest projekt zatwierdzony przez Sanepid. Nasza firma świadczy usługi wykonania projektu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dokumentacja składu podatkowego Przygotowujemy niezbędną dokumentację do uzyskania składu podatkowego, który jest niezbędny do prowadzenia mini browaru restauracyjnego. Zatwierdzenie typu urządzeń Opracowujemy dokumentację do uzyskania zatwierdzenia typu przed Głównym Urzędem Miar w Warszawie. ze strony minibrowary.pl Jak widzisz oni mimo wszystko muszą przygotować dokumentację, nawet jeśli mają już austriacką czy niemiecką. Sprzęt jak "twoje pralki" też wymaga dopuszczenia w Polsce. Jacer nadal nie odpowiedziałeś o jakie "piwne" certyfikaty i pozwolenia ci chodziło. No i skąd pewność, że przygotowanie dokumentacji dajmy na to wieży Browarzyciela kosztowałoby ponad 7000 zł. Nie kwestionuje, że będzie kosztowało. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jak już robimy koncert życzeń, to mogło by być tak, że przy produkcji do 10hl rocznie płaci się zryczałtowaną akcyzę ~500 zł i to by rozwiązało sprawę. jak już to ~800 zł , ale niech będzie na twoje... akurat rozliczanie akcyzy w całej sprawie jest najmniej kłopotliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jak już robimy koncert życzeń' date=' to mogło by być tak, że przy produkcji do 10hl rocznie płaci się zryczałtowaną akcyzę ~500 zł i to by rozwiązało sprawę.[/quote']jak już to ~800 zł , ale niech będzie na twoje... akurat rozliczanie akcyzy w całej sprawie jest najmniej kłopotliwe. Jest to klopotliwe. Bo jak widac sa chetni do placenia akcyzy, a nie ma sposobu na jej zaplacenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 hehehe... Miałem na myśli to, że posiadając już browarek (legalny) rozliczenie akcyzy jest najmniej kłopotliwe. No dobra inaczej się z Wami nie da. Taki przykład. Lepię pierogi, bo lubię. Mam na nie chętnych. Zakładam firmę, przygotowuje pomieszczenie na większe partie towaru i zarabiam (płacąc oczywiście podatki). Nie da się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 tylko, że pierogi tym różnią się od piwa, że to drugie to alkohol, i wiadomo wymaga dodatkowego zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Pokazałem wcześniej browar, który jest samoróbką. Taki większy domowy. Zrobienie samej dokumentacji technicznej kosztuje więcej niż 7000zł. może jednak nie tak dużo przeglądam właśnie strony GUM i tam w sumie jakiś specjalnych cudów nie ma http://www.gum.gov.pl/pl/site/zatwierdzenie klasyczna dokumentacja techniczna, dla kogoś kto projektował nie powinna być czymś wyjątkowo trudnym i drogim w wykonaniu , chociaż cen nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 A może tak PSPD by utworzyło np. spółdzielnie lub spółkę i chętni wykupowali by udziały w niej a potem za zebraną kasę utworzyło by się legalny browar! Oj to by było przedsięwzięcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 tylko, że pierogi tym różnią się od piwa, że to drugie to alkohol, i wiadomo wymaga dodatkowego zachodu. jak umiesz to, to i z browarem ci pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Na prawie się nie znam ale coś tam projektować umiem a bardziej uczę się tego i się zastanawiam co problematycznego jest w zaprojektowaniu tych urządzeń. Czy jest wymagany jakoś strasznie szczegółowy czy bardzo specyficzny projekt. Czy nie mógł by to być rzut + kilka przekroi + aksonometria + bardzo dokładnie zwymiarowany ostatni zbiornik w którym zastosowano by dokładną łatę co by dokładnie wiedzieć ile tam znajduje się brzeczki + pomiar gęstości i mamy dane potrzebne do składu podatkowego Czy coś jeszcze potrzeba? Zachowanie czystości jest oczywiste i projekt musiał by spełniać normy ale nie sądzę żeby one były inne niż dla jakiegokolwiek innego zakładu przygotowującego żywność. Zrobić jeden taki projekt mikrobrowaru i potem go tylko adaptować do różnych miejsc. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez kretu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 No i skąd pewność, że przygotowanie dokumentacji dajmy na to wieży Browarzyciela kosztowałoby ponad 7000 zł. Nie kwestionuje, że będzie kosztowało. No ja za mniej bym nie robił W Grodzisku ktoś mówił, że to musi być bardzo szczegółowa dekumentacja. Same rysunki nie wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Pomijając aspekty prawne tak teoretycznie się spytam. Jeśli teoretycznie ktoś ze znajomych chciałby kupić ode mnie przykładowo skrzynkę browca której nie mam to wg. was jaka powinna być cena (bez VAT :rolleyes:) butelki żeby kupującemu nie wydawała się zbyt wygórowana a producent zadowolony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 to zależy jaki to jest kupujący, jak młodzian, to usatysfakcjonuje go cena nieznacznie niższa od sklepowej jak ktoś stateczny to można i 5 zł i więcej. W końcu to twoja praca. Trzeba sie cenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Liczyliśmy niedawno z kopyrem i wyszło, że 5zł to jest minimum. Prawie po kosztach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 no tak na szybko na 50 l w moim wykonaniu : 10 kg słodu - 30 zł, chmiel - 20 zł. drożdże (i tak zwykle z odzysku, ale niech będzie) - 15 zł, chemia + energia + woda +/- 15 zł. butelki 100 sztuk - 35 zł. całkowita - 115 zł/100 butelek = 1,15 zł. O czymś zapomniałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Pomijając aspekty prawne tak teoretycznie się spytam. Jeśli teoretycznie ktoś ze znajomych chciałby kupić ode mnie przykładowo skrzynkę browca której nie mam to wg. was jaka powinna być cena (bez VAT :rolleyes:) butelki żeby kupującemu nie wydawała się zbyt wygórowana a producent zadowolony? Niżej 5 zł, to psucie klienta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) no tak na szybko na 50 l w moim wykonaniu :10 kg słodu - 30 zł, chmiel - 20 zł. drożdże (i tak zwykle z odzysku, ale niech będzie) - 15 zł, chemia + energia + woda +/- 15 zł. butelki 100 sztuk - 35 zł. całkowita - 115 zł/100 butelek = 1,15 zł. O czymś zapomniałem ? O najważniejszym - robociźnie. EDIT: Hostessa w markecie bierze 10 zeta za h. No to chyba niżej hostessy się nie cenimy. U mnie warzenie to 8h, inne czynności 1h, rozlew 3-4h. dla uproszczenia 12h. To daje więc drugie tyle 120zł. Ponieważ jednak pracuję wg trochę wyższej stawki, ponadto poświęcam swój czas wolny (czyli de facto są to nagdodziny 100%) to niżej 5zł jakieś proste piwo nie puszczę. Poza tym używam butelek NRW, a tu kaucja 0,5zł. Do tego przydałby się jakiś zysk i premia za ryzyko (jak piwo nie wyjdzie). Także 5zł to jest jak za darmo. Zresztą to jest cena rynkowa, zobacz ile kosztują niefiltrowane, czy refermentowane w but. piwa. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Pomijając aspekty prawne tak teoretycznie się spytam. Jeśli teoretycznie ktoś ze znajomych chciałby kupić ode mnie przykładowo skrzynkę browca której nie mam to wg. was jaka powinna być cena (bez VAT :rolleyes:) butelki żeby kupującemu nie wydawała się zbyt wygórowana a producent zadowolony? Niżej 5 zł' date=' to psucie klienta.[/quote'] Kopyr a nie powinno być bez przecinka ? sens się zatraca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 O czymś zapomniałem ? O roboczo godzinie? Ile bierzesz za godzinę pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 No tylko JAcer nappisał "prawie po kosztach" Robocizna to przyjemność, sposób na odreagowanie stresów, a weź odlicz koszty psychoterapeuty to po dwakroć się zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 No tylko JAcer nappisał "prawie po kosztach" Robocizna to przyjemność, sposób na odreagowanie stresów, a weź odlicz koszty psychoterapeuty to po dwakroć się zwraca. Robocizna to przyjemność gdy warzysz dla siebie. Dla kogoś to już praca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Pomijając aspekty prawne tak teoretycznie się spytam. Jeśli teoretycznie ktoś ze znajomych chciałby kupić ode mnie przykładowo skrzynkę browca której nie mam to wg. was jaka powinna być cena (bez VAT :rolleyes:) butelki żeby kupującemu nie wydawała się zbyt wygórowana a producent zadowolony? Niżej 5 zł' date=' to psucie klienta.[/quote'] Kopyr a nie powinno być bez przecinka ? sens się zatraca Niestety interpunkcja to moja achillesowa pięta. Pewnie masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Cena jest taka, jaką zaakceptuje rynek. Z moich badań wynika, że akceptuje nie więcej jak 5 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 bo to wszystko zależy od "kategorii: klienta. U nas caly czas przeważa wg mnie raczej ilościowe niż jakościowe myślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się