Konrad Z Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Witam wszystkich. Na początek z góry przepraszam, jeśli podobny temat już był - przekopałem forum i nie znalazłem dokładnie tej odpowiedzi, której poszukuję. Jestem na początku drogi z piwowarstwem domowym, poczytałem sporo, ale największe wątpliwości mam co do temperatury fermentacji. Tak się składa, że posiadam chłodziarkę na wino, którą chciałem przeznaczyć na komorę fermentacyjną. Natomiast jej maksymalna regulowana temperatura to 15 stopni. Wiem, że podczas fermentacji sama brzeczka może mieć nawet 3-4 stopnie więcej, stąd moje pytanie: czy w przypadku, gdy optymalna temperatura fermentacji to np 18-19 stopni (jak chociażby w przepisie na Gravediggera z serii Uwarz Sobie), to takie 15 stopni w chłodziarce nie będzie za mało? Z drugiej strony drożdże US-05 teoretycznie fermentują w zakresie 15-24 st. Jakie mogą być negatywne efekty fermentacji w niższej niż zalecana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) @Konrad Z fermentacja to proces egzotermiczny, wydziela się energia i fermentująca brzeczka jest cieplejsza. O ile? to zależy od charakterystyki szczepu drożdży, ekstraktu i kilku pomniejszych czynników. Startując od 15 stopni na US05, przy piwie o ekstrakcie sesyjnym będziesz miał około 2 może 3 stopni cieplejsza brzeczkę. Wiadomo lodówka będzie ciągle dochładzala i ten skok będzie o wiele niższy. Drożdże w niższej temperaturze trochę wolniej pracują i łatwiej trzymać je w ryzach. Jeżeli zejdziesz zbyt nisko z temperaturą startu to fermentacja może Ci nawet utknąć, lub będzie trwała bardzo długo. Wtedy trzeba podnieść temperaturę by ponownie wystsrtiwaly. Zbyt niska temperatura może też Ci podstresowac drożdże, wtedy mogą pojawić się wady fermentacji. Najlepiej jakby fermentacja przebiegała bez dużych wahań temperatury. To też zależy od stylu piwa. Zaczynasz niżej i potem powoli podnosisz, by drożdże 'dojadły' na sam koniec, po zakończonej fermentacji, jeśli masz taką możliwość, warto zrobić szybkie wyziębienie w celu wyklarowania. Edytowane 17 Listopada 2019 przez DanielN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Zadawaj drożdze us-05 w 15C brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Z Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Dzięki za odpowiedź. Czyli wychodzi na to, że powinno być ok. Cytat Najlepiej jakby fermentacja przebiegała bez dużych wahań temperatury Możesz doprecyzować, co rozumiesz przez duże? 2-3 stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Z dnia na dzień zmieniaj temperaturę o 1 max 2 stopnie unikaj wyższych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 15C otoczenia jest optymalne na US-05 i większość neutralnych czy nawet angielskich drożdży. W sumie nawet na wystartowanie belga będzie dobre na dzień czy dwa, a potem przenieść do cieplejszego. Sporo stylów możesz w taki sposób sensownie uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się