tomi1982 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Zrobilem RISa 26 BLG ( drozdze gestwa z US-05) fermentuje trzeci tydzien w piwnicy Temp. na poczatku 17 C weic bylo ok teraz w tym tygodniu temp poszla w dol na 14-15C Myle ze wezme go na tydzien do gory ale w mieszkaniu jest 22-23C. Czy tak robic ? Mam strach ze drozdze usna i RIS nie dofermentuje tak jak ma. A temp >20C tu boje sie rozpuszczalnika w piwie. Co robic ?? porzadzcie szybko Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Owiń kocami, będzie mu cieplej. Do wyższej temperatury przeniesiesz za tydzień-dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Rób następnym razem test fft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak trzeci tydzień fermentuje, to możliwe, że już mu się nic nie stanie jak go przeniesiesz do domu. Ale to kwestia jak gwałtowna jest jeszcze fermentacja i ile zostało do dojedzenia. Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Mam dać z powrotem do zimnego? Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 16 minut temu, tomi1982 napisał: Przeniosłem w południe i bulka raz na 2-3min. Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. tomi1982 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jeśli wcześniej nie bulkało to niekoniecznie oznacza to teraz fermentację. Może to być po prostu uciekający co2 po podwyższeniu temperatury. Nie oznacza to też że swoją drogą może coś jeszcze dofermrntowywać. Zostaw w ciepłym i zmierz baling i będziesz wiedział jaki jest poziom odfermentowania. Tak zrobię Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak dałeś do ciepłego to będzie częściej bulkał, bo się teraz CO2 uwalnia. Ja bym już zostawił w ciepłym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się