bosy87 Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Witam Mam już za sobą 3 warki, dosłownie 2 dni temu warzyłem piwo Hefeweizen (wszystko gra,piwo już bulgocze elegancko w fermentorze) standardowa warka 20l i chciałbym je troszkę urozmaicić właśnie aromatem cytrusów. Pomyślałem o trawie cytrynowej którą znalazłem na browamatorze. Czy ktoś z was eksperymentował z tym specyfikiem? Chciałbym ją dodać na fermentacje cichą i teraz pytania: jaka ilość będzie dobra na 20L ? wiem że to kiepsko skonstruowane bo dla jednych "dobre" to mało a dla innych dużo mi chodzi o wyczuwalny smak cytrusowy A drugie pytanie to na jaki czas orientacyjnie dać trawę aby spełniła swoje zadanie? Dzięki za wszelką pomoc pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzych132 Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Osobiście bałbym się dodawać na cichą aby jednocześnie nie wprowadzić do piwa czegoś niechcianego. Używałem trawy cytrynowej jako dodatek na 10 ostatnich minut warzenia, ale raczej tego powtarzał nie będę a na pewno nie w APA gdzie nie wyczuwałem jej wogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosy87 Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 Na browamatorze piszą to samo - że na zimną daje lepszy efekt, ale niesie ryzyko infekcji. Niestety z racji tego, że piwo uwarzone, to pozostaje mi nie wiele opcji dlatego pomyślałem o cichej właśnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 3 godziny temu, bosy87 napisał: Na browamatorze piszą to samo - że na zimną daje lepszy efekt, ale niesie ryzyko infekcji. Niestety z racji tego, że piwo uwarzone, to pozostaje mi nie wiele opcji dlatego pomyślałem o cichej właśnie Zamaceruj w jakiejś wódce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 https://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1353611&highlight=azjatyckie#post1353611 Podobny problem i rozwiązany z korzyścią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.