Jump to content

Trawa cytrynowa


Recommended Posts

Witam

 

Mam już za sobą 3 warki, dosłownie 2 dni temu warzyłem piwo Hefeweizen (wszystko gra,piwo już bulgocze elegancko w fermentorze) standardowa warka 20l i chciałbym je troszkę urozmaicić właśnie aromatem cytrusów. Pomyślałem o trawie cytrynowej którą znalazłem na browamatorze. Czy ktoś z was eksperymentował z tym specyfikiem? Chciałbym ją dodać na fermentacje cichą i teraz pytania: jaka ilość będzie dobra na 20L ? wiem że to kiepsko skonstruowane bo dla jednych "dobre" to mało a dla innych dużo ;) mi chodzi o wyczuwalny smak cytrusowy :) A drugie pytanie to na jaki czas orientacyjnie dać trawę aby spełniła swoje zadanie?

Dzięki za wszelką pomoc

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Osobiście bałbym się dodawać  na cichą aby jednocześnie nie wprowadzić do piwa czegoś niechcianego.

Używałem trawy cytrynowej jako dodatek na 10 ostatnich minut warzenia, ale raczej tego powtarzał nie będę a na pewno nie w APA gdzie nie wyczuwałem jej wogóle.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, bosy87 napisał:

Na browamatorze piszą to samo - że na zimną daje lepszy efekt, ale niesie ryzyko infekcji. Niestety z racji tego, że piwo uwarzone, to pozostaje mi nie wiele opcji dlatego pomyślałem o cichej właśnie :)

 

 

Zamaceruj w jakiejś wódce.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.