Swiezy Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 9 minut temu, Swiezy napisał: Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Rozumiem, że gęstwę też mogę sobie darować po tym piwie :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Piwo może być lekko kwaśne i bez infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? 3 hours ago, Swiezy said: W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność Co to znaczy: „raczej”? 3 hours ago, Swiezy said: Stary słód - 3 letni W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął? 3 hours ago, Swiezy said: W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód? 3 hours ago, Swiezy said: Załączam też zdjęcie piwa. Z wyglądu OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 8 godzin temu, vmario napisał: Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) 7 hours ago, dziedzicpruski said: Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat? Edytowane 11 Stycznia 2020 przez vmario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi