Skocz do zawartości

Lekko kwaśne piwo


Swiezy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Swiezy napisał:

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

 

Co to znaczy: „raczej”?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Stary słód - 3 letni

 

W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Załączam też zdjęcie piwa.

 

Z wyglądu OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 hours ago, dziedzicpruski said:

Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności,

Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy

 

Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat?

Edytowane przez vmario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.