Swiezy Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 9 minut temu, Swiezy napisał: Cześć, Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne? Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować: - Stary chmiel - 3 letni - Stary słód - 3 letni - W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność - W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Załączam też zdjęcie piwa. Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiezy Posted January 10, 2020 Author Share Posted January 10, 2020 Rozumiem, że gęstwę też mogę sobie darować po tym piwie :)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 Piwo może być lekko kwaśne i bez infekcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted January 10, 2020 Share Posted January 10, 2020 Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? 3 hours ago, Swiezy said: W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność Co to znaczy: „raczej”? 3 hours ago, Swiezy said: Stary słód - 3 letni W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął? 3 hours ago, Swiezy said: W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód? 3 hours ago, Swiezy said: Załączam też zdjęcie piwa. Z wyglądu OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 8 godzin temu, vmario napisał: Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność? Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 (edited) 7 hours ago, dziedzicpruski said: Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności, Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat? Edited January 11, 2020 by vmario Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts