Jump to content

Lekko kwaśne piwo


Recommended Posts

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Swiezy napisał:

Cześć,

 

Właśnie przed chwilą skończyłem rozlew piwa piwa warzonego 2 tygodnie wcześniej i spróbowałem sobie odrobinę przed butelkowaniem. W smaku piwo było lekko kwaśne i teraz pytanie czy to normalne?  Nie było żadnego filmu na powierzchni ani widocznych śladów zakażenia, zapach też był raczej w porządku, fermentowało w 18-19C tydzien burzliwej, tydzien cichej US_05. Pytanie czy to jakieś zakażenie jeżeli tak to może potraficie powiedzieć czym, lub ewentualnie która z poniższych rzeczy mogła to spowodować:

 

- Stary chmiel - 3 letni

- Stary słód - 3 letni

- W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

- W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Załączam też zdjęcie piwa.

 

 

piwo - kwaśne.JPG

Stary chmiel, stary słód, 7+7 zbyt wiele po tym piwie bym sie nie spodziewał.

Link to comment
Share on other sites

Czy w zasypie był słód pszeniczny, który wnosi kwaśność?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W jednym z fermentorów robiłem wcześniej cydr, ale raczej dbam o sterylność

 

Co to znaczy: „raczej”?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Stary słód - 3 letni

 

W jakich warunkach był przechowywany? Może jakiś Lactobacillus tam się rozwinął?

 

3 hours ago, Swiezy said:

W środku było kilka drobinek słodu, który się przedostał

 

Jakim cudem na etapie filtracji do brzeczki przedostał się słód?

 

3 hours ago, Swiezy said:

Załączam też zdjęcie piwa.

 

Z wyglądu OK.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, dziedzicpruski said:

Słód pszenny nie wnosi kompletnie żadnej kwaśności,

Np takie grodziskie, kompletnie nie jest kwaśne, a 100% pszenicy

 

Masz rację z tym grodziskim. Co prawda często w piwach pszenicznych czuję lekką kwaskowość, ale może to kwestia drożdży albo po prostu tak interpretuję jakiś aromat?

Edited by vmario
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.