Leon11 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Witam wszystkich. Zakładam wątek, w którym chciałbym podzielić się informacjami na temat wyników pracy z brewkitem. Zaczynam zabawę w piwowarstwo domowe i myślę spróbować z 3 -4 brewkity na początek. Tak wiem zacieraj nie ma co. Mimo wszystko na razie nie mam kompletnego sprzętu ani czasu, z brewkitem to jest dość szybka robota. Ale do rzeczy -moja pierwsza warka to: UK Brew West Coast Wheat 1,6 kg + BA Brew Kit PLUS 1 kg fermentowane 14 dni. Po 2 tygodniach od zlania smak fajny, mocno wyczuwalne nuty cytrusowe, bananowe piwko orzeźwiające mocno się zdziwiłem in plus ? Może to dlatego że to moja pierwsza warka ale próbowało go już z 5 osób i wszyscy zadowoleni. Aha może to być dla niektórych istotne koszt 1 butelki wyszedł mi 1,62 zł a smak porównywalny z dostępnym na rynku Kłosem za około 5 zł za butelkę ? Moja druga warka to Muntons IPA BITTER 1,8 kg + BA Brew Kit PLUS 1 kg fermentowane 7 dni. I tu już jest dużo gorzej. Spróbowałem brzeczki po fermentacji i smak płytki, słaba goryczka niezbyt mi się to podobało. Stwierdziłem że dochmielę na zimno - zawsze to jakaś nauka. Dodałem chmielu Citra (Boże jak to genialnie pachnie) i czekam. Myślę poczekać na cichej tydzień i zlać mam nadzieje, że w końcowej wersji da się to pić ? Może ktoś z was podzieli się jak wyszło jego piwo z brewkita. Pozdrawiam Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Robienie piwa z brewkita to jak robienie zupki z knora na niedzielny obiad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Weź Anteks, bo jeszcze ci uwierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Cześć,Nie przejmuj się krytycznymi uwagami, zawsze są ortodoksi gotowi udowadniać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. I chociaż mogą mieć rację - piwo własnoręcznie zrobione ze słodów jest lepsze niż z brewkitów i masz nad nim pełniejszą kontrolę - to Tobie tutaj chodzi o co innego. Ogólnie, to brewkity bywają bardzo różne. Niektóre są naprawdę dobre, inne średnie. Nie ma lepszego sposobu niż po prostu spróbować i wyrobić sobie własną opinię. Ta Twoja IPA wcale nie musi wyjść finalnie zła, bo aromat chmielu może po prostu przykryć wszystkie wady. Tylko pozwól temu piwu dojrzeć, niech sobie poleżakuje kilka tygodni. Ale potem trzeba je dość szybko wypić, bo z kolei ten aromat chmielu nie jest bardzo trwały.Zatem spoko, szukaj dalej swojego stylu. Tutaj to raczej droga jest celem, a nie konkretna butelka :-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Pierwsze piwo, nie ważne czy z brewkitu, zawsze smakuje. Skoro nie chcesz/możesz zacierać, jest jeszcze opcja z warzeniem z ekstraktów, gdzie masz już większy wpływ na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 14 godzin temu, Leon11 napisał: Może ktoś z was podzieli się jak wyszło jego piwo z brewkita 20 minut temu, x1d napisał: Pierwsze piwo, nie ważne czy z brewkitu, zawsze smakuje. No nie każde. Mi z pierwszego brewkita wyszedł cienki jabol-rozpuszczalnik, który zapewnił przyjemność picia na poziomie najtańszej puszki z dyskontu. Jak wielu początkujących spartoliłem fermentację po całości, bo oczywiście w instrukcji nie było ani słowa o temperaturach. Ważne jednak by porażkami się nie zrazić, a wyciągnąć wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Dzięki za wpisy. Zakładając wątek chodziło mi o to by przedstawić na własnej skórze jak smakuje piwo z brewkitu. Tak jak pisałem pierwsze wyszło fajnie. Drugie zobaczymy może dochmielenie poprawi smak. Oby Muchor miał racje ? 45 minut temu, x1d napisał: Skoro nie chcesz/możesz zacierać, jest jeszcze opcja z warzeniem z ekstraktów, gdzie masz już większy wpływ na efekt końcowy Zastanawiam się nad tym sposobem. Może 4 warka będzie ze słodów. Na razie o tym czytam. A może ktoś z Was robił piwo z brewkitu i wyszło niezłe? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Mnie dość dobre wychodziły piwa z brewkitów Coopersa.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Następne piwo myślę nastawić z czegoś takiego Bulldog Brews Hercule Saison 1,75 kg robił ktoś może z tego brewkita? Edytowane 14 Stycznia 2020 przez Leon11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Jeśli brewkit to proponował bym ekstrakt niechmielony, do tego odpowiednie drożdże i odpowiednia temp. fermentacji. Łatwiej to opanować na początek.. Choć osobiście zaczynałem od razu od zacierania i dało radę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Ja zrobiłem kilka piw od Bulldoga i były dobre. Spokojnie możesz to wziąć na tapetę. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 3 godziny temu, ogoun napisał: Mi z pierwszego brewkita wyszedł cienki jabol-rozpuszczalnik Mi też, ale mimo wszystko wypiłem ze smakiem! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Może 4 warka będzie ze słodów. Na razie o tym czytam.Polecam obejrzeć serię filmów Tomka Kopyry "warzę z Kopyrem". Zaczynałem swoją przygodę od tych właśnie filmów. Od 1 warki zacieram. Nie ma się czego bać.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Tomasz niestety popełnia wiele prostych błędów, lepiej popatrz na browar Gdynia, masz dużo lepiej wytłumaczone, mniej błędów a i konkretnie a nie pokrywe z fermentora otworzyć i prowadzić nad nią vloga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Tylko przy tego typu akcjach mówi żeby tak nie robić, bo się może zakazić. Warto oglądać filmy z warzenia różnych ludzi i wybierać rozwiązania, które nam pasują.Postępowanie z piwem po zadaniu drożdży nie różni się niczym przy różnych metodach warzenia. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 W dniu 13.01.2020 o 21:45, Leon11 napisał: Moja druga warka to Muntons IPA BITTER 1,8 kg + BA Brew Kit PLUS 1 kg fermentowane 7 dni. I tu już jest dużo gorzej. Spróbowałem brzeczki po fermentacji i smak płytki, słaba goryczka niezbyt mi się to podobało. Stwierdziłem że dochmielę na zimno - zawsze to jakaś nauka. Dodałem chmielu Citra (Boże jak to genialnie pachnie) i czekam. Myślę poczekać na cichej tydzień i zlać mam nadzieje, że w końcowej wersji da się to pić Zlałem do butelek po 8 dniach cichej i chmieleniu na zimno. Smak brzeczki wyraźnie lepszy delikatny ale wyczuwalny aromat chmielu. Goryczka słaba ale wiem, że chmielenie na zimno goryczki nie daje. Teraz nagazowanie i do piwnicy na dwa tygodnie i zobaczymy, może nie będzie tak źle ? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Witam! Mam pytanie jak długo zostawiacie piwo do nagazowania? Ja pierwsze trzymałem tydzień w tem. ok 20 stopni, wyszło fajnie nagazowane, do refermentacji dałem glukozę zgodnie z miarką z browamatora. W instrukcji z brewkita pisze żeby trzymać 2 dni w cieple celem nagazowania czy to nie za krótko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Za krótko Kto pisze te durne instrukcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 3 minuty temu, Kaniutek napisał: Za krótko Kto pisze te durne instrukcje? No właśnie nie wiem, czyli ile trzymać w cieple, z 7 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Instrukcje do brewkitów są pisane tak, aby wszystko wyglądało na bajecznie proste. Aby więcej sprzedać, aby potencjalny klient się nie zniechęcił.Instrukcję dołączoną do brewkita można w zasadzie wyrzucić. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 3 minuty temu, Leon11 napisał: No właśnie nie wiem, czyli ile trzymać w cieple, z 7 dni? Zależy od drożdży i piwa, 7 dni to rozsądne minimum dla większości,można dać ze 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 No właśnie nie wiem, czyli ile trzymać w cieple, z 7 dni?Piwo po zabutelkowaniu powinno trochę poleżakować. Leżakowanie lepiej przeprowadzić w możliwie niskiej temperaturze, im ciemniejsze piwo tym dłużej. Pszenicznemu wystarczy 2-3 tygodnie, jakieś ale to jednak niech te 4 tygodnie poleżakuje. Nagazowanie to co najmniej tydzień w cieple, a potem do chłodni na leżakowanie.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Panowie a co w sytuacji gdy zabutelkowałem piwo, siedziało ok 3 dni w ramp 20'c wynioslem na tydzień do zimnego ok 6'c i teraz znowu dałem do ok 16'c ? Nagazuje się jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nagazuje sie, ale takie zabawy z temperaturą mogą ten proces wydłużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 34 minuty temu, Muchor napisał: Instrukcje do brewkitów są pisane tak, aby wszystko wyglądało na bajecznie proste. Aby więcej sprzedać, aby potencjalny klient się nie zniechęcił. Mam brewkity z USA i tamtejsze instrukcje są pisane zupelnie normalnie. Moje doświadczenia z podroży mówią, że czy polski, czy amerykański, czy jakikolwiek inny klient jest w zasadzie taki sam. Kompletnie nie rozumiem tej ignorancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się