Dazik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Witam. Dnia 09.01 wieczorem postanowilem zrobic swoje pierwsze piwo "geordie lager". Wymieszalem wszystko plus pozniej do bańki wlalem nawodnione drożdże. Stoi od tamtej pory w ciemnej szafie, w temperaturze ok 20stopni i w sumie następnego dnia wieczorem pojawila sie spora ilosc piany. Troche czytalem o burzliwej fermentacji itp, ale u mnie nie było widac praktycznie zadnych zmian, mozna siedziec i obserwowac przez 5 min i nie widac zeby jakies pęcherzyki sie tworzyly/pekaly oraz na dnie nie ma żadnego osadu. Da rade jakos "na oko" poznac kiedy bedzie gotowe do przelania w butelki? Niestety nie mam na chwile obecna dostępu do balingomierza Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Dazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Jak piwo nazywa się lager, to powinno być fermentowane w niższych temperaturach to raz. Jakie drożdże używałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) W instrukcji było zeby przechowywać od 18 do 24 stopni. Drozdze byly dodane do puszki. Przepraszam bardzo, piwo było robione 9.01 Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Dazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Na oko to po miesiącu lub dwóch możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ja ostatnio fermentowałem brewkit german lager i na opakowaniu pisze 7 dni a bulgalo jeszcze po 14 dniach w temperaturze 20'c więc myślę że możesz śmiało trzymać jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Te "bulganie" jest mocno zauwazalne? Jest to moje pierwsze piwo wiec nie mam porównania, ale robilem zdjecie ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko... Moze pojedynczy pęcherzyk lekko sie powiekszyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ten baniak to po czym jest? Wg. mnie to nie nadaje się on do fermentacji, raz że ciężko umyć a dwa to czy jest on do kontaktu z żywnością. Umyłeś i zdezynfekowałeś go przed wlaniem brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 No to nie "bulga" piwo tylko rurka fermentacyjna. Nie używasz jej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Baniak sluzyl do robienia zacieru. Przed wlaniem był wielokrotnie myty w goracej wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 11 minut temu, Dazik napisał: ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko... To tak jak obserwacja schnącej farby... Zostaw to w spokoju na dwa tygodnie przynajmniej. Co do naczynia - bardziej praktyczne są wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Niestety w tych tematach jestem kompletnie zielony : / jutro lece do sklepu po rurke, dzięki za rade wiem, ze wiadro lepsze... Ale mieszkam za granicą i cena takiego zestawu jest dużo dużo wyzsza niz w Polsce. A za tydzień bede jechał samochodem na urlop, i przywioze z Polski caly zestaw i mam nadzieje ze bedzie lepiej dziekuje za porady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Wiadro możesz użyć z marketu budowlanego, byle by było dopuszczone do spożywki. Jezeli nie masz rurki to nie dokrecaj mocno zakrętki, co2 musi uchodzić. Przydadzą się też środki do dezynfekcji sprzętu, gorąca woda to trochę za mało. Powodzenia! Dazik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się