Jump to content

Fermentacja


Dazik

Recommended Posts

Witam. Dnia 09.01 wieczorem postanowilem zrobic swoje pierwsze piwo "geordie lager". Wymieszalem wszystko plus pozniej do bańki wlalem nawodnione drożdże. Stoi od tamtej pory w ciemnej szafie, w temperaturze ok 20stopni i w sumie następnego dnia wieczorem pojawila sie spora ilosc piany. Troche czytalem o burzliwej fermentacji itp, ale u mnie nie było widac praktycznie zadnych zmian, mozna siedziec i obserwowac przez 5 min i nie widac zeby jakies pęcherzyki sie tworzyly/pekaly oraz na dnie nie ma żadnego osadu. Da rade jakos "na oko" poznac kiedy bedzie gotowe do przelania w butelki? Niestety nie mam na chwile obecna dostępu do balingomierza :/

20200117_161319.jpg

20200117_161341_HDR.jpg

 

 

Edited by Dazik
Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio fermentowałem brewkit german lager i na opakowaniu pisze 7 dni a bulgalo jeszcze po 14 dniach w temperaturze 20'c więc myślę że możesz śmiało trzymać jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

Te "bulganie" jest mocno zauwazalne? Jest to moje pierwsze piwo wiec nie mam porównania, ale robilem zdjecie ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko... Moze pojedynczy pęcherzyk lekko sie powiekszyl :/

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Dazik napisał:

ponad godzine temu i jest praktycznie wszystko identyko...

To tak jak obserwacja schnącej farby... Zostaw to w spokoju na dwa tygodnie przynajmniej.

Co do naczynia - bardziej praktyczne są wiadra.

Link to comment
Share on other sites

Niestety w tych tematach jestem kompletnie zielony : / jutro lece do sklepu po rurke, dzięki za rade :D wiem, ze wiadro lepsze... Ale mieszkam za granicą i cena takiego zestawu jest dużo dużo wyzsza niz w Polsce. A za tydzień bede jechał samochodem na urlop, i przywioze z Polski caly zestaw i mam nadzieje ze bedzie lepiej :) dziekuje za porady! :D

Link to comment
Share on other sites

Wiadro możesz użyć z marketu budowlanego, byle by było dopuszczone do spożywki. Jezeli nie masz rurki to nie dokrecaj mocno zakrętki, co2 musi uchodzić. Przydadzą się też środki do dezynfekcji sprzętu,  gorąca  woda to trochę za mało. Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.