Skocz do zawartości

Fermentacja


Dazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dnia 09.01 wieczorem postanowilem zrobic swoje pierwsze piwo "geordie lager". Wymieszalem wszystko plus pozniej do bańki wlalem nawodnione drożdże. Stoi od tamtej pory w ciemnej szafie, w temperaturze ok 20stopni i w sumie następnego dnia wieczorem pojawila sie spora ilosc piany. Troche czytalem o burzliwej fermentacji itp, ale u mnie nie było widac praktycznie zadnych zmian, mozna siedziec i obserwowac przez 5 min i nie widac zeby jakies pęcherzyki sie tworzyly/pekaly oraz na dnie nie ma żadnego osadu. Da rade jakos "na oko" poznac kiedy bedzie gotowe do przelania w butelki? Niestety nie mam na chwile obecna dostępu do balingomierza :/

20200117_161319.jpg

20200117_161341_HDR.jpg

 

 

Edytowane przez Dazik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety w tych tematach jestem kompletnie zielony : / jutro lece do sklepu po rurke, dzięki za rade :D wiem, ze wiadro lepsze... Ale mieszkam za granicą i cena takiego zestawu jest dużo dużo wyzsza niz w Polsce. A za tydzień bede jechał samochodem na urlop, i przywioze z Polski caly zestaw i mam nadzieje ze bedzie lepiej :) dziekuje za porady! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.