Yogarico Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam Wszystkich. Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem. Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu. W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10) fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG. I tutaj moje zapytanie, czy wielkim błędem będzie dodanie syropu cukrowego z glukozy aby jeszcze trochę podbić fermentację i % w piwie czy jednak doda mi to typowo spyrytusowego posmaku. Drożdże użyte S-33 styl IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Piwo robione 2 dni temu i mówisz, że fermentacja stanęła???Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogarico Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 2 minuty temu, Wuuu napisał: Piwo robione 2 dni temu i mówisz, że fermentacja stanęła??? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Spadło BLG o połowę i praktycznie żadnych oznak względem rurki fermentacyjnej nie ma, bulknie z 2 razy dziennie dodatkowo oczywiśćie będę sprawdzał blg, jednak martwię się o % PIWA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Z całym szacunkiem, mówisz o kilkuletniej praktyce, a martwisz się o stopień odfermentowania po 2 dniach...Bulkanie rurki tez nie jest żadnym wyznacznikiem. Daj piwu fermentować minimum 14 dni i wtedy sprawdź baling. Jeśli nie bedzie się zmieniał przez 2 dni z rzedu, wtedy możesz mówić o końcu fermentacji czy jej zatrzymaniu.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Po kilku latach ważenia można oczekiwać, że sypnięcie słodów na czuja zapewni pożądaną gęstość brzeczki. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogarico Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 1 minutę temu, ogoun napisał: Po kilku latach ważenia można oczekiwać, że sypnięcie słodów na czuja zapewni pożądaną gęstość brzeczki. W którym miejscu doczytałeś że sypałem na czuja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 19 minut temu, Yogarico napisał: Witam Wszystkich. Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem. Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu. W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10) fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG. I tutaj moje zapytanie, czy wielkim błędem będzie dodanie syropu cukrowego z glukozy aby jeszcze trochę podbić fermentację i % w piwie czy jednak doda mi to typowo spyrytusowego posmaku. Drożdże użyte S-33 styl IPA Myślę że tu tkwi błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jak robisz piwo to po zrobieniu możesz obliczyć wydajność wysładzania jaką osiągnąłeś (np. przy pomocy brewnessa) i przy kolejnym piwie jak układasz recepturę to wiesz już jaką wydajność założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 5 godzin temu, Yogarico napisał: Witam Wszystkich. Zwracam się pewnie dla wielu z błahym zapytaniem. Mianowicie w kilkuletniej pasji ważenia piwa nie posiadłem jeszcze umiejętności porządnego wysładzania co za tym idzie zwykle brakuje kilku BLG do oczekiwanego poziomu. W piwku robionym 2 dni temu po filtracji (Blg 10) fermentacja w temp 19.5 stopnia praktycznie stanęła na poziomie 5 BLG. Serio, grzebiesz w piwie po dwóch dniach od zadania drożdży ? I to po kilku latach warzenia ? Ja tak miałem w przypadku pierwszej, czy drugiej warki, po 10 zrezygnowałem z bulkadełka, teraz wcześniej, niż po 14dniach do fermentora nie zaglądają pomiar BLG robię podczas rozlewu. stach 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 1 godzinę temu, fotohobby napisał: Ja tak miałem w przypadku pierwszej, czy drugiej warki, po 10 zrezygnowałem z bulkadełka, teraz wcześniej, niż po 14dniach do fermentora nie zaglądają pomiar BLG robię podczas rozlewu. Z "bulkadełka" bym nie rezygnował jak ma się szczelną pokrywę...zbierałem truskawki ze ścian i sufitu :)... choć jak sie zapcha to efekt będzie podobny. 10-14 dni powinno być przykazaniem przy górnej fermentacji, by nie dotykać, grzebać i dmuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 1 minutę temu, Radi_wroc napisał: Z "bulkadełka" bym nie rezygnował jak ma się szczelną pokrywę...zbierałem truskawki ze ścian i sufitu :)... choć jak sie zapcha to efekt będzie podobny. 10-14 dni powinno być przykazaniem przy górnej fermentacji, by nie dotykać, grzebać i dmuchać Wystarczy nie domykać całości - muszki się nie dostaną, a gaz ma gdzie uchodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Fakt, ale lepiej posprzątać czasem z pokrywy, niż z podłogi lub półek jak zachce sie wyjść drożdżakom na spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się