tezapl Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam 16 stycznia zrobiłem piwo z zacieraniem dzisiaj jest 27 styczeń czyli 11 dnia zlałem na cichą i dodałem chmiel blg początkowe 12, dzisiaj zmierzone między 2-1 blg piwo przez te 11 dni nie bulgotało, tylko troszeczkę przez kilka pierwszych godzin, później była tylko piana i opadła po ok 7-8 dniach Pytanie nr 1: czy bez bulgotania przy fermentacji burzliwej jest wszystko ok ? czy coś poszło nie tak? Dzisiaj - 11 dnia - przy blg 1-2 bulgocze sobie pomału na cichej Pytanie nr 2: czy to prawidłowe, że teraz bulgocze ? Pytanie nr 3: czy piwo nie powinno być bardziej klarowne ? zapach i smak w porządku według mnie Receptura z beersmith a ilosc wody z PPPP.xls słój ma 16 litrów więc wyjdzie może 10 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 1. Ok 2. Jeśli przeniosłeś do cieplejszego to tak. Jeśli nie, to też tlen uwalniający się z chmielu może spowodować trochę bulgotania. Ewentualnie niedofermentowało na burzliwej i teraz jeszcze coś dojada, bo ogólnie mogłeś przelać na cichą trochę później (albo wcale). 3. Jeszcze się sklaruje. Jak dodałeś chmiel na zimno to nie dziwne, że zmętniało. tezapl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Możesz schłodzić na ostatni dzień-dwa, wtedy trochę się sklaruje (cold crash). tezapl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek557 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Co to za program co wrzuciłeś screen-y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tezapl Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 BeerSmith 2 - fajny program ale nie umiem ustawić tam pojemności garnka 17l bo mi pokazuje - dolać do wysładzania -1.70 litra więc poszukałem innego: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 3_6.xlsx (tutaj z forum piwo org) i on fajnie pokazuje ile wody należy dolać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi