Jump to content

Pierwsze piwo - zlanie na cichą


Recommended Posts

Witam

16 stycznia zrobiłem piwo z zacieraniem
dzisiaj jest 27 styczeń czyli 11 dnia zlałem na cichą i dodałem chmiel

blg początkowe 12, dzisiaj zmierzone między 2-1 blg

 

piwo przez te 11 dni nie bulgotało, tylko troszeczkę przez kilka pierwszych godzin,

później była tylko piana i opadła po ok 7-8 dniach

 

Pytanie nr 1: czy bez bulgotania przy fermentacji burzliwej jest wszystko ok ?

czy coś poszło nie tak?

 

Dzisiaj - 11 dnia - przy blg 1-2 bulgocze sobie pomału na cichej

 

Pytanie nr 2: czy to prawidłowe, że teraz bulgocze ?

 

Pytanie nr 3: czy piwo nie powinno być bardziej klarowne ?

zapach i smak w porządku według mnie

 

 

Receptura z beersmith

a ilosc wody z PPPP.xls

 

słój ma 16 litrów więc wyjdzie może 10 litrów

cicha.jpg

aipa1.png

aipa2.png

Link to comment
Share on other sites

1. Ok

2. Jeśli przeniosłeś do cieplejszego to tak. Jeśli nie, to też tlen uwalniający się z chmielu może spowodować trochę bulgotania. Ewentualnie niedofermentowało na burzliwej i teraz jeszcze coś dojada, bo ogólnie mogłeś przelać na cichą trochę później (albo wcale).

3. Jeszcze się sklaruje. Jak dodałeś chmiel na zimno to nie dziwne, że zmętniało. 

Link to comment
Share on other sites

BeerSmith 2 - fajny program ale nie umiem ustawić tam pojemności garnka 17l bo mi pokazuje - dolać do wysładzania -1.70 litra

 

więc poszukałem innego: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki - ver 3_6.xlsx

(tutaj z forum piwo org) i on fajnie pokazuje ile wody należy dolać :)

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.