Eprom Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam, wczoraj zlałem brzeczkę do fermatora i dzisiaj zauważyłem strasznie burzliwą fermentację, co 5 sekund bulgocze, czy tak ma być, poprzednie piwko bulgotało raz na 15 sekund. Podaje kawałek nagrania z tej fermentacji. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Burzliwa to burzliwa, co chcesz. Jest w porządku. Możesz tylko sprawdzić, czy temperatura nie jest za wysoka (im wyższa tym fermentacja szybsza, ale zazwyczaj i estrów, wyższych alkoholi jest więcej).Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Jeśli to początek fermentacji i temperatura jest okej to jest w porządku, mój brewkit też tak na początku fermentował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Nie polecałbym mierzenia częstotliwości bulkania. Drożdże to organizmy niewykształcone - nie czytają instrukcji, ile dwutlenku węgla mają dokładnie naprodukować. Zresztą i tak nie potrafiłyby tego przeliczyć na czas, co jaki rurka powinna wydać z siebie odgłos. Raz będzie bulkało rzadko, raz często, a raz wcale - bo źle zamknąłeś pokrywę. A intensywność i jakość fermentacji zależy głównie od temperatury. Upewnij się, że jest właściwa (na początku w dolnym zakresie widełek, na końcu w górnym). Edytowane 3 Lutego 2020 przez Czeslaw Muchor i vmario 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Miałem warki wydające nieprzerwany bulgot, a także takie które słabo i rzadko bulgotały. Zwykle im więcej drożdży (jak użycie gęstwy drożdżowej po poprzednim piwie) i szybsza fermentacja tym szybciej i mocniej bulgocze w rurce, ale np. wspomniana nieszczelna pokrywa eliminuje prawie cały bulgot. Jak temperatura piwa i otoczenia jest w porządku to po prostu "tak ma być" z bulgotaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eprom Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Temperatura brzeczka wynosi 23C, natomiast otoczenia 20, czyli brzeczka podczas fermentacji rozumiem, że się grzeje? jak schłodzę pomieszczenie to rozumiem, że i brzeczka trochę ochłonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Te 23 stopnie to może być dość wysoko, i drożdże w tej temperaturze mogą Ci naprodukować różnych "kwiatków" (czyli właśnie tych aromatów od bardziej skomplikowanych związków organicznych). To już może być za późno, ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18 stopni, a potem (tak jak wyżej wspomniał jeden z kolegów) stopniowo podnoś temperaturę do tych 20-21 stopni. I nie martw się, pierwsze piwa smakują zawsze, prawie niezależnie od ich rzeczywistej jakości.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Muchor napisał: ale schłódź tak, aby temperatura brzeczki była około 17-18 Teraz raczej już bym nie obniżał, a na pewno nie tak drastycznie. Raczej starałbym się utrzymać w miarę stałą temperaturę podnosząc nieco, kiedy drożdże skończą. A na przyszłość postępuj właśnie jak powyżej pisano. ps. a jak chcesz zobaczyć naprawdę strasznie burzliwą polecam drożdże turbo do bimbru Edytowane 3 Lutego 2020 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Fermentacja fermentacji nierówna: a drożdże były safale s-04, natomiast piwa na drożdżach winiarskich czy rumowych spokojniutkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się