NoDy Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Witam, nazywam się Michał i postanowiłem robić piwo moja warka stoi na burzliwej 10 dni i jej BLG wynosi 5-5,5. Pytanie brzmi czy zlewać na cichą? i w jaki sposób ponieważ drożdże użyte do fermentacji są górne i ich postać jest strasznie "drobna" w warce. Dodam że warki wyszło mi ~~16L czyli troszkę za mało. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Nie zlewać. Jeśli chcesz coś więcej, opisz zasyp, zacieranie, ile i jakich drożdży zadałeś, w jakich temperaturach piwo stoi. To takie minimum informacji na dzień dobry, żeby sensownie rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Ja też mam na imię Michał i też robię piwo... A tak na poważnie , to jak chcesz konkretną odpowiedź to zadaj konkretne, a zarazem bardziej szczegółowe pytanie (dające punk wyjścia)jak radzi @zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Pale Ale 3,2kg Monachijski 0,6kg Karmelowy 0,2kg Zacieranie w temp 70-72C, drożdże Mauribrew Ale 12.5g, piwo stoi w temp 20C. Początkowe BLG około 14, po 10dniach jest 5-5,5. Co robić dalej? podnieść temperaturę? przelać na cicha? rozlać? Piwo w smaku ok, aromat też ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 OK. Zacierałeś wysoko - czyli obstawiam, że mogło już przefermentować, wszystko. Tych drożdży nie znam w ogóle, ale na wszelki wypadek podniósłbym T na kilka dni i po łącznie 14 dniach zmierzył BLG. Według wątku im poświęconego dobrze będzie schłodzić na dwa-trzy dni przed rozlaniem do ok.4-5°C żeby drożdże osiadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Ja bym potrzymał jeszcze parę dni w tych warunkach, jeżeli odfermentowanie się nie zmieni (a pewnie nie, bo zacieranie na słodko) - schłodzić (drożdże powinny opaść) i rozlewać. Nie ma potrzeby przelewania na cichą, możesz dla wygody przelać po coldcrashu bezpośrednio przed rozlewem do innego pojemnika i dodać surowiec do refermentacji. edit: o, chyba zdublowałem @zasada... Edytowane 7 Lutego 2020 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Dzięki panowie!! potrzymam warke w temp 23-25 przez weekend, potem do garazu na tydzień i rozlewam do butelek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Bedzie dosyc slodkie piwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoDy Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Próbowałem przy mierzeniu BLG, nie wyszło słodkie raczej goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się