zegancio Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 Dostałem od kolegi saszetkę grzybków OYL-210 z Omegi Yeast. Z racji że będą to moje pierwsze piwa na dzikusach mam kilka wątpliwości co do ich użycia. Rozumiem że starter robię taki sam tylko kręcić go dłużej niż powszechnie używane drożdże. Fermentacja przebiega dłużej, wolniej i często blg schodzi do 0 a nawet niżej więc nie spieszyć się z rozlewem. Czy chmielenie na "cichej" ma sens, jeśli tak to kiedy ? Planuje uwarzyć dwie warki po 12l każda, jedna z dodatkiem płatków, druga z większą ilością karmeli. Napiszcie czy coś pominąłem czy warto coś zmienić,dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 Jeśli robisz fermentację 100% bret,jakieś cukry resztkowe pozostaną,raczej do zera nie zejdzie(uwzględnij w recepturze płatki jęczmienne). Fermentacja burzliwa trwa dłużej,z reguły ok miesiąca.Chmielenie na zimno,tyle dni przed rozlewem ile planujesz trzymać piwo z chmielem.Poszukaj na YouTube odcinka alchemii o bretach,kawał solidnej wiedzy.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 Poszukaj w necie informacji o tych drożdżach. Polecam poszukać tutaj http://www.milkthefunk.com Z opisu wynika że produkują fajne estry owoców tropikalnych więc jedno wiadro zostawił bym "czyste" żeby sprawdzić co wnoszą same drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 Przeczytaj to i będziesz wszystko wiedział: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-brettanomyces/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-fermentacja/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-problemy/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegancio Posted February 16, 2020 Author Share Posted February 16, 2020 Chłopaki dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now