Jump to content

Pierwsza IPA na brettach


Recommended Posts

Dostałem od kolegi saszetkę grzybków OYL-210 z Omegi Yeast. Z racji że będą to moje pierwsze piwa na dzikusach mam kilka wątpliwości co do ich użycia.

 

Rozumiem że starter robię taki sam tylko kręcić go dłużej niż powszechnie używane drożdże.

 

Fermentacja przebiega dłużej, wolniej i często blg schodzi do 0 a nawet niżej więc nie spieszyć się z rozlewem.

 

Czy chmielenie na "cichej" ma sens, jeśli tak to kiedy ?

 

Planuje uwarzyć dwie warki po 12l każda, jedna z dodatkiem płatków, druga z większą ilością karmeli.

 

Napiszcie czy coś pominąłem czy warto coś zmienić,dodać.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli robisz fermentację 100% bret,jakieś cukry resztkowe pozostaną,raczej do zera nie zejdzie(uwzględnij w recepturze płatki jęczmienne).
Fermentacja burzliwa trwa dłużej,z reguły ok miesiąca.
Chmielenie na zimno,tyle dni przed rozlewem ile planujesz trzymać piwo z chmielem.
Poszukaj na YouTube odcinka alchemii o bretach,kawał solidnej wiedzy.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.