Jump to content

Pierwsze sadzenie chmielu

buatss

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zastanawiałem się czy by aby nie umieścić tematu w dziale przeznaczonym surowcom, lecz ze względu na swoje początki z piwowarstwem pozwolę sobie zamieścić tutaj.

Na swoim koncie mam już kilka pierwszych warek górnej fermentacji z procesem zacierania ziarna. Wszystkie warzyłem po kolei jedynie ze słodu pilzneńskiego,  granulatu chmielu marynki oraz lubelskiego w połączeniu z drożdżami SAFALE-S04. W tym roku na jesień chciałbym uwarzyć tym razem piwa w stylu american/india pale ale, jednakże tym razem z użyciem własnego chmielu w postaci szyszek, a jedynie zakupując słód wraz z drożdżami.

W związku ze zbliżającą się wiosną postanowiłem się nieco zainteresować uprawą chmielu i mam co do tego kilka pytań:

• Czy warto w ogóle uprawiać swój chmiel?
  • Jakie chmiele warto by wziąć pod lupę myśląc o stylach APA i IPA?
  • Które z tych chmieli byłyby w stanie rosnąć w polskim klimacie zasadzone w ogródku?
  • Z jakich sklepów ewentualnie polecacie zakupić sadzonki/nasiona oraz które z nich byłoby lepsze?

Dziękuję z góry za możliwe odpowiedzi.

Cześć.

1. Warto, o ile ma się odrobinę czasu żeby się temu poświęcić.

Warto poczytać :    Metodyka integrowanej ochrony chmielu, IUNG, Urszula Skomra.

2. Szyszki, które będą z chmieli rosnących u nas w kraju na bank będą się różnić od tych z US, pytanie co chcesz osiągnąć.

3. Cascade sprawdza się bez problemu, Talizman też

4. Część nieodpłatnie można pozyskać z IHAR https://tiny.pl/t6vp7

Edited by Joosto