Jump to content

Pierwsze sadzenie chmielu


buatss

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zastanawiałem się czy by aby nie umieścić tematu w dziale przeznaczonym surowcom, lecz ze względu na swoje początki z piwowarstwem pozwolę sobie zamieścić tutaj.

 

Na swoim koncie mam już kilka pierwszych warek górnej fermentacji z procesem zacierania ziarna. Wszystkie warzyłem po kolei jedynie ze słodu pilzneńskiego,  granulatu chmielu marynki oraz lubelskiego w połączeniu z drożdżami SAFALE-S04. W tym roku na jesień chciałbym uwarzyć tym razem piwa w stylu american/india pale ale, jednakże tym razem z użyciem własnego chmielu w postaci szyszek, a jedynie zakupując słód wraz z drożdżami.

 

W związku ze zbliżającą się wiosną postanowiłem się nieco zainteresować uprawą chmielu i mam co do tego kilka pytań:

  • Czy warto w ogóle uprawiać swój chmiel?
  • Jakie chmiele warto by wziąć pod lupę myśląc o stylach APA i IPA?
  • Które z tych chmieli byłyby w stanie rosnąć w polskim klimacie zasadzone w ogródku?
  • Z jakich sklepów ewentualnie polecacie zakupić sadzonki/nasiona oraz które z nich byłoby lepsze?

 

Dziękuję z góry za możliwe odpowiedzi.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

1. Warto, o ile ma się odrobinę czasu żeby się temu poświęcić.

 Warto poczytać :    Metodyka integrowanej ochrony chmielu, IUNG, Urszula Skomra.

2. Szyszki, które będą z chmieli rosnących u nas w kraju na bank będą się różnić od tych z US, pytanie co chcesz osiągnąć.

3. Cascade sprawdza się bez problemu, Talizman też

4. Część nieodpłatnie można pozyskać z IHAR https://tiny.pl/t6vp7

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.