buatss Posted February 18, 2020 Share Posted February 18, 2020 Witam wszystkich. Zastanawiałem się czy by aby nie umieścić tematu w dziale przeznaczonym surowcom, lecz ze względu na swoje początki z piwowarstwem pozwolę sobie zamieścić tutaj. Na swoim koncie mam już kilka pierwszych warek górnej fermentacji z procesem zacierania ziarna. Wszystkie warzyłem po kolei jedynie ze słodu pilzneńskiego, granulatu chmielu marynki oraz lubelskiego w połączeniu z drożdżami SAFALE-S04. W tym roku na jesień chciałbym uwarzyć tym razem piwa w stylu american/india pale ale, jednakże tym razem z użyciem własnego chmielu w postaci szyszek, a jedynie zakupując słód wraz z drożdżami. W związku ze zbliżającą się wiosną postanowiłem się nieco zainteresować uprawą chmielu i mam co do tego kilka pytań: Czy warto w ogóle uprawiać swój chmiel? Jakie chmiele warto by wziąć pod lupę myśląc o stylach APA i IPA? Które z tych chmieli byłyby w stanie rosnąć w polskim klimacie zasadzone w ogródku? Z jakich sklepów ewentualnie polecacie zakupić sadzonki/nasiona oraz które z nich byłoby lepsze? Dziękuję z góry za możliwe odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted February 19, 2020 Share Posted February 19, 2020 (edited) Cześć. 1. Warto, o ile ma się odrobinę czasu żeby się temu poświęcić. Warto poczytać : Metodyka integrowanej ochrony chmielu, IUNG, Urszula Skomra. 2. Szyszki, które będą z chmieli rosnących u nas w kraju na bank będą się różnić od tych z US, pytanie co chcesz osiągnąć. 3. Cascade sprawdza się bez problemu, Talizman też 4. Część nieodpłatnie można pozyskać z IHAR https://tiny.pl/t6vp7 Edited February 19, 2020 by Joosto Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted February 19, 2020 Share Posted February 19, 2020 https://www.piwo.org/forums/forum/60-uprawa-chmielu/ Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem 4 sadzonek Marynki. W linku powyżej jest sporo do czytania.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts