Dazik Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Witam. Niedawno zabutelkowalem swoje pierwsze z piwo brewkita "georgie lager" . Burzliwa fermentacja trwala 2 tygodnie w temp ok 22 stopni, i po tym czasie ktos na forum mi doradzil zlac to jeszcze na tydzien na cicha, poniewaz jeszcze bylo widac pecherze gazu idace od dna. Na cichej miala ok 20 stopni. Przelalem do nastepnego wiadra do rozlewu dodajac 140g cukru na 22l piwa. Piwo butelkowalem ok 4 lutego do tej pory ma bardzo malo gazu, praktycznie wcale oraz ma dziwny jablkowy posmak idzie jakos jeszcze nagazowac te piwo? I skad moze byc ten jabklowy posmak? Na dnie butelek do tej pory nie bylo zadnego osadu, dopiero dzis zauwazylem w kilku butelkach delikatne slady osadu. I na dodatek piwo jest moim zdaniem slabe, na pewno ma mniej niz 4%. Bledy jakie popelnilem (1 piwo w zyciu) 1. Zamiast 20.5 l brzeczki, dolalem za duzo wody i wyszlo ok 22l 2. Po zabutelkowaniu piwa przechowywalem je ok 1 tygodnia w pomieszczeniu w ktorym bylo ok 15 stopni, dopiero od ok 1.5 tygodnia trzymam w temp ok 23-25 stopni i codziennie potrzasam butelkami Czy ta niska temperatura mogla zaszkodzic i piwo przez to sie ma ciezko nagazowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) dziwny jabłkowy posmak - zbyt wysoka temperatura fermentacji i dodatek cukru zamiast ekstraktu słodowego nagazowanie - za krótko trzymasz w temperaturze pokojowej, im niższa temperatura tym refermentacja zachodzi wolniej. Ewentualnie mogłeś dodać za mało surowca do refermentacji Edytowane 20 Lutego 2020 przez wizi Dazik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Wlasnie ta temperatura mnie zmylila w instrukcji bylo 18-25 stopni... Dopiero na forum sie dowiedzialem ze jest za wysoka, ale bylo juz za pozno Edytowane 20 Lutego 2020 przez Dazik Btw. Jaka jest najlepsza temperatura do nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, wizi napisał: dziwny jabłkowy posmak - zbyt wysoka temperatura fermentacji i dodatek cukru zamiast ekstraktu słodowego EDIT: Nieważne, źle przeczytałem. @Dazik Posmak o którym mówisz to zapewne estry od zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Ewentualnie aldehyd octowy od kiepskiej kondycji drożdży. A żeby wiedzieć ile piwo ma alkoholu to trzeba mierzyć ekstrakt początkowy i końcowy. To jest absolutna podstawa. Co do nagazowania to pewnie jeszcze się nagazuje, daj mu trochę czasu w temperaturze pokojowej. Edytowane 20 Lutego 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Co ma na celu potrząsanie butelkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Generalnie jak masz aldehyd octowy albo diacetyl, a drożdże już opadły w butelce i piwo jest klarowne, to mogą nie chcieć posprzątać po sobie (nie mają kontaktu z piwem bo są sklapnięte na dole butelki). Ja w takich wypadkach potrząsam butelkami (raz, nie codziennie). Nie wiem czy to coś rzeczywiście daje, ale raczej nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Przecież wszystkie i tak nie opadną, nawet w klarownym piwie będą pływać drożdże. Dzięki mikrofiltracji da się uzyskać wolną od drożdży ciecz. Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się