Cinq58 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć, mam za sobą już kilka warek, ale większość z przepisów - nadal postrzegam siebie jako początkujący. Teraz chcę uwarzyć samemu Wheat IPA (25l) na chmielach Citra, Mosaic, Amarillo i Lomik. Surowce do zacierania mam takie jak tu: słód pilzneński 2,5 kg, słód pszeniczny 2,5 kg, płatki owsiane 0,5 kg, słód wiedeński 0,5 kg, słód enzymatyczny 0,25 kg, płatki pszenne 0,2 kg Zaplanowałem chmielenie tak: Lomik 25g na 60 min Lomik 25g na 30 min Mosaic 10g na 30min Amarillo 10g na 30min Mosaic 15g na 10min Amarillo 15g na 10min Citra 25g na 10min Amarillo 10g na 0min na zimno: Mosaic 25g Amarillo 25g Citra 25g Jak to widzicie? Czy to ma sens? Może znacie jakieś dobre źródła wiedzy o chmieleniu? Jeśli chodzi o chmielenie to jestem raczej zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć. Myślę że z Lomika na goryczkę możesz zrezygnować. Chyba że po prostu potrzebujesz go zużyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 1 godzinę temu, Cinq58 napisał: Cześć, mam za sobą już kilka warek, ale większość z przepisów - nadal postrzegam siebie jako początkujący. Teraz chcę uwarzyć samemu Wheat IPA (25l) na chmielach Citra, Mosaic, Amarillo i Lomik. Surowce do zacierania mam takie jak tu: słód pilzneński 2,5 kg, słód pszeniczny 2,5 kg, płatki owsiane 0,5 kg, słód wiedeński 0,5 kg, słód enzymatyczny 0,25 kg, płatki pszenne 0,2 kg Zaplanowałem chmielenie tak: Lomik 25g na 60 min Lomik 25g na 30 min Mosaic 10g na 30min Amarillo 10g na 30min Mosaic 15g na 10min Amarillo 15g na 10min Citra 25g na 10min Amarillo 10g na 0min na zimno: Mosaic 25g Amarillo 25g Citra 25g Jak to widzicie? Czy to ma sens? Może znacie jakieś dobre źródła wiedzy o chmieleniu? Jeśli chodzi o chmielenie to jestem raczej zielony. Jeśli na goryczkę chcesz użyć Lomika, to dałbym go całego na 60 minut, a pozostałe z 30 minut przesunął na wyłączenie palnika. Jakie drożdże do tego (plus temperatura fermentacji)? O chmieleniu trochę jest na wiki, zdecydowanie więcej na forum, plus literatura, chyba w każdej pozycji jest rozdział o chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinq58 Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 15 godzin temu, punix napisał: Jeśli na goryczkę chcesz użyć Lomika, to dałbym go całego na 60 minut, a pozostałe z 30 minut przesunął na wyłączenie palnika. Jakie drożdże do tego (plus temperatura fermentacji)? O chmieleniu trochę jest na wiki, zdecydowanie więcej na forum, plus literatura, chyba w każdej pozycji jest rozdział o chmieleniu. Ok, dzięki temu będzie z nich więcej aromatu a mniej goryczki? Drożdże FM55, temperatura fermentacji będzie ok 19stC. Masz jakąś literaturę, którą szczególnie polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) 21 minut temu, Cinq58 napisał: Masz jakąś literaturę, którą szczególnie polecasz? Są specjalne wydania BYO na temat chmielu, na temat różnych IPA. Pytanie jak u Ciebie z angielskim. Jak średnio to dasz radę. Jeśli słabo, pozostaje czekać na How to brew po polsku. Edytowane 25 Lutego 2020 przez zasada anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się