Esiu Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Edited February 26, 2020 by Esiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) 51 minut temu, Esiu napisał: Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Już nic z tym raczej nie zrobisz. Nauka na przyszłość. Piwo nie do wylania, nie będzie po prostu czystego profilu, będą najprawdopodobniej wyczuwalne estry (kwiatki, owoce, itp). Co to za drożdże i jakie miały warunki? Co to za piwo (jakie blg)? Edited February 26, 2020 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esiu Posted February 26, 2020 Author Share Posted February 26, 2020 Piwo polski lager drożdże Fermentis Saflager Lager W-34/70 blg początkowe 12 starałem się utrzymać temperaturę maks do 10 stopni celcjusza miałem w lodówce styropianowej własnej roboty ale temperatura podskoczyła i do około 16 18 stopni Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Nie przesadzaj, da się wypić. :-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Jeszcze pytanie w którym momencie temperatura tak podskoczyła i na jak długo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esiu Posted February 26, 2020 Author Share Posted February 26, 2020 W 3 dniu fermentacji tak podskoczyła zorientowałem się dopiero po nocy i jak najszybciej ja zbiłem spowrotem ale wydaje mi się że już było za późno bo drożdże zaczęły wariować Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 No to faktycznie trochę za wcześnie, pod koniec burzliwej warto podnieść dla pozbycia się diacetylu; konkursu pewnie tym piwem nie wygrasz, ale pewnie da się wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 Jak już podskoczyła to niepotrzebnie zbijałeś. Co miało naprodukować estrów to już naprodukowało, a teraz ryzykujesz, że Ci niedofermentuje. Czy piwo jest do wylania to kwestia gustu. Ja na przykład zbyt ciepło fermentowanych lagerów nie znoszę, ale może Tobie nie będzie to przeszkadzać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now