Jump to content

Fermentacja


Esiu

Recommended Posts

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Edited by Esiu
Link to comment
Share on other sites

51 minut temu, Esiu napisał:

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Już nic z tym raczej nie zrobisz. Nauka na przyszłość. Piwo nie do wylania, nie będzie po prostu czystego profilu, będą najprawdopodobniej wyczuwalne estry (kwiatki, owoce, itp). Co to za drożdże i jakie miały warunki? Co to za piwo (jakie blg)?

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

Piwo polski lager drożdże Fermentis Saflager Lager W-34/70 blg początkowe 12 starałem się utrzymać temperaturę maks do 10 stopni celcjusza miałem w lodówce styropianowej własnej roboty ale temperatura podskoczyła i do około 16   18 stopni

Link to comment
Share on other sites

Jak już podskoczyła to niepotrzebnie zbijałeś. Co miało naprodukować estrów to już naprodukowało, a teraz ryzykujesz, że Ci niedofermentuje.

 

Czy piwo jest do wylania to kwestia gustu. Ja na przykład zbyt ciepło fermentowanych lagerów nie znoszę, ale może Tobie nie będzie to przeszkadzać.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.