Jump to content

Fermentacja

Esiu

Recommended Posts

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Edited by Esiu

51 minut temu, Esiu napisał:

Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 

Już nic z tym raczej nie zrobisz. Nauka na przyszłość. Piwo nie do wylania, nie będzie po prostu czystego profilu, będą najprawdopodobniej wyczuwalne estry (kwiatki, owoce, itp). Co to za drożdże i jakie miały warunki? Co to za piwo (jakie blg)?

Edited by Jancewicz

Piwo polski lager drożdże Fermentis Saflager Lager W-34/70 blg początkowe 12 starałem się utrzymać temperaturę maks do 10 stopni celcjusza miałem w lodówce styropianowej własnej roboty ale temperatura podskoczyła i do około 16   18 stopni

Jak już podskoczyła to niepotrzebnie zbijałeś. Co miało naprodukować estrów to już naprodukowało, a teraz ryzykujesz, że Ci niedofermentuje.

Czy piwo jest do wylania to kwestia gustu. Ja na przykład zbyt ciepło fermentowanych lagerów nie znoszę, ale może Tobie nie będzie to przeszkadzać.