Esiu Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Esiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) 51 minut temu, Esiu napisał: Witam zrobiłem swoją 3 warkę lagera ale nie dopilnowałem temperatury i drożdże przeszły w górna fermentacje czy to źle i co mogę z tym zrobić bo chyba piwo nie jest do wylania?? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Już nic z tym raczej nie zrobisz. Nauka na przyszłość. Piwo nie do wylania, nie będzie po prostu czystego profilu, będą najprawdopodobniej wyczuwalne estry (kwiatki, owoce, itp). Co to za drożdże i jakie miały warunki? Co to za piwo (jakie blg)? Edytowane 26 Lutego 2020 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esiu Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Piwo polski lager drożdże Fermentis Saflager Lager W-34/70 blg początkowe 12 starałem się utrzymać temperaturę maks do 10 stopni celcjusza miałem w lodówce styropianowej własnej roboty ale temperatura podskoczyła i do około 16 18 stopni Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Nie przesadzaj, da się wypić. :-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Jeszcze pytanie w którym momencie temperatura tak podskoczyła i na jak długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esiu Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 W 3 dniu fermentacji tak podskoczyła zorientowałem się dopiero po nocy i jak najszybciej ja zbiłem spowrotem ale wydaje mi się że już było za późno bo drożdże zaczęły wariować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 No to faktycznie trochę za wcześnie, pod koniec burzliwej warto podnieść dla pozbycia się diacetylu; konkursu pewnie tym piwem nie wygrasz, ale pewnie da się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Jak już podskoczyła to niepotrzebnie zbijałeś. Co miało naprodukować estrów to już naprodukowało, a teraz ryzykujesz, że Ci niedofermentuje. Czy piwo jest do wylania to kwestia gustu. Ja na przykład zbyt ciepło fermentowanych lagerów nie znoszę, ale może Tobie nie będzie to przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się