gorek007 Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 Hej, używał ktoś Whirlfoc'a do wyklarowania piwa po fermentacji cichej? Można go tak użyć czy wystąpi jakiś problem? Co jeżeli przy przelewaniu brzeczki z gara do fermentora przedostaną się resztki osadu z Whirlfloc'em na fermentację burzliwą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Daje się go do gotującej brzeczki żeby się rozpuścił. Myślę że w gotowym piwie się nie rozpuści przez co nie spełni swojej funkcji.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Kiedyś z lenistwa, braku czasu i chęci eksperymentu przelałem brzeczkę bez filtrowania do fermentacji (chmieliny, przełom, whirfloc) Wyklarowało się na "kryształ" , żadnych dziwnych posmaków nie wyczułem w gotowym piwie. Wysłane z mojego porannego Marlboro Gold przy użyciu ust i nosa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Jak wrzucasz go do gotującej się brzęczki to łączy się z tłuszczami i białkami i osiada na dnie. Nawet jeśli zaciągniesz część tych osadów do burzliwej to znowu osiądzie na dnie razem z osadem drożdżowym. W niskiej temperaturze reakcja pewnie nie zajdzie tak samo skutecznie ale wątpię żeby było wielu takich co chcą próbować Bo w niskiej temperaturze jak już się musi to się używa żelatyny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now