gorek007 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Hej, używał ktoś Whirlfoc'a do wyklarowania piwa po fermentacji cichej? Można go tak użyć czy wystąpi jakiś problem? Co jeżeli przy przelewaniu brzeczki z gara do fermentora przedostaną się resztki osadu z Whirlfloc'em na fermentację burzliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Daje się go do gotującej brzeczki żeby się rozpuścił. Myślę że w gotowym piwie się nie rozpuści przez co nie spełni swojej funkcji.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Kiedyś z lenistwa, braku czasu i chęci eksperymentu przelałem brzeczkę bez filtrowania do fermentacji (chmieliny, przełom, whirfloc) Wyklarowało się na "kryształ" , żadnych dziwnych posmaków nie wyczułem w gotowym piwie. Wysłane z mojego porannego Marlboro Gold przy użyciu ust i nosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Jak wrzucasz go do gotującej się brzęczki to łączy się z tłuszczami i białkami i osiada na dnie. Nawet jeśli zaciągniesz część tych osadów do burzliwej to znowu osiądzie na dnie razem z osadem drożdżowym. W niskiej temperaturze reakcja pewnie nie zajdzie tak samo skutecznie ale wątpię żeby było wielu takich co chcą próbować Bo w niskiej temperaturze jak już się musi to się używa żelatyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się