Skocz do zawartości

Whirlfloc na cichą


Rekomendowane odpowiedzi

Hej, używał ktoś Whirlfoc'a do wyklarowania piwa po fermentacji cichej? Można go tak użyć czy wystąpi jakiś problem?

Co jeżeli przy przelewaniu brzeczki z gara do fermentora przedostaną się resztki osadu z Whirlfloc'em na fermentację burzliwą?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś z lenistwa, braku czasu i chęci eksperymentu przelałem brzeczkę bez filtrowania do fermentacji (chmieliny, przełom, whirfloc) Wyklarowało się na "kryształ" :), żadnych dziwnych posmaków nie wyczułem w gotowym piwie.

 

Wysłane z mojego porannego Marlboro Gold przy użyciu ust i nosa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wrzucasz go do gotującej się brzęczki to łączy się z tłuszczami i białkami i osiada na dnie. Nawet jeśli zaciągniesz część tych osadów do burzliwej to znowu osiądzie na dnie razem z osadem drożdżowym.

W niskiej temperaturze reakcja pewnie nie zajdzie tak samo skutecznie ale wątpię żeby było wielu takich co chcą próbować

Bo w niskiej temperaturze jak już się musi to się używa żelatyny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.