Skocz do zawartości

White IPA - prośba o ocenę receptury


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Proszę o ocenę mojej receptury dla White IPA. Warka 15l (limitowany jestem garnkiem 25l, no chyba że ktoś mi zaproponuje podwójne zacieranie to wtedy nawet Imperial White IPA mogła by być ;) ). A wiec po kolei:

Zasyp-
Pilzneński 2kg
Pszeniczny 1kg

Pszenica prażona 0.5kg

Płatki pszenne 1kg
Carmel Pils 0.25kg

Chmielenie-
Chinook 11% - 30g 60';
Lemon drop 4.6% + Cascade 7.1% po 20g na 10';
Lemon drop + Cascade po 20g na 5';
Lemon drop + Cascade po 20g na flameout;
Lemon drop + Cascade po 40g na cichą na 4 dni.

Zacieranie-
68°C 60' / 76°C 10'

Dodatki-
Suszona skórka cytryny 20g + kolendra 20g na 10';
Dwie garści łuski ryżowej do zacierania; whirfloc T pół tabletki na 10';
gips 10g razem z płatkami i ziarnami pszenicy już do kleikowania.

Myślałem nad zastąpieniem pszenicy prażonej płatkami lub odwrotnie a podczas chmielenia nad przesunięciem dawki chmielu z 10' na wcześniejsze 20', kolejnej dawki z 5' na 10' a także nad wyrzuceniem skórek w niebyt. Fermentować zamierzam gęstwą US-05; myślałem jeszcze nad FM23 ale w TB nie mają, może w takim razie FM20? Które dałyby lepszy efekt?

Co uważacie?

 

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem: pszenica prażona odpada jak ma być White , chyba że rzeczywiście chodziło Ci o niesłodowaną, whirlfloc niepotrzebny, no i pierwszą przerwę zrobiłbym w 2-3 stopnie niższej temperaturze. Do White IPA wybierz drożdże do Witbiera, nie US-05. FM23 nie używałem, FM20 dla mnie ok. Reszta wygląda w porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, anatom napisał:

Prażona pszenica? Może chodzi o niesłodowaną bo wyjdzie black ipa i to ze sporą palonością. 

Jak ma wyjsc black ipa z prażonej pszenicy o barwie 5 EBC?

 

Teraz, PaniczDoBrewdziej napisał:

Moim zdaniem: pszenica prażona odpada jak ma być White

Jak wyżej.

 

Chyba pomyliliście prażoną pszenicę z paloną. Polecam wujka Google.

 

Co do przepisu to ok, oprócz drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, torrified wheat wykreślona, zamiast tego dodatkowe pół kilo płatków pszenicznych.
 

3 godziny temu, wizi napisał:

Co do przepisu to ok, oprócz drożdży.

Masz na myśli US-05, FM20 czy FM23? CO w takim razie proponujesz?

I co z chmieleniem?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, wizi napisał:

Jak ma wyjsc black ipa z prażonej pszenicy o barwie 5 EBC?

Takiej nie spotkałem. Natomiast wiem że bywają takie które mają 1400 EBC. Skąd ja man wiedzieć która autor miał na myśli? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, anatom napisał:

Takiej nie spotkałem. Natomiast wiem że bywają takie które mają 1400 EBC. Skąd ja man wiedzieć która autor miał na myśli? 

Prażona a palona to 2 różne surowce:

https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html

https://twojbrowar.pl/pl/specjalne/762-palone-ziarna-pszenicy.html

Choć przyznam, że na początku też mi się myliły :-)

 

7 godzin temu, Igorrodz napisał:

Masz na myśli US-05, FM20 czy FM23? CO w takim razie proponujesz?

I co z chmieleniem?

Miałem na myśli us-05, nie nadają się, bo to neutralny szczep. Do White IPA powinieneś użyć drożdży do Witbiera. FM23 powinny się dobrze sprawdzić. Chmielenie jest OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, wizi napisał:

Prażona a palona to 2 różne surowce:

https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html

https://twojbrowar.pl/pl/specjalne/762-palone-ziarna-pszenicy.html

Choć przyznam, że na początku też mi się myliły ?

Myślałem że w recepturze jest prażona pszenica w takim rozumieniu jak z oferty Viking Malt która ma 1000ebc i jest tym co Ty nazywasz palona https://browamator.pl/prazone-ziarna-pszenicy-dmg-strzegom-1-kg,3,1,2736

Jest trochę zamieszania bo mamy prażona pszenica w sensie torrified wheat, prażona pszenica w sensie palona jak z Vikinga i po prostu palona. 

Hasło torrified wheat już mi więcej mówi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.03.2020 o 19:42, wizi napisał:

Miałem na myśli us-05, nie nadają się, bo to neutralny szczep.

A co, jeśli zamiast drożdży belgijskich dodam neutralne? Będę miał wtedy po prostu amerykańskie IPA, nieprawdaż?

 

 

W dniu 7.03.2020 o 19:42, wizi napisał:

Do White IPA powinieneś użyć drożdży do Witbiera. FM23 powinny się dobrze sprawdzić.

Właśnie nie wiem, czy nie lepiej FM20, spójrz na to: 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Igorrodz napisał:

A co, jeśli zamiast drożdży belgijskich dodam neutralne? Będę miał wtedy po prostu amerykańskie IPA, nieprawdaż?

Bardziej pszeniczną IPA z dodatkami ?

7 godzin temu, Igorrodz napisał:

Właśnie nie wiem, czy nie lepiej FM20, spójrz na to: 

Przeczytałem. Mnie to bardziej przekonuje do FM23 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.03.2020 o 20:53, wizi napisał:

Przeczytałem. Mnie to bardziej przekonuje do FM23 ?

A czy drożdże suche też sie nadadzą? Safale T-58 bądź S-33 albo nawet Gozdawa Belgian Fruit & Spicy?

(edit) Co się dzieje? Drożdże FM praktycznie wszędzie niedostępne lub słabo dostępne, FM23 to już w ogóle nigdzie nie widzę... ?

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.