n0n1ck Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 (edited) Cześć, zacierałem na lenia w temperaturze 68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo. Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było. Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu... Edited March 11, 2020 by n0n1ck Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 12 minut temu, n0n1ck napisał: Cześć, zacierałem na lenia w temperaturze 68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo. Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było. Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje Czym mierzysz odfermentowanie? Na przyszłość - na takie piwo 2 paczki suchych, albo najlepiej gęstwa i dłuższa fermentacja. Te 16° to temperatura podczas całej fermentacji? Plus - po co przelewałeś na cichą, skoro sam uważasz, że jeszcze nie dofermentowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 11 minut temu, n0n1ck napisał: 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę O jedną za mało. 12 minut temu, n0n1ck napisał: ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. To jest efekt zadania zbyt małej liczby drożdży 13 minut temu, n0n1ck napisał: sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą Za wcześnie przelałeś na cichą. Piwo nie będzie miało jak dokończy fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 (edited) No ludzie... Skąd u Was taki pogląd na fermentację? Dzielicie ją na burzliwą i cichą, przy czym burzliwa musi koniecznie trwać 14 dni i nieważne, co się dzieje. To w jakichś książkach było powielane czy jak? Jak można przelać piwo znad drożdży przy 11 blg? Przecież to jest ekstremalnie nielogiczne. To co ma przefermentować resztę, jeśli nie drożdże? Ponadto, tak jak koledzy piszą, piwa ok. 16-17 blg i powyżej powinno się raczej bez wyjątków robić na gęstwie. Jedna saszetka suchych to zazwyczaj underpitching przy wyższych ekstraktach początkowych. Edited March 12, 2020 by Czeslaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 15 godzin temu, n0n1ck napisał: Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu... No Panie, to zmienia postać rzeczy. W takim razie zeszło Ci do jakiś 5,5P odfermentowanie ponad 70% więc chyba ok. Tak czy inaczej dwie rzeczy: 1. Nie zlewaj za wcześnie piwa na cichą (lub wcale). Tutaj myślę że US05 do tych 4,5P by dojechały. 2. Nie ma się co ciszyć z tego że piwo przefermentowało na 1 saszetce bo fermentacja ruszyła dopiero po 3 dniach. Piwo może i będzie dobre ale jeśli chcesz robić lepsze to trzymaj się zaleceń także do ilości drożdży w zależności od ekstraktu i litrażu brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
n0n1ck Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 Dziękuje wszystkim za rady, następnym razem je zastosuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now