Jump to content

Słabe odfermentowanie po burzliwej, IIPA


Recommended Posts

Cześć,

zacierałem na lenia w temperaturze  68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo.

Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było.

 

Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje :)

 

Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu...

 

 

 

Edited by n0n1ck
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, n0n1ck napisał:

Cześć,

zacierałem na lenia w temperaturze  68°C, wyszło około 20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę wcześniej uwodnionych US-05 (raczej za mało) do napowietrzonej jak zawsze brzeczki, ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. po 14 dniach od ruszenia sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Gęstwy wyszło dość sporo.

Mam w domu jeszcze jedną paczkę US-05. Kiedyś miałem podobnie zrobione piwo o ekstrakcie 18.5BLG i takich problemów nie było.

 

Mógłbym prosić o jakieś porady co dalej ? Z góry dziękuje :)

 

 

 

 

Czym mierzysz odfermentowanie?

Na przyszłość - na takie piwo 2 paczki suchych, albo najlepiej gęstwa i dłuższa fermentacja. Te 16° to temperatura podczas całej fermentacji? Plus - po co przelewałeś na cichą, skoro sam uważasz, że jeszcze nie dofermentowało?

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, n0n1ck napisał:

20L piwa o ekstrakcie 19,5BLG. Wrzuciłem jedną saszetkę 

O jedną za mało. 

12 minut temu, n0n1ck napisał:

ruszyło dopiero po 3 dniach w temperaturze 16°C. 

To jest efekt zadania zbyt małej liczby drożdży 

13 minut temu, n0n1ck napisał:

sprawdziłem BLG i wyszło 11,5. Przelałem na razie na cichą

Za wcześnie przelałeś na cichą. Piwo nie będzie miało jak dokończy fermentacji 

Link to comment
Share on other sites

No ludzie...

 

Skąd u Was taki pogląd na fermentację? Dzielicie ją na burzliwą i cichą, przy czym burzliwa musi koniecznie trwać 14 dni i nieważne, co się dzieje. To w jakichś książkach było powielane czy jak?

 

Jak można przelać piwo znad drożdży przy 11 blg? Przecież to jest ekstremalnie nielogiczne. To co ma przefermentować resztę, jeśli nie drożdże?

 

Ponadto, tak jak koledzy piszą, piwa ok. 16-17 blg i powyżej powinno się raczej bez wyjątków robić na gęstwie. Jedna saszetka suchych to zazwyczaj underpitching przy wyższych ekstraktach początkowych.

Edited by Czeslaw
Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, n0n1ck napisał:

Edit : Pomiary robiłem pierwszy raz refraktometrem, zapomniałem o alkoholu...

No Panie, to zmienia postać rzeczy. W takim razie zeszło Ci do jakiś 5,5P odfermentowanie ponad 70% więc chyba ok. 

Tak czy inaczej dwie rzeczy:

1. Nie zlewaj za wcześnie piwa na cichą (lub wcale). Tutaj myślę że US05 do tych 4,5P by dojechały. 

2. Nie ma się co ciszyć z tego że piwo przefermentowało na 1 saszetce bo fermentacja ruszyła dopiero po 3 dniach. Piwo może i będzie dobre ale jeśli chcesz robić lepsze to trzymaj się zaleceń także do ilości drożdży w zależności od ekstraktu i litrażu brzeczki. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.