Rambo Michol Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Na kwasie mlekowym sie nie znam, wiec nie pomoge. Ale dla pewnosci wystrzegalbym sie tego Ksiazecego w tle... Rambo Michol, Muchor, markus383 i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 2 godziny temu, Rambo Michol napisał: Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc Jeśli chodzi o "czystość" kwasu - na ile dotąd sprawdzałem, to wszystkie 80% są dopuszczone do użytku spożywczego, więc i z tym nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambo Michol Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Napisałem jeszcze do producenta, dam znać. Paweł Wilczyński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Wilczyński Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 23 hours ago, Rambo Michol said: Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc W karcie charakterystyki dostępnej tu: https://warchem.pl/public/assets/1KARTY/K154.pdf, co prawda nic o spożyciu nie piszą, ale myślę, że nie masz się czego obawiać, jeśli jest czysty. Przy czym 1 ml na 0,5L kwasu moim zdaniem niewiele tej kwaśności może Ci wprowadzić (choć tu masz jeszcze wiśnie, one trochę też kwaśność podbiją). Na Twoim miejscu bym przetestował na próbce większe ilości kwasu (powiedzmy do 2,5 ml na 0,5L) i wybrał optymalną wersję, ewentualnie zabutelkował z różnymi ilościami kwasu Ja standardowo daję 2 ml na 0,5L i nie daje to wykręcającej twarzy kwaśności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 nie otrujesz ale zapasy papieru musisz zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 1 godzinę temu, anteks napisał: nie otrujesz ale zapasy papieru musisz zrobić I radzę się śpieszyć bo papier schodzi w sklepach jak świeże bułeczki... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambo Michol Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Dostałem odpowiedź od producenta, także polecam zamawiać, bo tańszy od kwasów w sklepach piwnych. Temat można zamknąć.: "Witam! Jest to taki sam produkt, co kwas mlekowy 80% spożywczy WARCHEM Sp. z o.o.DZIAŁ HANDLOWY 05-270 Marki, ul. Gen. Zajączka 40a tel.: (22) 854-66-55, 690-642-939" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się